Vadalarm Tavaszi vadkárok - Vadalarm blog Vadalarm

Ajándék: Rendelj legalább bruttó 50.000 Ft értékben, és megajándékozunk egy Vadalarmos bögrével! Kattints ide és nézd meg

Tavaszi vadkárok

Lassan ismét zöldbe borul a határ, újraindul a föld vérkeringése. Ebben az írásunkban pedig megvizsgáljuk, hogy milyen vadakkal kapcsolatos problémák jönnek elő a tavasz közeledtével.

Az őszi vetésű haszonnövények a tél végén és a tavasz elején is ki vannak téve a vadkár veszélyének. Ez általában rágásban és taposásban nyilvánul meg. A kora tavaszi időszakban történő jellegzetes károkozások a rágás, és a taposás. Elsőre szinte mindenki hajlamos a haját tépve megijedni, amikor tavasszal ránéz a vetésre. Ám ezt nem biztos, hogy olyan tragikus, mint amilyennek tűnik. Ugyanis az őszi gabonák (búza, rozs, repce, tritikálé stb) képesek akár terméskiesés nélkül is kiheverni a vadkárokat. A legjellegzetesebb kártételek a repcében keletkeznek.

A kár végső mértéke természetesen attól függ, hogy utána a tulajdonos hogyan bánik a növénnyel. Na meg nagyban függ attól is, hogy a tavasz és a nyár folyamán megismétlődik-e a vadkár. Az ilyen jellegű károk terméskiesésének mértékét megbecsülni nem túl egyszerű feladat, ezért jó, ha vadkárbecslővel konzultálunk. Szükséges megtenni a lépéseket annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő még egyszer. Ekkor a szakértők is javaslatot tehetnek vadriasztók beszerzésére.

Vaddisznó

Egy másik tipikus tavaszi vadkár forma a túráskár. A vaddisznók ugyanis tavasszal állati eredetű fehérje után kutatva kitúrják a föld alól a lárvákat, pajorokat. Ilyenkor akár egész sorokat is feltúrhatnak. Persze ez a probléma orvosolható (vagy legalábbis csökkenthető) azzal, hogy gátoljuk a lárvák elszaporodását.

Szintén a kukoricához köthető probléma, hogy az ősszel földre hullott és beszántott kukorica most tavasszal kicsírázik és odavonzza a vaddisznókat. Ezt ősszel lehet megelőzni azzal, hogy időt hagyunk a szántás előtt az állatoknak, hogy felegyék a magokat.

Láthatjuk, hogy tavasszal elsősorban a vaddisznók okoznak problémát, de a taposási kár a szarvasokra is jellemző. Emellett a nyulak rágáskára is előjön, ahogy megkezdődik a tavaszi vetési időszak. Ezért mindenképpen érdemes idejében elkezdeni az ellenük való védekezést. Erre kiváló módszert szolgáltatnak az ultrahangos vadriasztók is. Ha többet szeretnél megtudni erről a módszerről, kattints ide!

Hibás e-mail cím!

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.