Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Megérkezett! A Vadalarm Villanypásztor felügyelet már önállóan is rendelhető! Kattints és nézd meg!

Milyen madarak okoznak kárt a szőlőben?

A szőlőtermesztés nagy szaktudást igénylő, összetett feladat, amelynek eredményét számos probléma tizedeli. A fagykárokon, a különféle gombákon és egyéb fertőzéseken, atkákon és molyokon, az aszályon vagy túlzott esőzéseken túl még számos állat is leselkedik a tőkékre, hogy a fejlődés és terméshozás különféle szakaszaiban lecsapjon a számára értékes dolgokra.

Ezek közül a legismertebb a seregély, de a különféle rigófajták és a fácán is kedveli az ízletes, édes gyümölcsöt. A seregély olyan területen várható nagy számban, amely közel van vízparti nádashoz, sűrű aljnövényzettel rendelkező erdőhöz vagy csalitoshoz, azaz olyan területhez, ahol viszonylag sűrűn állnak bokrok vagy magas a fű. Ezek az ököl nagyságú, fényes, fekete tollazatú, fehér pettyes madarak nagy csapatokban élnek és közlekednek.

A seregély nagy segítség lehet a gazdák számára, hiszen nagy mennyiségben fogyaszt rovarokat és gilisztaféléket, pajorokat. Sajnos azonban sok kárt is okoz, így nem lehet egyértelműen előnyös a megítélése. Nem csak a szőlőszemek lecsipegetésével okoz kárt. A rengeteg együtt közlekedő madár, ha megszállja a tőkéket, még talán több szemet lever, mint amennyit elfogyaszt. Kóstolgatás közben sok szemet úgy sértenek meg, hogy nem fogyasztják el, így a szem berohad vagy megpenészedik és így kerül a szüretkor a présbe, rontva ezzel a must minőségét. Sok gondot okozhat az ürülékük is.

A rigófélék családjának számos alfaja van hazánkban, a legismertebb a fekete rigó, énekes rigó, fenyőrigó. A feketerigó kisebb egyedszámban látogatja a szőlőket, a mozgása is lomhább, mint a seregélyé, így elsősorban a táplálékként szolgáló szőlőszemek lecsipegetésével és a bogyók megcsipkedésével okoz kárt. A fekete rigó nem olyan igényes az élőhelyére, a városokban is találkozhatunk vele, ahol sövényekben, sűrűbb fákon lehetősége van a fészekrakásra. Magyarországon a fekete rigó védett, az eszmei értéke 25.000 forint.

Erdővel és bokrokkal határos területeken, lakott területek szélein és a kívül eső szőlőskertekben, földeken dézsmálnak a fácánok. Ezek a földön fészkelő madarak nehézkes mozgásukkal, könnyen megriadó természetükkel kevésbé merészkednek az ember közelébe. A fácánok vadászható madarak.

Ezt olvastad már?

Milyen károkat okozhatnak a madarak?

A madárkároknak számtalan formája létezik, melyek közül csak egyik a növények megdézsmálása. Aktuális írásunkban végigvesszük, milyen károkat okozhatnak a madarak ezen kívül is.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.