Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Mit eszik az igazán ínyenc vaddisznó?

A vaddisznó mindenevő állat, vagyis növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt szívesen fogyaszt. Alapvetően éjszakai élőlény, de a kutatók szerint ez a szokása az ember nagyarányú elterjedésével függ össze. Mivel a vaddisznó nagyon szeretné elkerülni az emberrel való találkozást, inkább az éjszakai mozgást választja.

Élőhelye alapvetően az erdő és a rétek, ahol a kedvenc csemegéje a kései makk (a korai kesernyés, azt kevésbé kedveli), erős orrával kitúrja a pajorokat, gilisztákat, de szívesen fogyaszt a megtalált dögökből is (akár a fajtatársaiból). Kedvelt tápláléka a vadászok által hátrahagyott zsigerek.

A megvizsgált vaddisznó-gyomrok gyakran tartalmaztak kisemlősöket, egereket, pockokat, mezei nyulat, hörcsögöt és vakondot is. Szereti a hüllőket is, siklót, békát, rovarokat, bogarakat is. Túlszaporodás esetén jellemző, hogy más állatok kicsinyeit is elrabolja/levadássza, így fiókákat, tojásokat, súlyos esetben gidákat és borjakat is elfogyaszt a túlélés érdekében. (Előfordult, hogy vadasparkban szarvasborjakat ejtettek el a vaddisznók.)

Ami a terményeket illeti, kiemelten kedvelt tápláléka a csicsóka, amely ember által művelt kertekben is terem, de sok helyen kivadulva is megtalálja. A csicsóka a téli-tavaszi időszakban nagyban segíti a nagyvad túlélését, hiszen magas tápanyag-tartalmával a nehéz, hideg évszak vége felé hatékonyan segíti a megfelelő táplálkozást.

A vaddisznó általi vadkár-okozás a legjellemzőbb az erdők melletti tanyákon és megművelt táblákon. Nagyon szereti a kukoricát, abból is a visszamaradtabb vagy még éretlen, puhább, lédúsabb csöveket. Kedvelt tápláléka az érett kalászosok termése. Szereti a burgonyát, répát is, amit szintén szívesen kitúr a földből. Nagy károkat okozhat a fák fiatal hajtásainak elfogyasztásával, a frissen ültetett csemeték kitúrásával is.

Megfigyelték, hogy igen kedveli a savanyú illatú dolgokat, így a savanykás gyümölcsöket (meggy, alma, szőlő), de a lehullott, erjedésnek indult egyéb gyümölcsöket is. Gyakori, hogy e miatt a preferenciája miatt a beetetéseknél erjesztett leveket, élesztőt tesznek a leggyakoribb szóróanyagként használt kukoricához.

A vaddisznók által okozott kár jelentős része nem a táplálékként elfogyasztott termésekben jelentkező hiányból fakad, hanem abból, hogy táplálkozás közben kitapossák, letördelik a haszonnövényeket, dörgölőzéssel, csörtetéssel letördelik föld feletti növényi részeket. Ha szeretnéd elkerülni, hogy ezt a te területeden tegyék, keress minket nyugodtan.


Ezt olvastad már?

Afrikai sertéspestis: van-e okunk pánikra?

Manapság sok híroldal beszél világjárványról az elsősorban sertések és vaddisznók közt pusztító, egyelőre megállíthatatlannak tűnő sertéspestisről. Cikkünkben kiderítjük, hogy van-e oka pánikra a magyar gazdáknak?

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.