Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Beszéljünk a nyúlról – vajon mindent tudsz már róla?

Húsvét alkalmával előtérbe kerültek a nyulak, hiszen előszeretettel ajándékozzuk meg gyermekeinket ilyenkor a nyuszi nevében. A valóságban természetesen a nyúl semmit nem hoz, tojást sem tojik, ez viszont nem jelenti azt, hogy ne volnának igazán érdekes résztvevői az ökoszisztémának. Beszéljünk hát a nyúlról Húsvét után is!

Hazai fajról lévén szó, nem árt velük közelebbről is megismerkedni, hiszen amellett, hogy ízletes a húsuk, a vadászok számára is izgalmas kihívást nyújt. Azzal viszont már jóval kevesebben vagyunk tisztában, hogy milyen életmódot folytatnak ezek az állatok, vagy például mennyire szaporák, ha már ennyit viccelődünk ezzel a kifejezéssel a nyulak kapcsán.

Nyulak Európában

A nyulak meglehetősen sokfélék, de mindössze három faj él közülük. Ezek a havasi, a mezei, valamint az üregi nyúl. Ezek közül is a legismertebb a mezei nyúl, amellyel gyakran találkozhatunk az országutakon, erdei kirándulásokon, de akár a legelőkön is. Ez a faj hazánkban igen gyakori, ám túlélésük nehezebb, mint gondolnánk.

Jellegzetes, erőteljes hátsó lábaik segítik őket abban, hogy megbirkózzanak a környezetükben előforduló veszélyekkel. Zsákmányállat lévén kulcsfontosságú, hogy képes legyen elmenekülni a ragadozók elől. Ebben segítik ezek az erőteljes lábak. Ezekkel nemcsak nagy sebességgel képes futni, de meglepő, akár 2 méteres magasságra is fel tud ugrani, hogy megszabadulhasson üldözőjétől.

Ráadásul nem a ragadozók jelentik az egyetlen veszélyforrást az egyedekre nézve. A bakok között igen gyakori az egymás közötti rivalizálás, ami verekedésbe torkollik. Ez már csak azért sem ritka esemény, mert csoportokba verődve élnek. Ugyanis együttes erővel könnyebben tudnak megbirkózni a rájuk leselkedő veszélyekkel, amelyekből a vadonban nincs hiány.

Hogyan élnek a nyulak?

A nyulak életmódja meglehetősen vegyes képet mutat a fajok egyedi jellegzetességeinek köszönhetően. Az üregi nyulak a laza, homokos területeket részesítik előnyben, ahol kialakíthatják otthonukat. Ezzel szemben a mezei nyúl az erdős, legelőkkel tarkított helyeket kedveli, az Alföldön és a Dunántúlon a leggyakoribb az előfordulása.

A nőstény nyulak párzás után fajtól függően 30-48 napos vemhességi idő után ellik meg kicsinyeiket. A mezei nyulak egy alkalommal 1-3, míg az üregi nyulak 4-6 kölyköt hoznak világra és évente akár 7 alkalommal is képesek kölykezni. Utóbbi ismeret fényében már nem is olyan meglepő, hogy miért képezik humor tárgyát a valóban szapora emlősök.

Kölykeiket egyébként igen eltérően nevelik. A mezei nyulak utódainak már születésükkor kinyílnak a szemeik és viszonylag gyorsan fejlődnek, hogy a ragadozók elől elmenekülhessenek. Az üregi nyulak esetében más a helyzet, hiszen ők megbújhatnak rejtekhelyükön és bőséges idő van arra, hogy a kicsik megerősödjenek.

Érdekes tény, hogy a felnőtt példányok jellegzetes dobbantásokkal jelzik egymásnak, ha veszélyt érzékelnek. Ez megfigyelhető a házi kedvencként tartott törpenyulak esetében is, akik előszeretettel teszik ugyanezt éjszakánként, ha számukra ismeretlen, veszélyesnek tűnő hangot hallanak, ezzel gyakran felriasztva gazdáikat a jól megérdemelt pihenésből.

A mezei nyulak egyedszáma egyébként az utóbbi években jelentősen lecsökkent. Ez az adat igencsak aggasztó, hiszen ez nem csak a vadgazdálkodásra, de az ökoszisztémára is jelentős hatással lehet.

Ahhoz, hogy ez a fogyatkozás megállhasson, elsősorban az élőhelyek szorulnak fejlesztésre, mivel elsősorban ez az oka a létszám csökkenésének. A sűrűbb növényborítás és a területek közötti kapcsolat kedvezőbb körülményeket biztosítana az állatoknak, így a túlélésüknek is.

Ezt olvastad már?

Elszaporodik Magyarországon az aranysakál?

Egyre több hírt hallhatunk arról, hogy országszerte mekkora károkat okoznak az aranysakálok. Az állat a legnagyobb számban Somogy- és Baranya-megyében található meg, azonban más térségekben is igen szép számmal akad belőlük, komoly fejtörést okozva ezzel a vadgazdálkodásnak.

Ajánlott cikk

Olvasd el a cikket

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Dupla ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Dupla ultrahangos vadriasztó

A Vadalarm Dupla a legköltséghatékonyabb vadriasztónk. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.