Vadalarm Veszélyes vaddisznók a történelemben és napjainkban - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Veszélyes vaddisznók a történelemben és napjainkban

Az utóbbi években egyre többet hallhatunk arról, hogy a vaddisznók elszaporodva be-betévednek az ember lakta vidékekre. Sokan félnek ezektől a vadaktól, részben azért mert talán még életükben nem találkoztak ilyenekkel, részben pedig azért, mert hallottak már olyan sérülésekről, amelyek vaddisznótámadás következtében keletkeztek.

Az idei évben a Dunakanyar jellegzetes területe volt a vaddisznó-mizériának, több helyen élvefogó csapdákat helyezett ki az önkormányzat a városok terein és utcáin kódorgó példányok befogására. Az elkapott malacokat vadasparkokba szállították. Az elmúlt évek vaddisznóbaleseteinek egy része is ehhez a térséghez kapcsolódik: pár éve Dömösnél egy kerékpározó párt rángatott le a vaddisznó a járművéről.

A magyar történelemben két halálos balesetről is tudunk, amelyet vadkan okozott. Az egyik Szent Imre herceg halála 1031-ben, a másik a költő-hadvezér Zrínyi Miklós végzetes balesete 1664-ben. Mindkét esetben vadászat közben történt a baleset, amikor is a megsebzett és ettől teljes joggal feldühödött vaddisznó az üldözői ellen fordult.

Érdekes, hogy mindkettővel kapcsolatban szárnyra kapott a kételkedés, hogy a vaddisznó-támadás csak fedősztori a szándékos gyilkosság eltitkolására. Igaz, hogy mindkét esetben nagyon kiélezett politikai helyzetben fordulatot hozni képes, nagy történelmi jelentőséggel bíró személyről volt szó, akiknek az elvesztése nagy hiányt hagyott maga után.

Tény, hogy a vadkanok, hatalmas agyarukkal könnyedén képesek megölni egy embert, ahogy számos esetben fordulnak a rájuk rontó vadászkutyák ellen és gyilkolják meg őket egyetlen döféssel.

A hozzáértők tájékoztatása szerint a vaddisznók alapvetően igyekeznek elkerülni az embert, legalábbis a vele való konfrontációt. Bár megszokták az ember közelségét, kerülik a vele való találkozást, viszont ha megijesztik, fenyegetik, megsebesítik őket, ha sarokba szorulnak vagy a kölykeikkel vannak, könnyen rászánják magukat a támadásra. Állítólag a feldühödött vaddisznó nem csak agresszív, de kitartó és leleményes is. Nem érdemes futni előle mert gyors és kitartó, az előle fára felmászó embert pedig kitartóan várja a fa tövében.

Ezt olvastad már?

Mit kell tennünk, ha közúton vadbaleset történik velünk?

Közeleg az ősz, megkezdődött a szarvasbőgés, így az ország érintetlen vidékein gyakrabban számíthatunk arra, hogy a vadak kiszámíthatatlanul fognak viselkedni. Az országot egyre sűrűbben hálózzák be a közutak, de mivel a közúti világítás fejlesztése lassabb tempóban halad, mint az úthálózaté, könnyedén érhetnek kellemetlen meglepetések az egyre korábban ránk köszöntő szürkületben.

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.