Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Megérkezett! A Vadalarm Villanypásztor felügyelet már önállóan is rendelhető! Kattints és nézd meg!

Őszi vadkárok

Ahogy megérkezett az ősz, a vadkárok formái is jelentősen átalakultak. A repce, rozs, őszi búza és árpa különösen érintettek a problémában, de a frissen vetett lucerna és bíborhere sem mentes alóla.

A vadkárok fajtái szerinti felosztásában három fő fajta dominál ősszel: a túráskár, a rágáskár és a taposási kár. Elsősorban előbbit vaddisznók okozzák, akik a hidegre forduló időben egyre éhesebbé válnak, ezért egyre agresszívebben keresik a napi betevőt. Előfordul, bár inkább tavasszal, hogy nem csak lokálisan okoznak problémát, de egész sorokat feltúrnak. Ez azonban a legkisebb probléma. Nézzük a két komolyabbat.

A rágáskár ellenben inkább a kisebb testűekre, nyulakra, illetve őzekre, szarvasokra jellemző. A növény csírázásakor a legsebezhetőbb, hisz minden, a magban tárolt energiáját felhasználja a növekedésre. Ezért az első, friss levelek teljes, vagy részleges elvesztése végzetes következményekkel jár. De beszéljünk számokban. Egyes tanulmányok szerint ha például az őszi búzát csak ősszel éri rágáskár, akkor a termésnek nagyjából 2% veszik oda. Ha azonban ez esetleg tavasszal megismétlődne, akkor már sokkal jelentősebb, 14%-os veszteséggel számolhatunk. A búza félék azonban egy szempontból nagyon érzékenyek. Ha ugyanis a zászlós levelet rágáskár éri, a veszteség akár 35%-os is lehet! 215.000 forintos (aktuális átlagos) hektáronkénti bevétellel számolva a rágáskár forintosítva tehát 4.300-tól egészen 75.250 Ft/ha értékig terjedhet.

A taposási kár igazából nem is minden esetben köthető a vadállatokhoz (munkagépek, munkások stb.), de azért az esetek többségében ők a felelősek. Evidens, hogy az az állat tud nagyobb taposási kárt okozni, amelyiknek a tömege is ehhez mérten nagyobb. Így leginkább a vaddisznók és az szarvasok a felelősek a problémáért. Szintén a búzát alapul véve nézzük meg ismét a statisztikákat. Már a terület 10%-ának egyszeri letaposása is 5%-os veszteséget okoz viszont a nagyobb terület letaposása nem okoz sokkal nagyobb arányú veszteséget, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. 70%-os taposási arány mellett is "csak" kb 15%-os veszteséggel számolnak a tanulmányok. Ha ezt is forintosítani szeretnénk, 10.750 forinttól egészen 32.250 forintig terjed az egy hektárra eső veszteség.

És persze most jön a fő kérdés, hogyan is lehetne megelőzni ezeket a problémákat. Azonban ha hitelesek akarunk maradni, egy kicsit ki kell ábrándítanunk mindenkit, aki azt gondolta, hogy megveszi a Vadalarmot és kész. Azt valóban állíthatjuk az elmúlt szezon tapasztalatai és a több, mint 100 visszajelzés alapján, hogy az ultrahangos vadriasztás az esetek több, mint 90%-ában beválik. Esetenként előfordul, hogy már tényleg csak a vadak lelövése segíthet. Ezt egyébként elég barbár, és nem a 3. évezredbe illő módszernek tartjuk, de egyúttal elismerjük szükségességét is. Na és ugye nem szabad elfeledkezni a többi lehetséges módszerről sem, mint például a vegyszeres megoldások. Viszont az esetek többségében olyan ügyfelekkel találkozunk, akiknek évek óta visszatérő problémát jelentett a vadkár. Próbálkoztak már vegyszertől kezdve a színes masnikon át mndennel, de azok nem váltak be.

Összefoglalva látjuk azt, hogy az ősszel beköszöntött a vadkárok újabb csúcsidőszaka, melyre van egy megoldásunk, de ne higyje senki, hogy csodaszert kínálunk. Az ideális eredmény eléréséhez kísérletezni kell a vadriasztók elrendezésével, helyszínével és irányával is, hiszen minden föld darab más és más. Azonban egyet ígérhetünk: az elvégzett munka meghozza gyümölcsét.

Ha úgy gondolod, hasznos volt a cikk, oszd meg ismerőseiddel is. Ha valamivel nem értesz egyet, vagy kérdésed lenne, hagyj kommentet!

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.