Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

Vadalarm, vagy vadkerítés? Matekóra következik

Sok helyen olvassuk, hogy a végleges vadkár megelőzés egyetlen biztos módszere a kerítés. Mégis minden héten legalább két ember keres meg minket elkeseredésében, és meséli el, hogy milyen erővel tépték szét a kerítést a vadak. Akkor most hogy is van ez?

Persze, kerítés és kerítés között is van különbség. Nem állítunk fizikai képtelenséget: nyilván lehet olyan kerítést építeni, amin még a tankok se mennek át. A kérdés csak az, hogy megéri-e? Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy picit utánaszámolni. Nézzük, milyen a kerítés felhozatal!

A fő kérdés minden esetben ez: milyen állatok ellen akarunk védekezni? Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy nyulakat akarunk távol tartani, vagy szarvasokat, esetleg vaddisznókat. A nyúl ellen ugyanis sűrűbb szövésű, szarvas ellen legalább két méter magas, vaddisznó ellen pedig megerősített csomózású megoldásra van szükség. Technikai részletekbe most nem is megyek ennél mélyebben bele, hisz a fő mondanivaló most ez: ha olyan vadhálót akar az ember, ami egyszerre tartja távol akár csak az említett 3 állatot, akkor legalább méterenként bruttó 3-4000 forinttal kell számolnia. Ebben benne van a munka, az oszlopok és kapuk költsége is. Emellett bizonyos esetekben komoly előkészületeket és engedélyt is igényelhet. Hogy utána véd-e, az nem kérdés.

Ki az erősebb? A vaddisznó vagy a kerítés?

Fontos tény továbbá, hogy a kerítésépítésnél ugyebár mindig méterenkénti költségről beszélünk. Viszont nem métereket akarunk védeni, hanem négyzetmétereket, azaz területet. Sajnos akusztikus állatriasztók termékleírásánál is gyakran találkozhatunk a következő ferdítéssel: "Hatótávolság: x négyzetméter". Számoljunk az egyszerűség kedvéért egy 1 ha-os, négyzet alakú területtel. Ennek ugyebár oldalai 100-100 méteresek. Könnyen kiszámolható, hogy a terület kerítéssel való védelme 1,6 millió forintból oldható meg. Természetesen a terület növekedésével csökken a hektáronkénti ár, például 40-50 hektár esetén már "csak" 8-10 millió forint az összköltség. Így már nem is olyan sok, nem? :)

Most nézzük a mi megoldásunkat! Feltételezzük a legrosszabb esetet: a terület egy erdő közepén van, minden irányból jönnek a vadak. Ekkor nem árt a tábla középső részére 4 darab Vadalarmot kihelyezni, mind a 4 oldal felé egyet-egyet. Ez összesen 4*29.990 forint = 119.960 forint. Bocsánat, nem számoltam a kedvezménnyel (tudod, ha legalább 3 darabot vásárolsz, már csak 28.990 forint az egységár), szóval 115.960 forint a végösszeg. Azt az elvet valljuk, hogy a technológia mindent leegyszerűsít, és olcsóbbá tesz. Ez igaz a feltörekvőben lévő precíziós gazdálkodásra, és a vadkár megelőzésére egyaránt. Az okostraktorba nem kell traktoros, a vadak távoltartásához pedig nem kell már kerítés.

Ezt olvastad már?

Az állatok hallása - teszt nap

Termékünket az állatok akusztikus riasztására alapozzuk, így jogos az elvárás, hogy ismerjük az állatok hallását. Tarts velünk írásunkban, és megosztjuk veled az elmúlt időszak tapasztalatait.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.