Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Figyelem! Július 22-ig minden vadriasztóra a lopásbiztosítást ajándékba adjuk! Kattints ide, és válaszd ki, melyiket kéred!

Tavaszi vadkárok

Lassan ismét zöldbe borul a határ, újraindul a föld vérkeringése. Ebben az írásunkban pedig megvizsgáljuk, hogy milyen vadakkal kapcsolatos problémák jönnek elő a tavasz közeledtével.

Az őszi vetésű haszonnövények a tél végén és a tavasz elején is ki vannak téve a vadkár veszélyének. Ez általában rágásban és taposásban nyilvánul meg. A kora tavaszi időszakban történő jellegzetes károkozások a rágás, és a taposás. Elsőre szinte mindenki hajlamos a haját tépve megijedni, amikor tavasszal ránéz a vetésre. Ám ezt nem biztos, hogy olyan tragikus, mint amilyennek tűnik. Ugyanis az őszi gabonák (búza, rozs, repce, tritikálé stb) képesek akár terméskiesés nélkül is kiheverni a vadkárokat. A legjellegzetesebb kártételek a repcében keletkeznek.

A kár végső mértéke természetesen attól függ, hogy utána a tulajdonos hogyan bánik a növénnyel. Na meg nagyban függ attól is, hogy a tavasz és a nyár folyamán megismétlődik-e a vadkár. Az ilyen jellegű károk terméskiesésének mértékét megbecsülni nem túl egyszerű feladat, ezért jó, ha vadkárbecslővel konzultálunk. Szükséges megtenni a lépéseket annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő még egyszer. Ekkor a szakértők is javaslatot tehetnek vadriasztók beszerzésére.

Vaddisznó

Egy másik tipikus tavaszi vadkár forma a túráskár. A vaddisznók ugyanis tavasszal állati eredetű fehérje után kutatva kitúrják a föld alól a lárvákat, pajorokat. Ilyenkor akár egész sorokat is feltúrhatnak. Persze ez a probléma orvosolható (vagy legalábbis csökkenthető) azzal, hogy gátoljuk a lárvák elszaporodását.

Szintén a kukoricához köthető probléma, hogy az ősszel földre hullott és beszántott kukorica most tavasszal kicsírázik és odavonzza a vaddisznókat. Ezt ősszel lehet megelőzni azzal, hogy időt hagyunk a szántás előtt az állatoknak, hogy felegyék a magokat.

Láthatjuk, hogy tavasszal elsősorban a vaddisznók okoznak problémát, de a taposási kár a szarvasokra is jellemző. Emellett a nyulak rágáskára is előjön, ahogy megkezdődik a tavaszi vetési időszak. Ezért mindenképpen érdemes idejében elkezdeni az ellenük való védekezést. Erre kiváló módszert szolgáltatnak az ultrahangos vadriasztók is. Ha többet szeretnél megtudni erről a módszerről, kattints ide!

Ezt olvastad már?

Miért vennél magyar vadriasztót, ha rendelhetsz az eBay-en is?

Jó kérdés, nem? Szép és jó, hogy vedd a magyart, mert éhen döglünk. De jogos az a kérdés is, hogy "Mégis miért?". Most mindenre választ kapsz!

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.