Barion Pixel Így védd meg magas kukoricádat a vaddisznóktól - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Így védd meg magas kukoricádat a vaddisznóktól

Először is szeretnénk leszögezni két nagyon fontos dolgot, amit nem győzünk eléggé hangsúlyozni. Az első tény, hogy a vadkárt teljesen megszüntetni nem lehet, de óriási mértékben le lehet csökkenteni megfelelő vadriasztó kihelyezés mellett. A második tény talán kicsit kiábrándító lehet, de tisztában kell lenni vele, hogy a hang terjedését a növények erőteljesen gyengítik.

Amíg a kukorica derékmagasság alatt van, semmi problémát nem okoz a vadriasztók kihelyezése. Az alábbi ábrán egy 5 hektáros, erdőhöz közel eső terület látható, melyet az állatok rendszeresen az erdő irányából látogatnak. Tavasszal és kora nyáron nem is kérdéses hát, hogy a vadriasztókat az erdő felé fordítva, egymástól 30-50 méterre érdemes kihelyezni. (Esetünkben végig a Vadalarm Pro típust vesszük számításainkhoz alapul.)


Látható, hogy összesen 4 darab Vadalarm Pro szükségeltetik a probléma megoldásához, melyeket a vadak várható érkezési irányába fordítva, a terület szélétől befelé mintegy 30-40 méterre érdemes kihelyezni.

Azonban a kukorica (jobb esetben, és néhány hibridtől eltekintve) nem marad örökre félméteres. Amint hirtelen megugrik, nem marad más választásunk, mint áttervezni a védelmét, ugyanis míg tavasszal a magok kitúrása volt a vaddisznók „hobbija”, úgy nyáron már akár tövestől tarolják le a termést. Nézzük hát mit kell figyelembe venni az újratervezéskor!

Amint azt már korábban említettük, az ultrahang nem egy csodaszer ("csak" a leghatékonyabb megoldás, amit ismerünk), így nem fog áthatolni 30 méternyi kukoricán. A hangszóró mellett azonban figyelni kell a napelem elhelyezkedésére is, hiszen a vadriasztó ebből táplálkozik. Sokan tévesen ilyenkor nem csinálnak mást, mint megemelik másfél-két méter magasra ultrahangos vadriasztóikat. Azonban sajnos ezzel csak azt érik el, hogy a hang elmegy az állatok feje felett. Nézzük hát a helyes megoldást, hogyan kell kialakítani egy védett sávot a parcella szélén!

Első ránézésre furcsának hathat a fenti ábra, ugyanis pont úgy néz ki, mint ha a szomszédos területet akarnánk megvédeni (legalábbis a vadriasztók által hanggal besugárzott terület alapján). Ám nem szabad elfelejtenünk, hogy soha nem azt a területet védi, ami közvetlenül előtte van. Azt sokkal inkább mintegy ütközőzónaként alkalmazzuk. A védett terület mindig mögötte van!

Egy fontos dolog, amitől tapasztalataink szerint továbbra is sok magyar gazda fél, az a lopás veszélye. Nem takargatjuk a tényt, hogy amennyiben a nyári időszakra iránymutatásaink szerint helyezed ki a vadriasztókat, úgy megnő a lopás veszélye. Azonban azt sem rejtjük véka alá, hogy van egy olyan megoldásunk, amivel ennek a kockázatát teljességgel átvállaljuk tőled. Dönts, ahogy szeretnél, ha félted vadriasztódat, köss rá lopásbiztosítást.

Zárásként pedig álljon itt a cikk három legnagyobb tanulsága, ami nem csak a kukoricatermesztőknek szól:

  1. Ne tedd túl magasra a vadriasztót, mert akkor elmegy a hang az állatok feje felett!
  2. Ne tedd be a növények közé, mert a levelek pára 10 méteren elnyelik a hangot!
  3. Bárhogy helyezed ki, soha nem a hangszóró előtti, mindig a mögötte levő területet véded!Ezt olvastad már?

Mit eszik az igazán ínyenc vaddisznó?

A vaddisznó mindenevő, ahogy az ember is. Mégsem szereti mindenki egyformán a sajttortát és a tökfőzeléket. Utánajártunk, mit esznek a legínyencebb vaddisznók. Információink egyenesen az állatok gyomrából származnak. Szó szerint.

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.