Vadalarm Vajon a vaddisznók örülnek a klímaváltozásnak? - Vadalarm blog

Árkorrekció: rágcsálóriasztónk ára 3.000 Ft-tal nő november 10-től. Szerezd be még időben a régi áron ide kattintva!

Vajon a vaddisznók örülnek a klímaváltozásnak?

Azt már tudjuk, hogy a globális felmelegedéssel járó klímaváltozás a növényvilágon keresztül az állatvilágra is hatással van mindenütt a világon. Nálunk még nem érezhető közvetlenül ez a hatás, de ha így halad tovább a folyamat, könnyen előfordulhat, hogy néhány évtizeden belül bizony észrevesszük, hogy a megszokott környezetünk átalakul, és a növényzet megváltozásával az állatvilág is kicsit más lesz, mint eddig. Hiszen ők követik a táplálékukat, amik a növények, tehát ha azok már nem találhatók meg itt, akkor bizony az állatok is odébb fognak állni. Például a vaddisznó is, ami őshonos és nagyon elterjedt faj Magyarországon.

Vaddisznó

Mit kell tudni a vaddisznókról?

A vaddisznó eredetileg hatalmas területen élt, szinte egész Eurázsiában, afrikai területeken és még északon is. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy sok mindent megesznek, és nincsenek nagyon speciális igényeik az élőhelyükkel kapcsolatosan, gyakorlatilag bárhol elélnek, csak a nagyon nyílt terepet nem kedvelik, ahol nincs búvóhely, valamint a hegyek magasabban fekvő részein nem tartózkodnak szívesen. Nagyon szapora állatok, ezért annak ellenére, hogy Európa-szerte intenzíven vadásszák, nagyon nagy számban vannak jelen – és tesznek kárt például mezőgazdasági területekben.

Ami a táplálkozását illeti, nem sokkal igényesebb, mint az élőhelyével kapcsolatban. A vaddisznó a szó szoros értelmében vett mindenevő, nem válogat a táplálékból. Ahol sok az élelem, ott jól érzi magát, az élelem skálája pedig elég széles. Családokban, úgynevezett kondákban élnek, és ha olyan helyet találnak, ahol bőven jut táplálék, jól megvan akár több konda is egymás mellett, nem verekszenek, nem akarják kitúrni egymást. Makk, földre hullott gyümölcsök, talajban élő állatok, férgek, kisebb rágcsálók, de akár dögök is szerepelhetnek az étlapon.

Őt nem biztos, hogy zavarja a klímaváltozás…

Mindebből kiindulva talán a vaddisznó lehet az az állat, akit egy ideig még nem biztos, hogy zavarni fog a klímaváltozás. Ha megnézzük, egyébként is igen változatos klímájú helyeken él, melegebb és hűvösebb éghajlaton egyaránt. A tápláléka pedig annyira sokféle, hogy gyakorlatilag bárhol talál magának ennivalót, így nincs rákényszerülve, hogy arrébb vándoroljon, mert változik a növényzet. Ez pedig azt jelenti a mezőgazdaságban, hogy a vaddisznók okozta károkkal még jó darabig számolnunk kell.

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Hogyan befolyásolja az őzek életét a globális felmelegedés?

Írtunk már korábban arról, hogy a globális felmelegedés hatással van az állatvilágra, és nem feltétlenül csak a sarkvidéken élő fajokra gondolunk, akik esetében magától értetődő, hogy miért olyan hatalmas probléma, hogy egyre melegebb lesz az idő. Nekik fogy az élőhelyük, ugyanakkor változás áll be a délebbre élő állatok esetében is, még nálunk, Európában, a kontinentális éghajlat fajai körében is okozhat gondot a hőmérsékletváltozás.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.