Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Vadalarm, vagy vadkerítés? Matekóra következik

Sok helyen olvassuk, hogy a végleges vadkár megelőzés egyetlen biztos módszere a kerítés. Mégis minden héten legalább két ember keres meg minket elkeseredésében, és meséli el, hogy milyen erővel tépték szét a kerítést a vadak. Akkor most hogy is van ez?

Persze, kerítés és kerítés között is van különbség. Nem állítunk fizikai képtelenséget: nyilván lehet olyan kerítést építeni, amin még a tankok se mennek át. A kérdés csak az, hogy megéri-e? Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy picit utánaszámolni. Nézzük, milyen a kerítés felhozatal!

A fő kérdés minden esetben ez: milyen állatok ellen akarunk védekezni? Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy nyulakat akarunk távol tartani, vagy szarvasokat, esetleg vaddisznókat. A nyúl ellen ugyanis sűrűbb szövésű, szarvas ellen legalább két méter magas, vaddisznó ellen pedig megerősített csomózású megoldásra van szükség. Technikai részletekbe most nem is megyek ennél mélyebben bele, hisz a fő mondanivaló most ez: ha olyan vadhálót akar az ember, ami egyszerre tartja távol akár csak az említett 3 állatot, akkor legalább méterenként bruttó 3-4000 forinttal kell számolnia. Ebben benne van a munka, az oszlopok és kapuk költsége is. Emellett bizonyos esetekben komoly előkészületeket és engedélyt is igényelhet. Hogy utána véd-e, az nem kérdés.

Ki az erősebb? A vaddisznó vagy a kerítés?

Fontos tény továbbá, hogy a kerítésépítésnél ugyebár mindig méterenkénti költségről beszélünk. Viszont nem métereket akarunk védeni, hanem négyzetmétereket, azaz területet. Sajnos akusztikus állatriasztók termékleírásánál is gyakran találkozhatunk a következő ferdítéssel: "Hatótávolság: x négyzetméter". Számoljunk az egyszerűség kedvéért egy 1 ha-os, négyzet alakú területtel. Ennek ugyebár oldalai 100-100 méteresek. Könnyen kiszámolható, hogy a terület kerítéssel való védelme 1,6 millió forintból oldható meg. Természetesen a terület növekedésével csökken a hektáronkénti ár, például 40-50 hektár esetén már "csak" 8-10 millió forint az összköltség. Így már nem is olyan sok, nem? :)

Most nézzük a mi megoldásunkat! Feltételezzük a legrosszabb esetet: a terület egy erdő közepén van, minden irányból jönnek a vadak. Ekkor nem árt a tábla középső részére 4 darab Vadalarmot kihelyezni, mind a 4 oldal felé egyet-egyet. Ez összesen 4*29.990 forint = 119.960 forint. Bocsánat, nem számoltam a kedvezménnyel (tudod, ha legalább 3 darabot vásárolsz, már csak 28.990 forint az egységár), szóval 115.960 forint a végösszeg. Azt az elvet valljuk, hogy a technológia mindent leegyszerűsít, és olcsóbbá tesz. Ez igaz a feltörekvőben lévő precíziós gazdálkodásra, és a vadkár megelőzésére egyaránt. Az okostraktorba nem kell traktoros, a vadak távoltartásához pedig nem kell már kerítés.

Ezt olvastad már?

Az állatok hallása - teszt nap

Termékünket az állatok akusztikus riasztására alapozzuk, így jogos az elvárás, hogy ismerjük az állatok hallását. Tarts velünk írásunkban, és megosztjuk veled az elmúlt időszak tapasztalatait.

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.