Vadalarm Mit mond a jog, megtéríti az állam a madárkárokat? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO

😎 Légy te is Vadalarmos! Jelentkezz nyitott pozícióink egyikére: kattints ide most!

Mit mond a jog, megtéríti az állam a madárkárokat?

A gazdák több tényezőnek is ki vannak szolgáltatva az állattenyésztés és növénytermesztés során. Sújtja őket az időjárás, az állatállományt és növénytermesztést érő vírusos és gombás fertőzések, az agráriumot érintő csalások és lopások, valamint a vad és madárkárok.

Mit tehetnek a gazdák ezek ellen?

Ezek nagyrésze ellen tudnak védekezni különböző biztosítási csomagokkal, azonban a madarak által okozott károk ellen alig, ugyanis az 1996 évi LV. törvény nem minősíti vadkárnak ezért a madárkárokra a gazdák nem kaphatnak kártérítést. Ha mindez nem elég, még a védekezési lehetőségek is korlátozottak, mert egyes madárfajokkal kapcsolatban más-más riasztási módszert engedélyez a jogszabály. Ha többet és részletesebben szeretnél megtudni erről, akkor ezek a védekezési módszerek részletesen vannak szabályozva a 13/2001. (V.9.) rendeletben.

Védett madarak

Azok közül a madarak közül, amelyek a tapasztalatok szerint gondot okoznak a veteményesekben, néhány védett faj. A könnyebb átláthatóság érdekében táblázatba szedtük ezeket össze.

tablazat

A telefonos felmérésünk azt mutatja, hogy ezek a madarak okoznak a legtöbb gazdának kárt, természetesen érdemes a jogszabályban átnézni az egyéb madarakat is, hiszen másik faj is okozhat problémát, aminek igen magas lehet a természetvédelmi értéke.

A madárkár egy jogi útvesztő

Ebben a bekezdésben egy megtörtént eseményt írunk le nektek egyenesen egy hozzáértő tollából, ami jól bemutatja a madárkárok jogi zsákutcáit.

februárjában volt egy tárgyalás, amin egy földtulajdonos kártalanításért perelte a Debreceni Járási Hivatalt mert a napraforgó termésében a vetési varjak károkat okoztak. Ezt megelőzőleg is volt egy tárgyalás, ahol a riasztást nem engedélyezték számára, amivel ő egyet is értett és éppen ezért kért kártalanítást. A Járási Hivatal azzal védekezett a kártérítés ellen, hogy a gazda nem tett eleget a természet védelméről szóló törvényben foglalt kötelezettségének, tehát a tőle elvárható módon és mértékben nem gondoskodott a kártétel megelőzéséről.

21_2nap.jpg

Az ügy azért volt érdekes, mivel a vetési varjú által okozott kárt ugyan megtudta volna előzni a földterület tulajdonosa, mégis közbeszólt az, hogy a területen fészkel a kék vércse, amely fokozottan védett fajnak számít. Ez miatt semmilyen riasztást nem volt szabad alkalmaznia a gazdának a termőföldje védelme érdekében.

A Hortobágyi Nemzeti Parkból is kihívtak egy szakértőt, hátha segítséget tudna nyújtani, de ő sem tudott olyan megoldást javasolni a tulajdonosnak, amivel megszüntethetné a vetési varjak károkozó tevékenységét és közben nem veszélyeztetné a kék vércsék populációját a területen. Így nem tehet mást csak tűrni tudja a varjakat, és bíznia kell benne, hogy nem fognak odaszokni. Ha ez mégis bekövetkezik, olyan növényt kell termesztenie, amely nem kelti fel a varjak érdeklődését.

Látható, hogy a madárkár szabályozása egy igen sokrétű és bonyolult kérdés. Mi nem vagyunk jogászok, jogi tanácsot nem tudunk adni, de ha madárkár megelőzéséről van szó, akkor abban tudunk segíteni.

Mi is tudjuk, hogy nincs tökéletes megoldás, így a miénk sem az és azt is tudjuk, hogy fontos számodra a termésed. Ezért is fejlesztünk folyamatosan termékeinken. Azt valljuk, hogy sokkal kifizetődőbb a megelőzés, mint reménykedni benne, hátha nem lesz madárkárod. Az általunk fejlesztett madárriasztót a legújabb technológiával szereltük fel és most még 26-ig a régi áron, 10.000 Ft-al olcsóbban kaphatod meg.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.