Barion Pixel Az ellenség: seregély - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Az ellenség: seregély

A seregélyek a legtöbb magyar gazdálkodó életét már legalább egyszer megkeserítették. Hazánkban éppen egy picit kevesebb (6-8 millió) seregély teszi tiszteletét ősszel, mint ahányan lakója van az országnak. Ha neked is okoztak már gondot, vagy még bölcsebben gondolkodva meg szeretnéd előzni a problémát, akkor rövid írásunkat mindenképp olvasd végig, hisz tudod: ismerd meg ellenségedet, hogy legyőzhesd.

A seregélyről először is egy dolgot nagyon fontos leszögezni. Ez a madár több hasznot hajt, mint amennyi kárt okoz, csak épp ezeket nem a megfelelő helyen teszi. Tulajdonképpen ez a fő problémánk vele. Ugyanis a szőlőkben kora őszi vonulásakor óriási károkat tud okozni, de a frissen vetett lucernát épp a seregély védi meg a lucernára káros Sitona fajoktól. Ugyanis étrendjében mindössze 5-10%-ot tesz ki a szőlős kertek és gyümölcsösök termése. A többit főként kukacok alkotják, így nem csak a mezőgazdaságnak, de még az erdészetnek is képes hasznot hajtani.

Seregély

Azonban az általa okozott károkat mégis ki ne szeretné csökkenteni? Épp ez a mi célunk is. Ultrahangos vadriasztónkhoz hasonlóan madárriasztónk is az elriasztás, és nem a károkozás elvén működik. Tehát elsődlegesen nem azt tekintjük fő célunknak, hogy levadásszuk, vagy megmérgezzük az esetenként leszálló több ezres populációkat, sokkal inkább csak a helyes irányt szeretnénk nekik megmutatni. Érthető ugyan, hogy a szőlő finomabb, mint a féreg, de mindenkinek jobb lesz, ha a helyén marad.

Visszatérve a madár ismertetéséhez: a seregély nem fenyegetett madárfaj, vadászata mégis előzetes bejelentéshez van kötve. Mindemellett értelmetlen is vadászni, hisz az a pár lövés, amivel az engedélyezett napi néhány egyedet kilőhetjük, pontosan annyit ér, mint az elég gyakran használt puffogó zaj. Ezt többnyire PB gáz berobbantásával hozzák létre. Igaz, hogy eleinte nagyon hatásos módszernek bizonyul, de a madaraknak nem okoz semmi rossz élményt az ijedtségen kívül. Így intelligens állatok lévén, nagyon hamar képesek megszokni az ilyen módszereket.

Seregélykár a szőlőben

A seregély élőhelye az esetek 90%-ában vizes-nádas terület. Itt párzanak és költenek is, általában évente 5-7 fiókát, 12-13 nap kotlás eredményeképpen. Érthető tehát, hogy a hirtelen megnövekvő család mért igényel tavasszal sokkal több élelmet. Sajnos legnevesebb borvidékeink tipikusan vízparton (Balaton, Fertő tó) helyezkednek el. Emiatt is okoz óriási problémákat ez a 21 centiméteres madár a gyümölcs- és szőlőtermesztőknek.

Persze még oldalakat lehetne írni életmódjáról és táplálkozási szokásairól, de a lényeget már leírtuk. Intelligens, és szereti a gyümölcsöket. A gyümölcs kár egyik legnagyobb okozóját mi nem egyszerű durrogós módszerrel szeretnénk visszaűzni a nádasba. Madárriasztónk ugyanis sokkal kifinomultabb eszköz ennél. A seregély természetes ellenségeinek (sólyom, héja és karvaly) hangját utánozva, véletlenszerű időközönként riasztja el őket. Nem álítjuk magunkról, hogy tökéletes megoldást kínálunk. Mert nagyon is tisztában vagyunk vele, hogy nem létezik tökéletes megoldás. Azonban azt bátran ki merjük jelenteni, hogy magyar fejlesztésű eszközünk a hatékonyság és a költségek terén kilométerekre maga mögé utasítja versenytársait.

Seregély raj

Ha te is madárkárral küzdesz, próbáld ki ingyen madárriasztónkat! Nem veszíthetsz vele semmit, mert ha nem tetszik, vagy nem válik be, nyugodtan visszaküldheted.

Ha úgy gondolod, hasznos volt a cikk, oszd meg ismerőseiddel is. Ha valamivel nem értesz egyet, vagy kérdésed lenne, hagyj kommentet!

Ajánlott termék

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.