Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Hogyan befolyásolja az őzek életét a globális felmelegedés?

Írtunk már korábban arról, hogy a globális felmelegedés hatással van az állatvilágra, és nem feltétlenül csak a sarkvidéken élő fajokra gondolunk, akik esetében magától értetődő, hogy miért olyan hatalmas probléma, hogy egyre melegebb lesz az idő. Nekik fogy az élőhelyük, ugyanakkor változás áll be a délebbre élő állatok esetében is, még nálunk, Európában, a kontinentális éghajlat fajai körében is okozhat gondot a hőmérsékletváltozás.

Azt is kifejtettük, hogy ez leginkább azért van így, mert a jellemző növényvilág függ a klímától, a növényevő állatok tápláléka a növényzettől, a ragadozó állatok tápláléka pedig a növényevő állatoktól – a globális felmelegedés az egész körforgást befolyásolja.

Mit okoz ez nálunk?

Természetesen a magyarországi élővilág esetében is számíthatunk változásokra. Őshonos faj nálunk például az őz, ami nem is található meg máshol, csak Európában, valamint Kis-Ázsiában. A mediterrán országokban mostanra kezdenek szaporodni, aminek részben természetes okai vannak, részben pedig mesterséges betelepítésnek köszönhető.

Az őz növényevő állat, mintegy 1000 növényfajt tud gond nélkül elfogyasztani, ezek több, mint fele fás szárú. Fogyaszt emellett gombákat, zuzmókat, ínséges időkben akár a fenyőfélék tűleveleit is. A nagy energiatartalmú, magas víztartalmú és könnyen emészthető táplálékokat kedveli, sokszor eszik keveset. Ő maga pedig természetes tápláléka a hiúznak, farkasoknak, a gidákat pedig a rókák és a vadmacska is megtámadhatja.

Nos, mindez nagyot fordul, ha a klíma tartósan megváltozik, ugyanis a növényvilág más lesz, mivel a környezeti viszonyok nem lesznek megfelelőek a mostani növényeknek. Ez azt jelenti, hogy az őzek sem fognak kellő mennyiségű táplálékot találni, ami miatt vagy költözni lesznek kénytelenek, vagy jelentősen megritkul a számuk. Ez pedig ahhoz vezet, hogy az említett ragadozók is küzdeni fognak a táplálékhiánnyal, így komolyabb válság alakulhat ki Európa állatvilágában.

Összefoglalva tehát az őzek élővilága valószínűleg tőlünk délebbre fog tolódni, így nálunk a globális felmelegedés hatására csökkenni fog. Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a többi, hazánkban őshonos állatra milyen hatással lesz a felmelegedés, iratkozz fel hírlevelünkre!

Ezt olvastad már?

Hogyan hat a globális felmelegedés az állatokra?

A globális felmelegedés kapcsán, ha az állatokra gondolunk, leginkább a jegesmedve, illetve a sarkvidékeken élő fajok jutnak eszünkbe. Persze ez nem véletlen, hiszen kézenfekvő, hogy a hideg havas-jeges tájakon élő állatok élőhelye fokozottan veszélyeztetett, ha melegszik a hőmérséklet: olvad a jég, olvad a hó, egyre zsugorodik az élőhelyük.

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.