Vadalarm Milyen madarak okoznak kárt a szőlőben? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Milyen madarak okoznak kárt a szőlőben?

A szőlőtermesztés nagy szaktudást igénylő, összetett feladat, amelynek eredményét számos probléma tizedeli. A fagykárokon, a különféle gombákon és egyéb fertőzéseken, atkákon és molyokon, az aszályon vagy túlzott esőzéseken túl még számos állat is leselkedik a tőkékre, hogy a fejlődés és terméshozás különféle szakaszaiban lecsapjon a számára értékes dolgokra.

Ezek közül a legismertebb a seregély, de a különféle rigófajták és a fácán is kedveli az ízletes, édes gyümölcsöt. A seregély olyan területen várható nagy számban, amely közel van vízparti nádashoz, sűrű aljnövényzettel rendelkező erdőhöz vagy csalitoshoz, azaz olyan területhez, ahol viszonylag sűrűn állnak bokrok vagy magas a fű. Ezek az ököl nagyságú, fényes, fekete tollazatú, fehér pettyes madarak nagy csapatokban élnek és közlekednek.

A seregély nagy segítség lehet a gazdák számára, hiszen nagy mennyiségben fogyaszt rovarokat és gilisztaféléket, pajorokat. Sajnos azonban sok kárt is okoz, így nem lehet egyértelműen előnyös a megítélése. Nem csak a szőlőszemek lecsipegetésével okoz kárt. A rengeteg együtt közlekedő madár, ha megszállja a tőkéket, még talán több szemet lever, mint amennyit elfogyaszt. Kóstolgatás közben sok szemet úgy sértenek meg, hogy nem fogyasztják el, így a szem berohad vagy megpenészedik és így kerül a szüretkor a présbe, rontva ezzel a must minőségét. Sok gondot okozhat az ürülékük is.

A rigófélék családjának számos alfaja van hazánkban, a legismertebb a fekete rigó, énekes rigó, fenyőrigó. A feketerigó kisebb egyedszámban látogatja a szőlőket, a mozgása is lomhább, mint a seregélyé, így elsősorban a táplálékként szolgáló szőlőszemek lecsipegetésével és a bogyók megcsipkedésével okoz kárt. A fekete rigó nem olyan igényes az élőhelyére, a városokban is találkozhatunk vele, ahol sövényekben, sűrűbb fákon lehetősége van a fészekrakásra. Magyarországon a fekete rigó védett, az eszmei értéke 25.000 forint.

Erdővel és bokrokkal határos területeken, lakott területek szélein és a kívül eső szőlőskertekben, földeken dézsmálnak a fácánok. Ezek a földön fészkelő madarak nehézkes mozgásukkal, könnyen megriadó természetükkel kevésbé merészkednek az ember közelébe. A fácánok vadászható madarak.

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Duo

Vadalarm Smart Duo

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Szőlősgazdák legnagyobb ellensége: a seregély

A seregélyek a legtöbb magyar gazdálkodó életét már legalább egyszer megkeserítették. Hazánkban éppen egy picit kevesebb (6-8 millió) seregély teszi tiszteletét ősszel, mint ahányan lakója van az országnak. Ha neked is okoztak már gondot, vagy még bölcsebben gondolkodva meg szeretnéd előzni a problémát, akkor rövid írásunkat mindenképp olvasd végig, hisz tudod: ismerd meg ellenségedet, így győzheted le.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.