Vadalarm Mi lesz a ragadozókkal a klímaváltozás során? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mi lesz a ragadozókkal a klímaváltozás során?

Az egyértelmű, hogy a klímaváltozás következményeként megváltozik a jellemző növénytakaró, ezzel pedig a területen tartózkodó növényevő állatok is, hiszen ők mennek a táplálékuk után. Felmerülhet viszont a kérdés, hogy mi lesz ugyanakkor a ragadozókkal, hiszen ők nagymértékben függnek a növényevő állatoktól, mivel ezek jelentik számukra a táplálékot. Vajon mennek a növényevők után? Vagy más táplálékot keresnek maguknak? Esetleg nem is érinti őket a változás?

Ragadozók hazánkban

Attól függ, mit esznek

Nos, a kérdésre nincs egyetemes válasz, merthogy attól függ, mivel táplálkozik az adott ragadozó. Nem minden ragadozó rendelkezik tekintélyes méretekkel, a kisebbek számára pedig erősen korlátozott, hogy milyen zsákmányt tudnak ejteni. A jellemzően élő róka például önmagában kevés ahhoz, hogy legyűrjön egy őzet vagy szarvast. Így a kisebb rágcsálók maradnak nekik, amiknek viszont nem igazán van hatással az étlapjára a globális felmelegedés. A róka így valószínűleg remekül ellesz továbbra is ott, ahol eddig.

Más a helyzet némiképp a hiúzzal, aki szintén nem túl nagydarab, de annál vérmesebb ragadozó. Ő már el szokott kapni őzeket, szarvasborjakat, vadmalacokat is, ezért ezeknek az állatoknak a vándorlása bizony rá is hatással lehet. Korábban már írtunk arról, hogy a vaddisznók tápláléka elég széles skálán mozog, így náluk nem feltétlen kell költözésre számítani, azonban a szarvasok, őzek esetében már más a helyzet, ők valószínűleg költöznek a táplálék után. Így előfordulhat, hogy a hiúz is megy velük – hacsak nem éri be a kisebb táplálékválasztékkal.

Nagyragadozók nálunk nincsenek

Magyarországon olyan nagy ragadozók, akikre igazán hatással lehetnének ezek a változások, nincsenek. A falkában élő farkasok már képesek elkapni nagyobb szarvasokat, a medvék is kereshetnek méretesebb zsákmányt, így számukra érdemesebb követni a nagyobb növényevő fajok útját, főleg, mert egy ilyen zsákmányért jobban megéri küzdeni, mint a kisebbekért. Az tehát, hogy mi lesz a ragadozókkal, nagymértékben függ attól, hogy mire vadásznak.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.