Vadalarm A madár, amitől méltatlanul viszolygunk – a varjú - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

A madár, amitől méltatlanul viszolygunk – a varjú

A varjak azok az állatok, amelyeknek igencsak kevesen örülnek, ha megjelennek. Különösen igaz ez ősszel, amikor csapatostul bukkannak fel mindenütt. Vannak, akik a veteményeiket féltik tőlük, mások csak a hangjukat nem szeretik, de tény, hogy igen kevesen zárták a szívükbe ezt a madárfajt az évek során.

Pedig érdekes tény, hogy egyébként kifejezetten intelligens állatokról beszélünk. Képesek megjegyezni a rengeteg különböző rejtekhelyet és remekül tudnak csapatban dolgozni, ami a túlélésük kulcsa. Éppen ezért érdemes velük közelebbről is megismerkedni, hogy megérthessük ezeket a különleges, tollas jószágokat, akik aligha nevezhetnének az év énekesmadara címre.

Miért vannak mindig ilyen sokan?

A varjú csoportos állat, mivel így képesek megbirkózni a mindennapok kihívásaival, mint például a nagyobb ragadozók fenyegetései. Ez persze nem mindig előnyös, hiszen egymással is versengenek, viszont ezek a családon belüli harcok kevésbé viselik meg őket, mintha áldozatul esnének egy idegen jövevénynek.

Habár a laikusok nehezen tesznek különbséget nemcsak a varjúfajták, de még más, hasonló fajok között is, több fajta is őshonos hazánkban. A legismertebb közülük a dolmányos varjú, amelyet szürke és fekete tollazatáról ismerhetsz fel. Vele szemben a vetési varjú teljesen fekete és gyakran összetévesztik a hollóval.

Ilyen sokféle felhozatallal már nem is olyan meglepő, ha azt a hatást keltik az átlagemberben, hogy mindenhol ott vannak.

Mit érdemes tudni a varjakról?

A varjak, bármennyire is nem kedvelt vendégek a városban, fontos részét képezik az ökoszisztémának. Városi látogatásaik oka, hogy a természetes élőhelyükön mostanra már szinte teljesen kiirtották őket. Habár egyes fajtái természetvédelmi oltalom alatt állnak, régi fészkelőhelyeiket nagyrészt elhagyták.

És hogy miért probléma az állományuk nagy pusztulása? A varjak fészkelése kifejezetten különleges a madarak között. Miután megépíti gallyakból és egyéb anyagokból a költőhelyét és felneveli benne fiókáit, az elhagyott fészket vörös és kék vércsék, valamint erdei fülesbaglyok is használják. Ugyanis ezek a fajok nem készítenek sajátot tojásaik számára.

Táplálékukat alapvetőek főként rovarok és kisebb emlősök képezik a természetes élőhelyeiken, de ha ebből hiányt szenvednek, elfogyasztják a növényeket és a magokat is. Mióta a városokba is beköltöztek, ezek a szokások is jelentősen megváltoztak. Az utcákon található kukák ugyanis bőséges élelemforrást jelentenek ezeknek a madaraknak, nem is olyan meglepő, hogy előszeretettel kutakodnak élelem után a szemetesek környékén. Az ott található ételmaradékok remek lakomát jelentenek számukra.

Emellett számos ragadozó madár áldozatává is válhatnak, ha egyedül maradnak, mint például a héjának vagy a sólyomnak. Emellett a földön sincsenek biztonságban, ugyanis itt a rókák tizedelik őket, ha lehetőségük adódik rá.

Az irtásuk, és egyedszámuk csökkenése azért is problémás, mert bár valóban képesek nagy károkat okozni a veteményesben, fontos feladatokat látnak el. Portyáik során a madarak elfogyasztják azokat a kártevő ízeltlábúakat is, amelyek a terményekre veszélyt jelentenének, így a hajtások zavartalanul fejlődhetnek.

Ennek fényében talán már érthetőbbé válik az is, hogy miért fontos megóvni ezeket az élőlényeket. Ahhoz, hogy az életkörülményeik újra a régiek lehessenek, szükség lennek a puszták és egyéb fészkelőhelyek fás területeinek helyreállítására. Így valószínűleg a belvárosokban is ritkábban fordulnának elő.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.