Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

A szarvasbőgés

A szarvasbőgés a szarvasbikák által párzási időszakban kiadott hang, illetve a párzási időszak neve is egyben. A hang a nőstények terelgetését és a hímek közti versengést egyaránt szolgálja. A szarvasbőgés hazánkban nem egységes, augusztustól szeptemberig hallható. A gemenci bikák augusztus végén, a bakonyiak szeptember elején, a börzsönyiek pedig szeptember második felében zendítenek rá.

A február végén elhullajtott agancsot a bikák erre az időszakra növesztik vissza teljesen. Ez azért fontos nekik, mert ezzel küzdenek meg a nőstényekért. Bár igazi küzdelemre csak akkor kerül sor, ha a kiadott hangokkal, illetve egymás felmérésével sem tudják eldönteni, melyikük is az igazi alfahím. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy néhány bika agancsa nem ágazik el. A párbajok nem életre-halálra mennek, de az ilyen aganccsal rendelkező állatok mégis könnyen végezhetnek a vetélytárssal. Ezért ezeket az úgynevezett dárdás bikákat kifejezetten vadásszák.

A bőgés a szaporodásra kész tehenek által kibocsátott illatanyag hatására kezdődik. Emberi léptékkel már-már hihetetlen, de egy szarvasbika egy nap akár 30-40 nősténnyel is párosodhat. Üröm az örömben, hogy számukra ez nőstényenként maximum pár másodpercig tart.

A vadászok gyakran utánozzák a szarvasbőgés hangját, hogy a odacsalogassák a szarvasokat. Ez a tevékenység annyira népszerű a vadászok körében, hogy még Szarvasbőgő Európa Bajnokságot is tartanak.

A szarvasbőgés idején a természetjáróknak és a vadveszélyes utakon közlekedőknek is érdemes fokozott figyelemmel lenniük. Ebben az időszakban ugyanis a szarvasbikák figyelmét a tehenek és a vetélytársak kötik le, így könnyedén előfordulhat, hogy csak túl későn vesznek észre egy közeledő járművet. Megéri komolyan venni a vadveszélyre figyelmeztető táblákat. A természetjárók részéről is fokozott figyelmet kíván ez az időszak, hiszen a bikákra vadászók sem tudhatják, hogy mi zörög egy bokorban. Ezért is érdemes a kijelölt útvonalon maradni.

Ezt olvastad már?

Játssz velünk augusztus 20 alkalmából!

Reméljük jól telt a hosszú hétvégéd, és neked is sikerült egy kicsit kiszakadnod a szürke hétköznapokból. Persze a többségnek augusztus 20 nem feltétlenül az államalapítás ünnepléséről szól, különösen, ha hosszú hétvége jön össze belőle. De mindenesetre érdemes felidézni, hogyan is kezdődött az ország története. Ne ijedj meg, most nem versfelolvasás következik, mint a halál unalmas iskolai és önkormányzati megemlékezéseken. (Tudod, a dögunalom nem a mi műfajunk.)

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.