Vadalarm Mi lesz a ragadozókkal a klímaváltozás során? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mi lesz a ragadozókkal a klímaváltozás során?

Az egyértelmű, hogy a klímaváltozás következményeként megváltozik a jellemző növénytakaró, ezzel pedig a területen tartózkodó növényevő állatok is, hiszen ők mennek a táplálékuk után. Felmerülhet viszont a kérdés, hogy mi lesz ugyanakkor a ragadozókkal, hiszen ők nagymértékben függnek a növényevő állatoktól, mivel ezek jelentik számukra a táplálékot. Vajon mennek a növényevők után? Vagy más táplálékot keresnek maguknak? Esetleg nem is érinti őket a változás?

Ragadozók hazánkban

Attól függ, mit esznek

Nos, a kérdésre nincs egyetemes válasz, merthogy attól függ, mivel táplálkozik az adott ragadozó. Nem minden ragadozó rendelkezik tekintélyes méretekkel, a kisebbek számára pedig erősen korlátozott, hogy milyen zsákmányt tudnak ejteni. A jellemzően élő róka például önmagában kevés ahhoz, hogy legyűrjön egy őzet vagy szarvast. Így a kisebb rágcsálók maradnak nekik, amiknek viszont nem igazán van hatással az étlapjára a globális felmelegedés. A róka így valószínűleg remekül ellesz továbbra is ott, ahol eddig.

Más a helyzet némiképp a hiúzzal, aki szintén nem túl nagydarab, de annál vérmesebb ragadozó. Ő már el szokott kapni őzeket, szarvasborjakat, vadmalacokat is, ezért ezeknek az állatoknak a vándorlása bizony rá is hatással lehet. Korábban már írtunk arról, hogy a vaddisznók tápláléka elég széles skálán mozog, így náluk nem feltétlen kell költözésre számítani, azonban a szarvasok, őzek esetében már más a helyzet, ők valószínűleg költöznek a táplálék után. Így előfordulhat, hogy a hiúz is megy velük – hacsak nem éri be a kisebb táplálékválasztékkal.

Nagyragadozók nálunk nincsenek

Magyarországon olyan nagy ragadozók, akikre igazán hatással lehetnének ezek a változások, nincsenek. A falkában élő farkasok már képesek elkapni nagyobb szarvasokat, a medvék is kereshetnek méretesebb zsákmányt, így számukra érdemesebb követni a nagyobb növényevő fajok útját, főleg, mert egy ilyen zsákmányért jobban megéri küzdeni, mint a kisebbekért. Az tehát, hogy mi lesz a ragadozókkal, nagymértékben függ attól, hogy mire vadásznak.

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Pro

Vadalarm Smart Pro

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Vajon a vaddisznók örülnek a klímaváltozásnak?

Könnyen előfordulhat, hogy néhány évtizeden belül bizony észrevesszük, hogy a megszokott környezetünk átalakul, és a növényzet megváltozásával az állatvilág is kicsit más lesz, mint eddig. Hiszen ők követik a táplálékukat, amik a növények, tehát ha azok már nem találhatók meg itt, akkor bizony az állatok is odébb fognak állni. Például a vaddisznó is, ami őshonos és nagyon elterjedt faj Magyarországon.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.