Vadalarm Milyen károkat okozhatnak a madarak? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Milyen károkat okozhatnak a madarak?

Mindannyian ismerjük a kertekben, szántóföldek szélén felállított madárijesztők látványát, amelyeket az ember már jó régen azért talált ki, hogy távol tartsa a házától/kertjétől a számára kárt okozó madarakat. Persze a madarak károkozása nem azt jelenti, hogy rosszat akarnának nekünk, mindössze arról van szó, hogy a genetikailag beléjük programozott életmódjuk, táplálkozási szokásaik szerint élnek, figyelmen kívül hagyva az ember által állított határokat. Először nézzük meg, hogy a károkat milyen csoportokba sorolhatjuk!

A városi környezetben nem kérdés, hogy a legnagyobb gond a madárpiszok. Az erkélyünkre, épületet díszítő vagy különálló szobrokra, párkányokra odaszokott madarak hatalmas mennyiségben képesek termelni, és természetesen nem csak a látvány okoz gondot, de a madárürülék gyakran maró hatású és fertőző is.

Vidéki környezetben többek között lehet szó az ember által gazdálkodás céljából telepített monokultúrás környezetben (gyümölcs-, zöldség-, szőlő-állomány) okozott kisebb-nagyobb károkról. Ebbe a kategóriába tartozik a termés megdézsmálása, az elvetett mag felszedése/kikapirgálása, a hajtani kezdő vetés vagy palánták, a fákon kifejlődő rügyek és virágbimbók lecsipegetése. Hasonló esetek az állat-gazdálkodásban is előfordulhatnak, így beszélhetünk a hal- és baromfiállomány megtizedeléséről, sőt olyanról is hallottunk már, hogy ragadozó madár kis testű kutyát nézett zsákmányállatnak.

Külön kategóriát képez az a probléma, amikor nem az ember alkotta mesterséges környezetben történik a károkozás, hanem az adott fajok otthonaként szolgáló erdőn és mezőn. Ebben az esetben az ember számára hasznosnak értékelt vagy valamilyen okból védett fajok rovására történik a károkozás (például fészekfosztás, fészekrakó helyről történő kiszorítás).

Az említett problémák ellen az ember számos eszközt kitalált már, amelyek közül az egyik hatékonyabbnak bizonyult, a másik kevésbé. Teljesen érthető, ha a gazdálkodást folytató, sok munkát, pénzt és gondoskodást befektető kerttulajdonosok, gazdálkodók, erdészek és más szakemberek bosszúsak és csalódottak, ha le kell mondaniuk az eredményeik egy részéről.

Talán segít az elkerülhetetlen károk megemésztésében, ha a termés egy részére egy bizonyos fajta „adóként” gondolunk, amit a természet számára fizetünk. Tény, hogy körültekintő információszerzéssel, átgondolt választással és megfelelő kihelyezéssel a riasztási rendszerek hatékonysága növelhető. Arról, hogy mi hogyan riasztjuk a madarakat, itt olvashatsz bővebben.

Ezt olvastad már?

Természetvédelmi alapfogalmak és szabályok

Termékeink elsődleges célja az állatok és a természet bántása helyett az ember és a természet harmóniájának elősegítése. Persze minden eszközt lehet jó és rossz célra is használni. Azért, hogy utóbbit elkerüljük, kötelességünknek éreztük felhívni a figyelmet hazánk azon területeire, ahol pl. madarak párzása miatt bizonyos időszakokban tilos a madárriasztók használata, vagy épp védett állatok miatt nem szabad ultrahanggal riasztani az állatokat.

Ajánlott termék

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.