Vadalarm Beszéljünk a nyúlról – vajon mindent tudsz már róla? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO

😎 Légy te is Vadalarmos! Jelentkezz nyitott pozícióink egyikére: kattints ide most!

Beszéljünk a nyúlról – vajon mindent tudsz már róla?

Húsvét alkalmával előtérbe kerültek a nyulak, hiszen előszeretettel ajándékozzuk meg gyermekeinket ilyenkor a nyuszi nevében. A valóságban természetesen a nyúl semmit nem hoz, tojást sem tojik, ez viszont nem jelenti azt, hogy ne volnának igazán érdekes résztvevői az ökoszisztémának. Beszéljünk hát a nyúlról Húsvét után is!

Hazai fajról lévén szó, nem árt velük közelebbről is megismerkedni, hiszen amellett, hogy ízletes a húsuk, a vadászok számára is izgalmas kihívást nyújt. Azzal viszont már jóval kevesebben vagyunk tisztában, hogy milyen életmódot folytatnak ezek az állatok, vagy például mennyire szaporák, ha már ennyit viccelődünk ezzel a kifejezéssel a nyulak kapcsán.

Nyulak Európában

A nyulak meglehetősen sokfélék, de mindössze három faj él közülük. Ezek a havasi, a mezei, valamint az üregi nyúl. Ezek közül is a legismertebb a mezei nyúl, amellyel gyakran találkozhatunk az országutakon, erdei kirándulásokon, de akár a legelőkön is. Ez a faj hazánkban igen gyakori, ám túlélésük nehezebb, mint gondolnánk.

Jellegzetes, erőteljes hátsó lábaik segítik őket abban, hogy megbirkózzanak a környezetükben előforduló veszélyekkel. Zsákmányállat lévén kulcsfontosságú, hogy képes legyen elmenekülni a ragadozók elől. Ebben segítik ezek az erőteljes lábak. Ezekkel nemcsak nagy sebességgel képes futni, de meglepő, akár 2 méteres magasságra is fel tud ugrani, hogy megszabadulhasson üldözőjétől.

Ráadásul nem a ragadozók jelentik az egyetlen veszélyforrást az egyedekre nézve. A bakok között igen gyakori az egymás közötti rivalizálás, ami verekedésbe torkollik. Ez már csak azért sem ritka esemény, mert csoportokba verődve élnek. Ugyanis együttes erővel könnyebben tudnak megbirkózni a rájuk leselkedő veszélyekkel, amelyekből a vadonban nincs hiány.

Hogyan élnek a nyulak?

A nyulak életmódja meglehetősen vegyes képet mutat a fajok egyedi jellegzetességeinek köszönhetően. Az üregi nyulak a laza, homokos területeket részesítik előnyben, ahol kialakíthatják otthonukat. Ezzel szemben a mezei nyúl az erdős, legelőkkel tarkított helyeket kedveli, az Alföldön és a Dunántúlon a leggyakoribb az előfordulása.

A nőstény nyulak párzás után fajtól függően 30-48 napos vemhességi idő után ellik meg kicsinyeiket. A mezei nyulak egy alkalommal 1-3, míg az üregi nyulak 4-6 kölyköt hoznak világra és évente akár 7 alkalommal is képesek kölykezni. Utóbbi ismeret fényében már nem is olyan meglepő, hogy miért képezik humor tárgyát a valóban szapora emlősök.

Kölykeiket egyébként igen eltérően nevelik. A mezei nyulak utódainak már születésükkor kinyílnak a szemeik és viszonylag gyorsan fejlődnek, hogy a ragadozók elől elmenekülhessenek. Az üregi nyulak esetében más a helyzet, hiszen ők megbújhatnak rejtekhelyükön és bőséges idő van arra, hogy a kicsik megerősödjenek.

Érdekes tény, hogy a felnőtt példányok jellegzetes dobbantásokkal jelzik egymásnak, ha veszélyt érzékelnek. Ez megfigyelhető a házi kedvencként tartott törpenyulak esetében is, akik előszeretettel teszik ugyanezt éjszakánként, ha számukra ismeretlen, veszélyesnek tűnő hangot hallanak, ezzel gyakran felriasztva gazdáikat a jól megérdemelt pihenésből.

A mezei nyulak egyedszáma egyébként az utóbbi években jelentősen lecsökkent. Ez az adat igencsak aggasztó, hiszen ez nem csak a vadgazdálkodásra, de az ökoszisztémára is jelentős hatással lehet.

Ahhoz, hogy ez a fogyatkozás megállhasson, elsősorban az élőhelyek szorulnak fejlesztésre, mivel elsősorban ez az oka a létszám csökkenésének. A sűrűbb növényborítás és a területek közötti kapcsolat kedvezőbb körülményeket biztosítana az állatoknak, így a túlélésüknek is.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.