Vadalarm Ismerd meg a vadkárokat - Vadalarm blog

Vegyél részt legújabb, Instagramon futó nyereményjátékunkon! Kattints ide a részletekért!

Ismerd meg a vadkárokat

Most ingyen kapsz néhány tippet vadkár ellen

A vadkár a mezőgazdaság egy állandó problémája, mely, ha nem figyelünk oda, komoly terméskiesést is okozhat. A probléma sokféle formát ölthet, melyek rendszerint egy adott állatfajhoz köthetők. Ezeket fogjuk most sorra venni.

  • Szántóföldeken a taposási kárnak nevezett jelenség főként a szarvasokra jellemző. Ez főként az őszi vetésű növényekre (gabonák és repce) jelent komoly veszélyt, hisz a szarvasok nagyobb csapatokba tömörülve vészelik át a hideg időszakot.
  • rágáskár főként a nyári időszakban jellemző, amikor már nem maga a növény zöldje, hanem termése kerül a célkeresztbe. A vaddisznó és a szarvas is rendszeresen rájár a búzára, zabra, rozsra és kukoricaföldekre, ezzel komoly károkat okozva. A nyár során általános jelenség még, hogy a válogatós őzek a szőlők és gyümölcsök friss hajtásait rágják le. Rágáskár jellemző nyulakra is, ám ők inkább egyes fák rügyeit eszik. Előfordulásának mértéke egy bizonyos populáció szintet átlépve válik igazán jelentőssé.
  • A túrás tipikusan a vaddisznóra jellemző károkozási forma. Ez a tavaszi és kora nyári időszakban jellemző, leginkább a kukoricánál. Ha nincs szerencsénk, előfordulhat az is, hogy egy vagy több sort kivétel nélkül felszednek a vaddisznók. Ekkor akár a vetést is meg kell ismételnünk.
  • A kaparáskár szintén a károkozás egy speciális fajtája, mely főként a szarvas és az őz jellemző élelemszerzési formája. Leginkább burgonya és répa esetén fordul elő.

A vadállatok által okozott kár nem új keletű probléma, már évszázadok óta küzd vele a mezőgazdaság. Azonban még soha nem állt rendelkezésünkre annyiféle módszer, mint napjainkban. Az alkalmazott technikákat első sorba hatásmechanizmusuk szerint szokták csoportosítani. Mostanra sokféle mechanikai, optikai, elektromos, kémiai és biológiai módszer terjedt el.

Ha többet szeretnél megtudni a vadkárok elhárítására kidolgozott technikákról, akkor most azonnal iratkozz fel hírlevelünkre, mi pedig egyből kiküldjük Neked a 13 módszert tartalmazó összefoglaló szaktanulmányunkat.

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Pro

Vadalarm Smart Pro

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Őszi vadkárok

Ahogy megérkezett az ősz, a vadkárok formái is jelentősen átalakultak. A repce, rozs, őszi búza és árpa különösen érintettek a problémában, de a frissen vetett lucerna és bíborhere sem mentes alóla.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.