Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

Mérgező lehet-e az emberre vagy háziállatokra rágcsálóirtó szer?

A házainkba beszemtelenkedő állatokat többféle módszerrel próbálhatjuk meg távol tartani. Léteznek különféle riasztóeszközök, vannak olyan eszközök, amelyekkel élve lehet elkapni őket és vannak olyanok, amelyek bizony a halálukat okozzák. Sajnos vannak olyanok is, amelyek ugyan meg nem ölik az állatot, de a foglyul esve lassú halállal végül egészen biztosan elpusztul benne (ragacs).

A mérgek és irtószerek, nem csak az egerekre és patkányokra, hanem az emberre, kutyára és macskákra is veszélyesek. A hatásmechanizmusukat tekintve a mérgek között vannak olyanok, amelyek rövid és hosszú hatótávúak, az előbbiek közé tartoznak a (manapság már ritkábban használt) cianid-tartalmú szerek. Az utóbbiak csoportjába pedig azokat soroljuk, amelyek különféle szervi problémákat okoznak (májkárosítás, véralvadás-gátlás).

Az ún. késleltetett hatású irtószerek jelentősége az, hogy egyrészt az egyedek nem a kitett szer mellett pusztulnak el (az esetek egy részében nem kell őket eltakarítani, illetve nem jelent gondot, ha beszorulnak valahova és ott bomlanak), másrészt a rágcsálócsalád többi egyede nem alkot összefüggést az elfogyasztott táplálék és a haláleset között. Ez nagyon fontos, különösen a patkányok esetében, hiszen rendkívül okos és tanulékony állatok, amelyek nem esznek többet olyan élelmiszerből, amelyről feltételezik, hogy összefüggésbe hozható egy társuk halálával.

A rágcsálóirtó szerek általában olyan zárt dobozban kaphatóak, amelyeken a gyárilag perforált és kitéphető ajtónyílások pont olyan méretűek, hogy a megcélzott faj egyedei bemehessenek rajta. Ennek az a célja, hogy más meleg vérű állat, illetve ember ne férhessen hozzá, így elkerülhetőek legyenek a mérgezések. Érdemes ezeket nem kibontani, mert balesethez vezethetnek, de az időjárás viszontagságai tönkre is tehetik a mérget. Sok terméket emellett keserű összetevővel is „gazdagítanak”, hogy véletlen kóstolás esetén hamar kiderüljön, hogy nem élelmiszer.

A hatékonyság szempontjából rendkívül fontos, hogy a mérget tartalmazó dobozokat a rágcsálók szokásos útvonalán helyezzük el, mert bármilyen csábító illattal rendelkezik is, nem fognak belemenni, ha távol esik a csapásaiktól. Az igazán profi irtók más és más illatanyaggal rendelkező mérgeket helyeznek ki olyan helyen, ahol amúgy sok a táplálék, és attól függően is, hogy milyen az amúgy fellelhető táplálék minősége, aromája.

Tehát a fő tanulságot mindenképpen érdemes levonni. Ha méreggel való rágcsálóirtásra adod a fejedet, mindenképpen figyelj rá, hogy olyan helyre tedd azt ki, ahol nem járnak saját háziállataid, és biztos vagy abban is, hogy a rágcsálók, amik meg fogják enni, nem fognak utána olyan helyre menni, ahonnan tetemeiket nem tudod majd kibányászni. Ha nálad mégis a gipszkartonba költözött egerek okoznák a fő problémát, akkor mielőtt bármit is tennél, érdemes 2 percet rászánnod egy korábbi írásunk átolvasására.

Ezt olvastad már?

Mit esznek a rágcsálók: tévhitek és a valóság

A gyermekmeséknek igen gyakori szereplői az egerek, amelyek a világon a legjobban a sajtot szeretik. További nagy kedvenc a sün, amely a hátán hordja a piros almát, amelyet hazavisz majd megesz. Hát innen datálódnak a tévhitek, amelyeket, ha nincs később személyes tapasztalatunk, talán életünk végéig nem vetkőzünk le.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.