Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Gondoskodj növényeidről a modern technikával, kattints ide, és előzd meg a növénybetegségeket!

Mit eszik a vaddisznó és mekkorára nő meg?

A vaddisznó, mint faj az egyik legnagyobb területen elterjedt állat a Földön. Az Eurázsiai és Afrikai kontinensen őshonos, Amerikába és Ausztráliába szándékosan telepítették be. Betelepítésének oka első sorban a jó vadászhatósága volt, bár jelenleg mindenfelé gondot okoz a példányszám folyamatos növekedése és az általuk okozott mezőgazdasági kár.

Érdekesség, hogy a Brit-félszigeten a középkorban teljesen kipusztult, mert vadászattal kiirtották, de néhány évvel ezelőtt rezervátumból kiszökött példányok vad kolóniát alakítottak ki, amelynek példányszáma biztatóan növekszik. Észak felé a vaddisznó elterjedésének határa benyúlik az örök hó birodalmába is.

A vaddisznónak számos alfaja van, amelyek keverednek is egymással, ahogy a házi sertés is képes keveredni az eredendően vad egyedekkel, illetve a vaddisznó háziasított példányaival.

Az életterével kapcsolatban nem különösebben igényes, az egyetlen, ami nélkülözhetetlen számára a búvóhely. Ezért fás, cserjés vagy legalábbis magas fűvel borított helyeket keres. A magas hegyek kopár csúcsait szintén kerüli.

A példányok testmérete a Föld különböző pontjain eltérő, az alapszabály, hogy a melegebb területeken egy állatfaj egyedei mindig kisebb méretűek és alacsonyabb súlyúak, mint a hidegebb tájakon. Hazánkban a vaddisznók átlagos testhossza 90 és 200 cm között, átlagos súlya 50 és 190 kg között van, a kanok nagyobbak mint a kocák. Tőlünk északabbra, a rekord nagyságú példányok akár a 320 kg-t is elérhetik.

A vaddisznó táplálkozása meglehetősen változatos. Kedveli a tölgy- és bükkmakkot, a földre hullott gyümölcsöt, de húsevő mivoltát is bizonyítja patkányok, pockok, különféle rovarok, sőt dögök fogyasztásával. Gyakran kifordítja ormányával a földben tanyát verő rágcsálók fészkét és szívesen közreműködik elhullott vagy éppen lelőtt vad eltakarításában is.

Ami az életmódját illeti, éjszakai, vagyis a sötétedés idején élénkül meg és indul táplálkozni. A vaddisznó csoportosan, ún. kondában él, amelyet elsősorban kocák és malacaik, valamint az ivarérettséget még el nem ért korábbi almok alkotnak. A kanok lazán kapcsolódnak a csoporthoz, főleg a szaporodási időszakban maradnak a kondával.

Ezt olvastad már?

Mit tegyünk ha felénk jön egy vaddisznó?

A vadon élő állatok többségével, bármilyen meglepő is, nincs gond, hiszen sokkal jobban félnek az embertől, mint mi tőlük. Azonban nem igaz ez a vaddisznókra. Írásunkban utánajártunk, mit és hogyan érdemes tenned, ha erdei sétád során vaddisznóval találkozol.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.