Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Mit eszik a vaddisznó és mekkorára nő meg?

A vaddisznó, mint faj az egyik legnagyobb területen elterjedt állat a Földön. Az Eurázsiai és Afrikai kontinensen őshonos, Amerikába és Ausztráliába szándékosan telepítették be. Betelepítésének oka első sorban a jó vadászhatósága volt, bár jelenleg mindenfelé gondot okoz a példányszám folyamatos növekedése és az általuk okozott mezőgazdasági kár.

Érdekesség, hogy a Brit-félszigeten a középkorban teljesen kipusztult, mert vadászattal kiirtották, de néhány évvel ezelőtt rezervátumból kiszökött példányok vad kolóniát alakítottak ki, amelynek példányszáma biztatóan növekszik. Észak felé a vaddisznó elterjedésének határa benyúlik az örök hó birodalmába is.

A vaddisznónak számos alfaja van, amelyek keverednek is egymással, ahogy a házi sertés is képes keveredni az eredendően vad egyedekkel, illetve a vaddisznó háziasított példányaival.

Az életterével kapcsolatban nem különösebben igényes, az egyetlen, ami nélkülözhetetlen számára a búvóhely. Ezért fás, cserjés vagy legalábbis magas fűvel borított helyeket keres. A magas hegyek kopár csúcsait szintén kerüli.

A példányok testmérete a Föld különböző pontjain eltérő, az alapszabály, hogy a melegebb területeken egy állatfaj egyedei mindig kisebb méretűek és alacsonyabb súlyúak, mint a hidegebb tájakon. Hazánkban a vaddisznók átlagos testhossza 90 és 200 cm között, átlagos súlya 50 és 190 kg között van, a kanok nagyobbak mint a kocák. Tőlünk északabbra, a rekord nagyságú példányok akár a 320 kg-t is elérhetik.

A vaddisznó táplálkozása meglehetősen változatos. Kedveli a tölgy- és bükkmakkot, a földre hullott gyümölcsöt, de húsevő mivoltát is bizonyítja patkányok, pockok, különféle rovarok, sőt dögök fogyasztásával. Gyakran kifordítja ormányával a földben tanyát verő rágcsálók fészkét és szívesen közreműködik elhullott vagy éppen lelőtt vad eltakarításában is.

Ami az életmódját illeti, éjszakai, vagyis a sötétedés idején élénkül meg és indul táplálkozni. A vaddisznó csoportosan, ún. kondában él, amelyet elsősorban kocák és malacaik, valamint az ivarérettséget még el nem ért korábbi almok alkotnak. A kanok lazán kapcsolódnak a csoporthoz, főleg a szaporodási időszakban maradnak a kondával.

Ezt olvastad már?

Mit tegyünk ha felénk jön egy vaddisznó?

A vadon élő állatok többségével, bármilyen meglepő is, nincs gond, hiszen sokkal jobban félnek az embertől, mint mi tőlük. Azonban nem igaz ez a vaddisznókra. Írásunkban utánajártunk, mit és hogyan érdemes tenned, ha erdei sétád során vaddisznóval találkozol.

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.