Vadalarm Hogyan befolyásolja az őzek életét a globális felmelegedés? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU SK PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Hogyan befolyásolja az őzek életét a globális felmelegedés?

Írtunk már korábban arról, hogy a globális felmelegedés hatással van az állatvilágra, és nem feltétlenül csak a sarkvidéken élő fajokra gondolunk, akik esetében magától értetődő, hogy miért olyan hatalmas probléma, hogy egyre melegebb lesz az idő. Nekik fogy az élőhelyük, ugyanakkor változás áll be a délebbre élő állatok esetében is, még nálunk, Európában, a kontinentális éghajlat fajai körében is okozhat gondot a hőmérsékletváltozás.

Azt is kifejtettük, hogy ez leginkább azért van így, mert a jellemző növényvilág függ a klímától, a növényevő állatok tápláléka a növényzettől, a ragadozó állatok tápláléka pedig a növényevő állatoktól – a globális felmelegedés az egész körforgást befolyásolja.

Mit okoz ez nálunk?

Természetesen a magyarországi élővilág esetében is számíthatunk változásokra. Őshonos faj nálunk például az őz, ami nem is található meg máshol, csak Európában, valamint Kis-Ázsiában. A mediterrán országokban mostanra kezdenek szaporodni, aminek részben természetes okai vannak, részben pedig mesterséges betelepítésnek köszönhető.

Az őz növényevő állat, mintegy 1000 növényfajt tud gond nélkül elfogyasztani, ezek több, mint fele fás szárú. Fogyaszt emellett gombákat, zuzmókat, ínséges időkben akár a fenyőfélék tűleveleit is. A nagy energiatartalmú, magas víztartalmú és könnyen emészthető táplálékokat kedveli, sokszor eszik keveset. Ő maga pedig természetes tápláléka a hiúznak, farkasoknak, a gidákat pedig a rókák és a vadmacska is megtámadhatja.

Nos, mindez nagyot fordul, ha a klíma tartósan megváltozik, ugyanis a növényvilág más lesz, mivel a környezeti viszonyok nem lesznek megfelelőek a mostani növényeknek. Ez azt jelenti, hogy az őzek sem fognak kellő mennyiségű táplálékot találni, ami miatt vagy költözni lesznek kénytelenek, vagy jelentősen megritkul a számuk. Ez pedig ahhoz vezet, hogy az említett ragadozók is küzdeni fognak a táplálékhiánnyal, így komolyabb válság alakulhat ki Európa állatvilágában.

Összefoglalva tehát az őzek élővilága valószínűleg tőlünk délebbre fog tolódni, így nálunk a globális felmelegedés hatására csökkenni fog. Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a többi, hazánkban őshonos állatra milyen hatással lesz a felmelegedés, iratkozz fel hírlevelünkre!

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Európa szerte népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő felhasználók körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Hirdetéseink személyreszabásához és a legjobb szolgáltatás érdekében weboldalunk sütiket használ. Tájékoztatónkat itt éred el.