Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

A kiskert és a gyümölcsös kártevő madarai

Napjaink szakmai sajtójában egyre gyakrabban lángol fel a vita arról, hogy a kiskertekben és gyümölcsösökben a madarak jelenléte káros vagy hasznos. Nehéz ezt eldönteni valóban, hiszen nyilván megszakad az ember szíve, amikor látja, hogy frissen beérő cseresznyefáit egy nap alatt „lepucolják” a rigók. Ugyanakkor azt is el kell ismernünk, hogy bár a madarak kártevőirtási tevékenysége kevésbé látványos és akár vegyszerekkel részben kiváltható, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a madárbarát kert évről-évre eredményesebb.

Hazánkban sok a vegyes táplálkozású madár, amely az általa szeretett gyümölcsöket fogyasztja az érési időszakban, amikor azonban a gyümölcsök nem elérhetőek, különféle rovarokat és bogarakat eszik, akár azok életének különféle szakaszaiban is (lárva, báb, kifejlett állapotban). Nehéz meghatározni azokat a fajokat, amelyek kifejezetten a gyümölcsös vagy a kiskert/nagyüzemi gazdálkodás károkozói, hiszen sok faj szereti a gyümölcsöket, illetve a gyümölcsfák rügyeit, de ezek közül több esetében az egyedszám és az eloszlás teljesen eltérő az ország különböző részein.

Nézzünk a teljesség igénye nélkül néhány olyan madárfajt, amelyek jó eséllyel előfordulhatnak a kertjeinkben és bosszúságot okozhatnak számunkra!


A nyári lúd hazánkban 2012-ig védett állat volt, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az egyedszáma finoman fogalmazva is kedvezően alakul. Nagy csapatokban jár és igen szereti a csírázó magvakat, valamint a friss hajtásokat. Több hektáros területet percek alatt képes tönkretenni egy nyárilúd-csapat: lecsipkedi a gabona főhajtását, tövestül kihúzza a palántákat, kicsipkedi a föld alatti, csírázásnak indult magvakat.


A vetési varjú a nevét is onnan kapta, hogy a tavaszi és őszi vetéskor előszeretettel csipkedi ki a frissen elszórt magokat a földből. Nyári időszakban szívesen kóstolgatja a gyümölcsösöket is, sőt szereti a kukoricát is. Kártétele másodlagos is lehet, hiszen a vetési varjú fészekrabló, így ha számunkra hasznos vagy éppen védett madárral teszi ezt, akkor az emberi értelmezés szerint kárt okoz. Bonyolítja a helyzetünket, hogy a vetési varjú is védett állat.

A házi veréb számlájára írható a gyümölcsfák rügyeinek és virágbimbóinak lecsipkedése. Gyümölcsérés idején is szívesen falatozik a fákon, megcsípi és felhasítja a szemeket. Károkozása nem korlátozódik a fákra, előszeretettel „ügyködik” a kiskertben is, hiszen összetépkedi és letöri a leveles zöldségeket, palántákat. A gabonaföldeken csapatostul megjelenve nem csak a szemfogyasztással okoz kárt, hanem a növények letörésével is. A házi veréb a mezei verébbel együtt védett Magyarországon.

A fenti madarak közös vonása, hogy mindegyikük növényevő. Ebből kifolyólag a madarak táplálékláncának viszonylag az alján vannak. Ennek következménye, hogy félnek a náluk feljebb helyet foglaló madarak (sas, sólyom, bagoly) hangjától. A Vadalarm Madárriasztó erre a természeti törvényre építve riasztja el a növényevő madarakat a ragadozó madarak hangjával.

Ezt olvastad már?

Milyen madarak okoznak kárt a szőlőben?

A szőlőtermesztés nagy szaktudást igénylő, összetett feladat, amelynek eredményét számos probléma tizedeli. A fagykárokon, a különféle gombákon és egyéb fertőzéseken, atkákon és molyokon, az aszályon vagy túlzott esőzéseken túl még számos állat is leselkedik a tőkékre, hogy a fejlődés és terméshozás különféle szakaszaiban lecsapjon a számára értékes dolgokra.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.