Vadalarm Tavaszi vadkárok - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Tavaszi vadkárok

Lassan ismét zöldbe borul a határ, újraindul a föld vérkeringése. Ebben az írásunkban pedig megvizsgáljuk, hogy milyen vadakkal kapcsolatos problémák jönnek elő a tavasz közeledtével.

Az őszi vetésű haszonnövények a tél végén és a tavasz elején is ki vannak téve a vadkár veszélyének. Ez általában rágásban és taposásban nyilvánul meg. A kora tavaszi időszakban történő jellegzetes károkozások a rágás, és a taposás. Elsőre szinte mindenki hajlamos a haját tépve megijedni, amikor tavasszal ránéz a vetésre. Ám ezt nem biztos, hogy olyan tragikus, mint amilyennek tűnik. Ugyanis az őszi gabonák (búza, rozs, repce, tritikálé stb) képesek akár terméskiesés nélkül is kiheverni a vadkárokat. A legjellegzetesebb kártételek a repcében keletkeznek.

A kár végső mértéke természetesen attól függ, hogy utána a tulajdonos hogyan bánik a növénnyel. Na meg nagyban függ attól is, hogy a tavasz és a nyár folyamán megismétlődik-e a vadkár. Az ilyen jellegű károk terméskiesésének mértékét megbecsülni nem túl egyszerű feladat, ezért jó, ha vadkárbecslővel konzultálunk. Szükséges megtenni a lépéseket annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő még egyszer. Ekkor a szakértők is javaslatot tehetnek vadriasztók beszerzésére.

Vaddisznó

Egy másik tipikus tavaszi vadkár forma a túráskár. A vaddisznók ugyanis tavasszal állati eredetű fehérje után kutatva kitúrják a föld alól a lárvákat, pajorokat. Ilyenkor akár egész sorokat is feltúrhatnak. Persze ez a probléma orvosolható (vagy legalábbis csökkenthető) azzal, hogy gátoljuk a lárvák elszaporodását.

Szintén a kukoricához köthető probléma, hogy az ősszel földre hullott és beszántott kukorica most tavasszal kicsírázik és odavonzza a vaddisznókat. Ezt ősszel lehet megelőzni azzal, hogy időt hagyunk a szántás előtt az állatoknak, hogy felegyék a magokat.

Láthatjuk, hogy tavasszal elsősorban a vaddisznók okoznak problémát, de a taposási kár a szarvasokra is jellemző. Emellett a nyulak rágáskára is előjön, ahogy megkezdődik a tavaszi vetési időszak. Ezért mindenképpen érdemes idejében elkezdeni az ellenük való védekezést. Erre kiváló módszert szolgáltatnak az ultrahangos vadriasztók is. Ha többet szeretnél megtudni erről a módszerről, kattints ide!

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Pro

Vadalarm Smart Pro

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Miért vennél magyar vadriasztót, ha rendelhetsz az eBay-en is?

Jó kérdés, nem? Szép és jó, hogy vedd a magyart, mert éhen döglünk. De jogos az a kérdés is, hogy "Mégis miért?". Most mindenre választ kapsz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.