Vadalarm Természetvédelmi alapfogalmak és szabályok - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Természetvédelmi alapfogalmak és szabályok

Termékeink elsődleges célja az állatok és a természet bántása helyett az ember és a természet harmóniájának elősegítése. Persze minden eszközt lehet jó és rossz célra is használni. Azért, hogy utóbbit elkerüljük, kötelességünknek éreztük felhívni a figyelmet hazánk azon területeire, ahol pl. madarak párzása miatt bizonyos időszakokban tilos a madárriasztók használata, vagy épp védett állatok miatt nem szabad ultrahanggal riasztani az álltokat.

Hazánkban számos olyan terület, élőhely, természetes életközösség és faj található, ami különféle okok miatt védelemre szorul. A védettség biztosítására a törvények, jogszabályok és a törvénynek nem minősülő különféle szabályrendszerek többféle lehetőséget adnak. Ennek megfelelően léteznek egyedi jogszabállyal védett természeti területek és természeti értékek, törvényerejű védelem alatt álló természeti területek és természeti értékek.

Egyedi jogszabályi védelem alatt állhatnak országos jelentőségű (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, természeti emlék) és helyi jelentőségű (természetvédelmi terület és természeti emlék) „védencek”. A Natura 2000 még eggyel magasabb szintű, Európai Uniós, közösségi jelentőségű természetvédelmi hálózat. A Natura 2000 alapja egyrészt a madárvédelmi irányelv, másrészt az élőhelyvédelmi irányelv. A hazai és az EU-s védett területek között vannak átfedések.

Bármilyen szintű védelemről is legyen szó, az adott területen a védelem alatt álló élőlények és életközösségek nem károsíthatóak, ennek biztosításáról országos szinten hazánkban a helyileg illetékes nemzeti park igazgatóságok gondoskodnak, a helyileg védett területek kezelői pedig az önkormányzatok.

A védett területek számos esetben természetesen nem sterilek, vagyis akad ilyen területen lakott terület és mezőgazdasági művelés alatt álló terület is. Attól függően, hogy mi tartozik védelem alá, a hatóság korlátozhatja a mindennapi élethez, illetve a termeléshez kapcsolódó legálisan végezhető tevékenységek körét. Azokon a Natura 2000-es helyeken, ahol a madárvédelmi irányelv szabályai mérvadóak – vagyis többek között olyan természeti egységek, ahol nagy állomány költ, illetve telepedett meg a védelem alá vett madárfajokból – érdemes utánanézni a madárriasztással kapcsolatos korlátozásoknak is.

Arról, hogy a tulajdonunkban álló ingatlan valamilyen védelem alá eső terület részét képezi-e, különféle adatbázisokból tájékozódhatunk. A hazai jelentőségű védettséget általában a tulajdoni lapokra felvezetik, de ez nem megbízható adat, hiszen előfordulhat, hogy a hivatalok együttműködésében való késlekedés miatt nincs felvezetve a tulajdoni lapra egy terület védetté nyilvánítása.

A hazai védett területek adatairól itt tájékozódhatsz bővebben, a Natura 2000-es listát pedig itt találod.

Ezt olvastad már?

Az ellenség: seregély

A seregélyek a legtöbb magyar gazdálkodó életét már legalább egyszer megkeserítették. Hazánkban éppen egy picit kevesebb (6-8 millió) seregély teszi tiszteletét ősszel, mint ahányan lakója van az országnak. Ha neked is okoztak már gondot, vagy még bölcsebben gondolkodva meg szeretnéd előzni a problémát, akkor rövid írásunkat mindenképp olvasd végig, hisz tudod: ismerd meg ellenségedet, így győzheted le.

Ajánlott termék

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.