Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Téli vadkárok

Az utóbbi években a gazdák és vadászok figyelme az egyre komolyabb méreteket öltő vadkárok felé fordult. A megoldási kísérletek ellenére a probléma mértéke mégis egyre fokozódik, és különösen igaz ez a táplálékszegény téli időszakokra.

Azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy a téli időszakban a legnagyobb károkat a szarvasok okozzák, így ebben a cikkben elsődlegesen rájuk fókuszálunk. Persze ez nem azt jelenti, hogy a többi állatfaj nem okoz problémát. Hisz akad probléma bőven az őzekkel, vaddisznókkal és nyulakkal is.

Taposás

A szarvasok télen jellemzően csoportokban élnek, amelyek, ha rátévednek egy őszi vetésre, irtózatos károkat tudnak okozni, különösen csapadék után, puha talajon.

Legelés

Ez hasonlóan igaz a muflonra és az őzre is. Ilyenkor jellemzően egy-egy kiszemelt tábla szélébe csipegetnek bele, és teljesen lerágják az elvetett gabonák zöld részeit.

Kártétel gyümölcsösökben: rügyrágás és kéreghántás

Hosszútávon mindkettő egyformán káros, de rövidtávon a rügyrágás különösen is. A szarvas, a dán, a muflon és az őz egyformán felelősek ezért a kártételi formáért. Ilyenkor ugyanis (különösen az őzek) válogatósan belekóstolnak egy-egy finomabbnak ígérkező rügybe, és ha nem tetszik nekik, egyszerűen mennek a következőre.

A szarvas télen a kéreg megrágásával szerez magának rostot, így a fák immunrendszere látja ennek kárát. Emellett az agancsok tisztításához is használják a fatörzseket, amihez egyszerűen hozzádörgölőznek.

Hogyan védekezhetünk a téli vadkárok ellen?

Blogunk már túl van lassan 100 cikken, mégsem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a vadkár megelőzésére nem létezik csodamódszer. A gazdák és vadászok összehangolt munkája elengedhetetlen a hosszútávú sikerhez. A vadászok részéről nélkülözhetetlen a vadetetők téli kihelyezése, és rendszeres ellátása. A gazdák részéről pedig mindenképpen logikusan átgondolt vadkármegelőzési módszerekre van szükség. Mi ebben az utóbbiban tudunk segíteni nektek, ultrahangos vadriasztóval vagy villanypásztorral.

Ha szeretnél tőlünk segítséget kérni, keress minket a +36 30 780 7685-ös telefonszámon, vagy írj e-mailt az info@vadalarm.hu címre!

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.