Vadalarm Íme, ettől erős egy villanypásztor, nem csak a Jouletól! - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Íme, ettől erős egy villanypásztor, nem csak a Jouletól!

Sokan kérdezik tőlünk, hogy milyen erős a Vadalarm Villanypásztor. Az igazság, hogy ez nem túl könnyen megfogható kérdés, hiszen sok dologtól függ, ráadásul a mindennapokba helytelenül fúrta be magát erre a kérdésre a válasz. Hibásan ugyan, de a legtöbben villanypásztor vásárlásakor azt tartják szem előtt, hogy minél nagyobb Joule legyen a villanypásztor ütőereje, a valóság viszont az, hogy ez önmagában messze nem számít annyit, mint hinnéd. Éppen ezért, ebben a blogposztban tisztázzuk a villanypásztor mértékegységeit.

Mi a Joule?

Akkor nézzük, mit jelent a Joule pontosan! Jele a „J”, és ez az elektromos áram munkájának mértékegysége. Definíció szerint 1 Joule az a munka, amelyet 1 másodperc időtartamban 1 volt feszültség mellett 1 amper áramerősségű elektromos áram végez. Tehát látható, hogy sok tényezőből áll össze. Leegyszerűsítve ezzel tulajdonképpen arról kaphattok képet, hogy hány Joule az az elektromos munka, amit a villanypásztor az áramütés pillanatában ad le. Ez az EU-s sztenderdek alapján különböző felszereltségű villanypásztorok esetén 5 és 15 Joule értékben korlátozva van. Nem hiába, hisz egy nagyon magas érték akár az emberi életre is veszélyes lehet. Bár ez utóbbi összefüggésben van az impulzusárammal, amiről szintén olvashatsz ebben a blogposztban. (Forrás)

Feszültség

A feszültség mértékegysége a „V”, Volt. Amikor azt mondjuk, hogy van a konnektorban áram, akkor valójában nem áram van benne, hanem feszültség, csak a köznyelvben rosszul terjedt el. A feszültség lehet egyen és váltó. Az egyenfeszültségnek mindig van iránya, ezért van az, hogy ha villanypásztort szeretnétek bekötni, kiváltképp oda kell figyelni, hogy az akkumulátoron az egyik saru pozitív, a másik pedig negatív és ezt véletlen se cseréld fel. Ellenkező esetben a jobb villanypásztorok nem indulnak el, a rosszabbak le is éghetnek. A Vadalarm Villanypásztor kétféle védelemmel is el van látva, így legrosszabb esetben itt csak a biztosítékot égeted ki. Egy helyesen telepített Vadalarm Villanypásztor pl.: 7,5-7,9 kV feszültséggel rendelkezik, ami tökéletesen elegendő az állatok kordában tartására.

Áramerősség

Az áramerősség, ami például áramütések szempontjából mértékegysége az Amper, aminek jele az „A”. Hétköznapi életünkben a kisebb fogyasztók, mint például a mobiltelefonok, laptopok nagyon kis áramokat, milliampereket vesznek fel, míg a nagyobb háztartási gépek több ampert is. A gyakorlatban azonos feszültségszinten levő eszközök fogyasztásának összehasonlításához kiváló alapot jelent az amperben kifejezett áramfelvételük.

Az alábbi táblázatban láthatod, hogy az általunk gyártott termékek mennyi áramot vesznek fel.

Eset

Áramerősség

Vad- és madárriasztók napeleméből az akkuba áramló áram erőssége

0,2-1 A

50 Wattos napelemből a töltésvezérlőn keresztül a 12V-os akkuba áramló áram erőssége

2-4 A

12V akkuból a villanypásztorba folyó áram erőssége terheletlen esetben

1-2 A

Rágcsálóriasztóba befolyó áram az 5V-os adapterből

0,2 A

 

Elektromos ellenállás

Az ellenállás mértékegysége [Ohm]. Egy villanypásztor vezeték csomagolásán az van megadva, hogy egy méter vezeték hány Ohm ellenállással rendelkezik. Minél kisebb az ellenállás, annál „könnyebben áramlik” benne az áram, tehát annál hosszabb karám építhető belőle. Egy Vadalarm Villanypásztort 160 hektárnyi területre, azaz 5 kilométernyi vezetékhez ajánlatos használni. Természetesen nem csak  villanypásztor vezetékeknek, hanem a villanypásztoroknak is van ellenállása, ám ez kiszámítható az üzemeltetés feszültségéből és a felvett áramerősségből is.

Elektromos teljesítmény

Az elektromos teljesítmény (és minden teljesítmény) mértékegysége a Watt (W). Amit a termékekre írnak, az általában a névleges- (kb. átlagos) vagy csúcsteljesítményt jelöli.

Elektromos szempontból megkülönböztünk leadott és felvett teljesítményt, előbbit az áramtermelő, utóbbit az áramfogyasztó eszközöknél értelmezzük. Pl.: a napelemnek leadott, a villanypásztornak felvett teljesítménye van. A villanypásztorunk felvett teljesítménye átlagosan 5 Watt körül alakul.

Elektromos impulzus

Az elektromos impulzus elsősorban villanypásztoroknál a legfontosabb. Biztosan tudod te is, hogy ha a megfelelő pillanatban fogod meg a karámot, nem ráz meg. A villanypásztor működési elve ugyanis pontosan az, hogy impulzusokat bocsát ki a karámba, melyek nagyjából 1 másodpercenként követik egymást. Ezek az impulzusok olyan elektromos feszültségek, ami csak nagyon rövid ideig állnak fenn (0,001 - 0,1 másodperc). Az ilyen rövid ideig tartó áram érintése esetén, nem alakulhat ki az emberi testben az a görcsös állapot, ami által tartósan átfolyhat szervezetén akkora mértékű áram, ami károsíthatja a belső szerveit, idegeit és izmait. Ez tehát nem az eszköz erőssége szempontjából fontos, hanem a biztonsága miatt.

Összefoglalás

Tehát összefoglalva villanypásztor választásakor egyrészt fontos, hogy a villanypásztor hány kV feszültségre képes, hiszen ez határozza meg, hogy milyen vastagságú szőrzeten képes áthatolni az impulzusa. Másrészt persze fontos tudnunk, azt is, hogy hány „J” erősségű az impulzusa, hiszen ez határozza meg, hogy mekkorát „csap”. Tehát ha villanypásztor vásárlása előtt állsz, ezeket együttesen vedd figyelembe!

Ez pedig itt a reklám helye: ha biztos akarsz lenni bene, hogy erős, de mégis biztonságos villanypásztort vásárolsz, akkor rendeld meg 2022.01.31-ig 10.000 Ft-al olcsóbban, azaz 34.990 Ft-os áron a Vadalarm Villanypásztort. Gondolkozz előre és csapj le rá időben, mert mi sem látjuk még biztosan, hogy tavasszal nem kényszerülünk komolyabb áremelésre, és a kedvezmény csak a tavaly év végén legyártott modellekre vonatkozik, amíg a készlet tart!

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.