Vadalarm Belegondoltál, hogy milyen károkat okoznak a madarak? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Belegondoltál, hogy milyen károkat okoznak a madarak?

Sokan úgy gondolják, hogy a tollas barátaink kizárólag a veteményesekben, közvetlen módon tesznek kárt, vagyis kicsipegetik a magvakat. Azonban vírusokat, betegségeket is terjesztenek, gyérítik a halállományt és nem mellékes az sem, hogy a maró hatású ürülékük is sok helyen okoz problémát.

Közvetlen kár

Ha az anyagiakat nézzük, akkor a madarak a veteményesekben okozzák a legjelentősebb károkat. kicsipegetik a frissen elszórt magvakat, belecsipegetnek a termésbe. Van, hogy szinte a tulajdonos helyett aratnak a madarak, ezzel mérhetetlen kárt okozva.

Madarak által okozott betegségek

A madarak sajnos terjeszthetnek betegségeket, például a Salmonellat, Listeriat és az E.colit tőlük is elkaphatjuk. Néhány madár olyan organizmusokat hordoz, amely bekerül az emberek szervezetébe és betegséget idéz elő. Azonban kicsi az esélye, hogy ezeket közvetlenül a tollasoktól kapjuk el. Nagyobb figyelmet kell szentelnünk ennél a madarakhoz kapcsolódó légzőszervi betegségeknek, például az Ornithosis-nek, Histoplasmosis-nak, Cryptococcosis-nek és allergiás alveolitis-nek. Az egészséges emberekre, akik elkapják ezeket a betegségeket, gyakran alig vannak hatással, viszont azok, akiknek gyenge az immunrendszerük a betegségek nagyon súlyosak lehetnek.

14_8nap.jpg

Halállományban okozott károk

Az egyik legnagyobb károkozója a halállománynak a kormorán. Egy átlagos évben Magyarországon háromezer tonna halat pusztítanak el a kormoránok a madártani egyesület adatai szerint. Viszonyításképpen leírjuk, hogy a teljes magyar horgászmozgalom 3500 tonna halat fog ki egy évben. A legnagyobb kárt nem is az elfogyasztott mennyiség jelenti, hanem az, hogy a csapatban vadászó kormorán nagyon sok halat sebesít meg, mire megszerzi a saját táplálékát. Mindez a gondolatmenet csak a kormoránokat vetíti a középpontba, de természetesen más vadmadarak is gyérítik a halállományt.

11miket_loptak.jpg(kép forrása: https://www.turistamagazin.hu/)

Tulajdonokban okozott károk

Autónkon, házunkon, csatornánkon is számos kárt okoz a savas madárürülék. A fémek korrodálódását okozza a madárürülék a ph tartalma miatt. Az is probléma, hogy az összegyűlt fészekanyagok, ürülékek és élelmiszermaradékok eltömíthetik a lefolyókat és ereszcsatornákat. Így az ingatlanban keletkezhet kárt egy nagyobb esőzés idején.

A madarak sok örömöt szerezhetnek, azonban fontos, hogy tudatában legyünk a velük kapcsolatos problémáknak és kockázatoknak. A madárkárokat senki nem teríti meg, mint ahogyan azt előző cikkünkben bővebben le is írtuk, így hát érdemes a megelőzést választani ebben a témában.

Ha teraszra, lakóhelyre szeretnéd kihelyezni, akkor érdemes egy kisebb madárriaszót választani. Ha veteményesed közeléből akarod elriasztani őket, akkor nagyobb teljesítményű dupla hangszórós madárriasztóra van szükséged. Az általunk fejlesztett madárriasztót a legújabb technológiával szereltük fel és most még 26-ig a régi áron, 10.000 Ft-al olcsóbban kaphatod meg.

Ajánlott termék

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Mit mond a jog, megtéríti az állam a madárkárokat?

Ezek nagyrésze ellen tudnak védekezni különböző biztosítási csomagokkal, azonban a madarak által okozott károk ellen alig, ugyanis az 1996 évi LV. törvény nem minősíti vadkárnak ezért a madárkárokra a gazdák nem kaphatnak kártérítést. Ha mindez nem elég, még a védekezési lehetőségek is korlátozottak, mert egyes madárfajokkal kapcsolatban más-más riasztási módszert engedélyez a jogszabály.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.