Vadalarm Az állatok hallása - teszt nap - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Az állatok hallása - teszt nap

Termékünket az állatok akusztikus riasztására alapozzuk, így jogos az elvárás, hogy ismerjük az állatok hallását. Tarts velünk írásunkban, és megosztjuk veled az elmúlt időszak tapasztalatait.

Nemrég tartottunk egy komolyabb tesztidőszakot. Na nem holmi szuper érzékeny mikrofonokkal bohóckodtunk. Immáron sokadszor, ismét kimentünk a terepre. Vittünk magunkkal egy kiszuperált ultrahangos vadriasztót is. Azért nevezem kiszuperáltnak, mert az alapverziót egy kicsit felbővítettük egy potméterrel, amivel lehetett állítani a kibocsátott hang frekvenciáját. 

Felvonultunk egy magaslesre és vártunk. Nem tartott 10 percnél tovább, míg megjelentek az első őzek. Őket nem sokkal később követték a nyulak is. Sajnos vaddisznóval és szarvassal a tesztek alatt nem találkoztunk. Annyit biztosra sikerült megállapítanunk, hogy az őzeknek a hallása akár 25-26 kHz-ig is terjedhet, míg a nyulaké inkább csak az alsó-ultrahang tartományig (20-23kHz). Persze nem véletlenül üzemel a Vadalarm sem pont ezen a tartományon. 

Arra gondoltunk, akkor már kibővítjük a számok körét olyan állatokkal is (a viszonyítás kedvéért), amik nem feltétlenül okoznak kárt a kukoricásban. Ilyen állat például a szintén ultrahanggal élő delfin, vagy denevér is. Így aztán kicsit még az interneten kutakodva sikerült is összehoznunk az alábbi szép grafikont:

Az állatok hallása

Felhívnám a figyelmet, hogy a skála logaritmikus, tehát az alsóbb tartományokban levő viszonylag magas oszlopok igazából kevesebb frekvenciasávot fednek le, mint a felül lévők. Jól látható, hogy az ember hallása eléggé a középső tartományban helyezkedik el. De a fő következtetés számunkra, hogy tulajdonképpen az ultrahangot a következő, hétköznapjainkban is előforduló állatok hallhatják egyáltalán:

  • macskák, kutyák
  • őzek, nyulak, szarvasok, vaddisznók
  • rovarok
  • delfinek és denevérek

Tehát tessék például óvatosan bánni az ultrahangos madárriasztókkal, hiszen elég kevés az olyan madárfajok száma, amik egyáltalán hallhatják a hangját.

Könnyen találhatsz egyébként interneten különböző teszteket, amikkel a saját hallásodat is ellenőrizheted! Sajnos az én fülem tök süket 17,5kHz felett. Próbáld ki te is, hátha a tiéd jobb!

Ezt olvastad már?

A vadriasztás ára

Fórumokon gyakori komment, hogy "mégis mi kerül ennyibe egy dobozon meg egy hangszórón?". Ha téged is érdekel, miből áll egy vadriasztó, olvass tovább, válaszunkat ebben a blogposztban találod.

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.