Vadalarm Tényleg megéri a lovak mezőgazdasági alkalmazása? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO

😎 Légy te is Vadalarmos! Jelentkezz nyitott pozícióink egyikére: kattints ide most!

Tényleg megéri a lovak mezőgazdasági alkalmazása?

Köztudott tény, hogy a traktorok nemcsak jelentősen megkönnyítik a mezőgazdasági munkát, de hatékonyabbá is teszik azt. Ennek ellenére sokan még napjainkban is ragaszkodnak a lovaikhoz a földeken. De vajon mennyire jó megoldás ez és milyen hatással van ez a termelésre és a bevételekre?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre meglelhessük a választ, közelebbről is meg kell vizsgálni mind a munkagépeket, mind a lovakat. Ugyanis bár nyomós érv, hogy a traktor nem dugja oda a lámpáit egy simogatásra, a teljesítményen aligha segít. De vágjunk is bele, nézzük meg közelebbről, mennyire éri meg a gazda számára a befektetés a fenti két variációval!

Lássuk először a lóerőket!

A lóerő hajdanán, a gőzgépek idejében még a teljesítmény mérésére szolgált. Ma már leginkább csak autók és motorok kapcsán használjuk, mert egyértelmű, hogy ezek az értékek sok esetben pontatlanok. Azt is mindjárt megláthatod, hogy miért.

A lóerőben mért teljesítmény általában egy szerkezet maximális teljesítményét mutatja meg. Ezek alapján egy ló nagyjából 15 lóerős. Viszont élő szervezet lévén ezt a maximális teljesítményt csupán rövid ideig képes fenntartani, mivel az idővel a jószág fáradni kezd. Így végeredményében, ha kiszámoljuk az átlagot, akkor kiderül, hogy a ló valójában csak egy lóerős.

A traktorok ezzel szemben már meglehetősen változatos képet mutatnak. Attól függően, hogy milyen modellt vásárolsz, a teljesítmény 100 és 300 lóerő között mozog. Az igazán nagy járgányok pedig akár a 600 lóerőt is elérhetik, de ezek már valódi monstrumok.

Mi a helyzet a beszerzési árral?

Ami azt illeti, ezen a téren a traktorok meglehetősen alulmaradnak a versenyben. Talán nem mondunk újdonságot azzal, ha eláruljuk, hogy a munkagépek jóval többe kerülnek, mint a lovak. Habár nem ritka, hogy a legjobb felmenőkkel rendelkező, versenyre szánt hátasok elérik a milliós összegeket, még így is olcsóbban lehet őket megvásárolni, mint egy traktort.

Ezek a járgányok már borsosabb összegbe kerülnek. Egy kisebb méretű, teljesen új példány is több millió forint, de ha egy erősebbet szeretnél, akkor az ár a legdrágább sportkocsikkal is vetekszik. Nem véletlenül szól a vicc, hogy a BMW helyett inkább a traktor lehetne az új csajozós jármű.

Használtan természetesen beszerezheted valamivel olcsóbban is, de még így is mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. Ez a tény teljes joggal riasztja el azokat, akik kis pénzből élnek.

Na, és a fenntartás?

A fenntartás kérdésköre már egy kicsit bonyolultabb kérdés. Mindkét esetben viszonylag magas költségekkel kell számolni, de a feladatok már jelentősen eltérnek egymástól. Lássuk mindezt a gyakorlatban!

Egy ló ellátása körültekintést igényel. Ahhoz, hogy a legjobbat hozhassa ki magából, szüksége van jó minőségű szénára és takarmányra egyaránt. Emellett rendszeresen kell számolni orvosi költségekkel is, betegség esetén pedig százezrekbe is kerülhet az ellátás.

A traktorodhoz szerencsére nem kell majd orvost hívni, viszont az nem árt, ha rendszeresen „megeteted” üzemanyaggal. Továbbá szükség lesz rendszeres karbantartásokra, valamint esetleges szervizelésre is. Utóbbi sosem olcsó mulatság, hiszen ebben az esetben is százezrekkel számolhatsz, ha komoly meghibásodásról van szó.

A kisebb szösszenet fentiek fényében már valószínűleg te is érted, hogy miért lehet jobb befektetés egy traktor. Habár a kezdeti költségek magasak lehetnek, végeredményében a hozam is jóval magasabb lesz, ami nem csak behozza, de túl is szárnyalja az összeget, amit ráköltöttél. A lovak pedig remek helyen lesznek a hobbitartásban.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.