Vadalarm A kiskert és a gyümölcsös kártevő madarai - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

A kiskert és a gyümölcsös kártevő madarai

Napjaink szakmai sajtójában egyre gyakrabban lángol fel a vita arról, hogy a kiskertekben és gyümölcsösökben a madarak jelenléte káros vagy hasznos. Nehéz ezt eldönteni valóban, hiszen nyilván megszakad az ember szíve, amikor látja, hogy frissen beérő cseresznyefáit egy nap alatt „lepucolják” a rigók. Ugyanakkor azt is el kell ismernünk, hogy bár a madarak kártevőirtási tevékenysége kevésbé látványos és akár vegyszerekkel részben kiváltható, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a madárbarát kert évről-évre eredményesebb.

Hazánkban sok a vegyes táplálkozású madár, amely az általa szeretett gyümölcsöket fogyasztja az érési időszakban, amikor azonban a gyümölcsök nem elérhetőek, különféle rovarokat és bogarakat eszik, akár azok életének különféle szakaszaiban is (lárva, báb, kifejlett állapotban). Nehéz meghatározni azokat a fajokat, amelyek kifejezetten a gyümölcsös vagy a kiskert/nagyüzemi gazdálkodás károkozói, hiszen sok faj szereti a gyümölcsöket, illetve a gyümölcsfák rügyeit, de ezek közül több esetében az egyedszám és az eloszlás teljesen eltérő az ország különböző részein.

Nézzünk a teljesség igénye nélkül néhány olyan madárfajt, amelyek jó eséllyel előfordulhatnak a kertjeinkben és bosszúságot okozhatnak számunkra!


A nyári lúd hazánkban 2012-ig védett állat volt, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az egyedszáma finoman fogalmazva is kedvezően alakul. Nagy csapatokban jár és igen szereti a csírázó magvakat, valamint a friss hajtásokat. Több hektáros területet percek alatt képes tönkretenni egy nyárilúd-csapat: lecsipkedi a gabona főhajtását, tövestül kihúzza a palántákat, kicsipkedi a föld alatti, csírázásnak indult magvakat.


A vetési varjú a nevét is onnan kapta, hogy a tavaszi és őszi vetéskor előszeretettel csipkedi ki a frissen elszórt magokat a földből. Nyári időszakban szívesen kóstolgatja a gyümölcsösöket is, sőt szereti a kukoricát is. Kártétele másodlagos is lehet, hiszen a vetési varjú fészekrabló, így ha számunkra hasznos vagy éppen védett madárral teszi ezt, akkor az emberi értelmezés szerint kárt okoz. Bonyolítja a helyzetünket, hogy a vetési varjú is védett állat.

A házi veréb számlájára írható a gyümölcsfák rügyeinek és virágbimbóinak lecsipkedése. Gyümölcsérés idején is szívesen falatozik a fákon, megcsípi és felhasítja a szemeket. Károkozása nem korlátozódik a fákra, előszeretettel „ügyködik” a kiskertben is, hiszen összetépkedi és letöri a leveles zöldségeket, palántákat. A gabonaföldeken csapatostul megjelenve nem csak a szemfogyasztással okoz kárt, hanem a növények letörésével is. A házi veréb a mezei verébbel együtt védett Magyarországon.

A fenti madarak közös vonása, hogy mindegyikük növényevő. Ebből kifolyólag a madarak táplálékláncának viszonylag az alján vannak. Ennek következménye, hogy félnek a náluk feljebb helyet foglaló madarak (sas, sólyom, bagoly) hangjától. A Vadalarm Madárriasztó erre a természeti törvényre építve riasztja el a növényevő madarakat a ragadozó madarak hangjával.

Ezt olvastad már?

Milyen madarak okoznak kárt a szőlőben?

A szőlőtermesztés nagy szaktudást igénylő, összetett feladat, amelynek eredményét számos probléma tizedeli. A fagykárokon, a különféle gombákon és egyéb fertőzéseken, atkákon és molyokon, az aszályon vagy túlzott esőzéseken túl még számos állat is leselkedik a tőkékre, hogy a fejlődés és terméshozás különféle szakaszaiban lecsapjon a számára értékes dolgokra.

Ajánlott termék

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.