Vadalarm Szarvasok a magyar néphagyományban - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Szarvasok a magyar néphagyományban

Igaz ugyan, hogy legnépszerűbb termékünk, a Vadalarm Pro vadriasztó bizonyos szempontból nézve a vadak ellen dolgozik, ám mi nem tartjuk magunkat a természet ellenségeinek. Sőt, nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a szarvas, mint mitológiai állat, részét képezi a magyar hagyományoknak. E cikkben fejezzük ki tiszteletünket feléjük.

A magyar történelmi mondakincs egyik legfontosabb állata a szarvas. Bár a magyarok pontos eredete hivatalosan még nem tisztázott, de az tény, hogy a hunok, szkíták, valamint a törökök különféle népcsoportjai igen közel álltak őseinkhez. Mindhárom népcsoport népi szimbolikájában és vallási hagyományában is fontos szerepet kapnak a szarvasok, amelyek egyszerre voltak segítő „szellemek” és a termékenység istennői.

Az ősi magyar vonatkozású leletkincseken számos helyen láthatunk szarvasábrázolást (lásd nagyszentmiklósi aranykincs), de a hétköznapi használati tárgyakon is mindig találkozhatunk velük. Miért volt olyan fontos a szarvas a Kárpát-medence ősi népei számára? Nyilván azért is, mert szinte minden testrésze felhasználható volt számára: a tejét, húsát megették, a bőrét kikészítve ruhát, dobot készítettek belőle, a csontjaiból eszközöket, edényeket és dobverőket készítettek, az agancsát pedig a sámán hordta, amelynek feladata a szarvassal, mint totemállattal való kapcsolatteremtés volt.

A vándorló természetközeli életet élő ősmagyarok közvetlen, szinte testközelségben éltek a szarvasokkal, amelyek nem jelentettek életveszélyt számukra, mint például a vaddisznók, méltóságteljes szépségük pedig feljogosította őket arra, hogy mondai lényekként vagy éppen a vallásos mítoszok isteneiként szerepeljenek.

Egér a kövek közt

Helyszűke miatt itt nem kezdjük el felsorolni mindazokat a mitológiai említéseket, ahol a szarvas, illetve csodaszarvas vagy éppen szarvas-istennő szerepel. Egyet említünk, amely valószínűleg mindenki számára ismerős, hiszen az iskolában tanultunk róla: Hunor és Magor legendája, amely a Gesta Hungarorumban és a Képes Krónikában is megtalálható. A monda szerint a hunok és magyarok eredetét biztosító testvérpárt, Hunort és Magort egy szarvas vezette olyan élelemben gazdag és termékeny területre, ahol letelepedhettek és elvethették a magjait egy új népcsoportnak.

Itt térnénk ki egy fontos momentumra, amely a városi ember számára lehet érdekesség: az erdőjáró városiak azt gondolják, hogy amelyik állatnak agancsa van az a szarvas, amelyik nincs, az pedig az őz. Az igazság az, hogy a szarvasfélék családja egy igen gazdag csoport a rendszertanban, ennek tagja az őz, mint faj. A szarvasok közül hazánkban ismert a gímszarvas, dámszarvas, jávorszarvas, a Mikulás meséjéből pedig jól ismerhetjük a rénszarvasokat. Az őz esetében a hímet baknak, a nőstényt sutának hívjuk, a kölykeik elnevezése gida. A szarvasok esetében a hím a bika, a nőstény a tehén a kölykök „hivatalos” elnevezése a borjú.

Ezt olvastad már?

Veszélyes vaddisznók a történelemben és napjainkban

A vaddisznókkal való találkozáskor általában az állat ijed meg jobban. Kivéve, ha rátámadsz. Akkor bizony megkerget, és talán el is kap. Így járt pórul Szent Imre herceg és Zrínyi Miklós is.

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.