Vadalarm Milyen villanypásztor oszlopot válassz? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO

😎 Légy te is Vadalarmos! Jelentkezz nyitott pozícióink egyikére: kattints ide most!

Milyen villanypásztor oszlopot válassz?

Blogposztunkban azt a kérdést járjuk körül, hogy milyen szempontokat érdemes végig gondolnod, amikor azz szeretnéd eldönteni, hogy villanypásztor rendszeredet fa, beton, acél, vagy épp műanyag oszlopokkal építsd meg. Számbavesszük a szükséges kiegészítőket és a telepítési költségeket is.

Vitathatatlan tény, hogy a legtöbb villanypásztor karámot fa oszlopokkal építik ki, így írásunkat mi is ezzel kezdjük. A fa, mint építőanyag, alapvetően is az egyik legelterjedtebb, legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb megoldás. Emellé még további előny, hogy a karám kiépítéséhez szükséges villanypásztor szigetelők a facsavar menetes kivitelükben a legolcsóbbak, így az összköltséget is alacsonyan tarthatod a faoszlopok választásával. Viszont ha teljesen korrekt összehasonlításra szeretnénk törekedni, akkor a hátrányokat sem szabad elrejtenünk. A fa oszlopok szakszerű telepítése ugyanis egy picit több munkát igényel, mint azt elsőre gondolnánk.

A fa ősi ellensége ugyanis a víz, ami a talajban jócskán előfordul. Így ez ellen védenünk kell a fát, aminek legalább három módja is létezik. Megteheted például, hogy nem ásod le a földbe, hanem talajba üthető vagy csavarható hüvelybe a földfelszín felett csavarozod bele a fát. Persze ez komoly költségnövelő és munkaigényes módszer, így csak ráérős milliomosoknak javasolt. Sokkal egyszerűbb a fa föld alá kerülő részét megvédeni a víztől és a bogaraktól. Ezt a leggyakrabban égetéssel, vagy bitumenes bevonattal (ún. bitugéllel) is elérheted. Ha jól csinálod, akár egy-két évtizedet is kibír. Telepítéskor nagyon fontos, hogy alaposan tömörítsd be a földet az oszlop tövénél, mert ez is hozzájárul a hosszú élettartamhoz.

Ha kisebb kerületű, vagy már eleve meglévő kerítésre telepítesz villanypásztort, akkor jöhet szóba, hogy a fánál jóval tartósabb fém- vagy betonoszlopokat használj. Ezek értelemszerűen drágább megoldások, márcsak anyagköltségükből kifolyólag is. Ugyan mindkét esetben megoldható a telepítés simán ásással is, érdemesebb (a beton esetében a nagyobb súly miatt is) alapozni. Amellett tehát, hogy alapanyagában egyértelműen drága megoldásról beszélünk, még a villanypásztorokhoz szükséges alkatrészek is jellemzően drágábbak a metrikus menettel szerelt verzióikban. Ezen az oldalon össze tudod hasonlítani, hogy mennyivel, csak nézd meg ugyanazt a szigetelőt metrikus, illetve facsavaros menettel, és egyből látni fogod. Ha azonban azt mondod, pénz nem számít, és álljon majdnem olyan sokáig stabilan a kerítés, mint a piramisok, akkor egyértelműen a betont érdemes választanod.

Nem is a 21. században élnénk, ha nem lenne egy műanyag alternatíva is. Ugyan a műanyaggal szemben sokaknak előítéletei vannak, be kell látnunk, hogy a modern műanyagok nélkül elég nehéz lenne elképzelni mindennapjainkat. Gondolj csak bele, mennyi helyen használsz te is műanyagot a ház körül: vödör, locsolókanna, esőmérő, hólapát. És ha maradunk a villanypásztornál, akkor gyakorlatilag lehetetlen lenne megbízható villanypásztor karámot építeni műanyag szigetelők nélkül

muanyag-villanypasztor-karo.jpg

Itt érkeztünk el a műanyag oszlopok legnagyobb előnyéhez: ugyanis ezek önmagukban tartalmazzák a szigetelőket, legalább 5 különböző magasságban, így tényleg gyorsan lehet velük dolgozni. Sőt, mindent összevetve költségben is simán verik a fakarós megoldást (pláne, ha számolod a munkaerő költségét), ami egyből azt is jelenti, hogy az áthelyezhetőség szempontjából is ez a legrugalmasabb megoldás. Jelenleg kétféle műanyag oszlopot is találhatsz nálunk: 105 centimétereset a kisebb állatokhoz és 156 centiset a nagyobbakhoz. Viszont a hátrányokról is ejtsünk néhány szót: az összes többi megoldáshoz képest egyértelmű, hogy mechanikailag a műanyag a leggyengébb anyagfajta. Ezért tapasztalataink alapján minden ügyfelünknek azt javasoljuk, hogy sarokra lehetőleg fa oszlopot tegyen, és ahhoz erősítse hozzá a műanyagot (így nem kell a sarkokra más típusú szigetelőket vásárolnia).

Noha írásainkban elsősorban a praktikum szokott dominálni, egy ilyen fontos, és nagy anyaghasználattal járó kérdés esetében nem mehetünk el a környezetvédelem kérdése mellett sem. A villanypásztor karám oszlopai általában teljes élettartamukat kint töltik a szabad ég alatt, így nagyon nem mindegy, hogy milyen sokáig képesek elviselni az időjárás viszontagságait. Egy beton vagy fém oszlop értelemszerűen tovább bírja, mint egy fa vagy műanyag, ám ha az anyag szén-dioxid lábnyomát nézzük, akkor legvalószínűbben a fa jön ki győztesen, hiszen itt egy alapvetően megújuló alapanyagról van szó. Viszont fontos figyelembe venni, hogy a műanyag oszlopok eleve tartalmazzák a szigetelőket, így ugyan elsőre nagyobb környezeti terhelésű megoldásnak tűnhetnek, ám egy picit a valóságban kevésbé azok.

Persze a legtöbb esetben a költség és a gyors telepíthetőség a két legfontosabb paraméter, így házi villanypásztor telepítési statisztikánk szerint a fa és a műanyag oszlop toronymagasan vezet a versenyben. Reméljük, minden kérdésedre sikerült választ adnunk blogposztunkban, de ha mégsem, keress minket bátran e-mailben (info@vadalarm.hu), vagy telefonon (+3618089079)!

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.