Vadalarm Mérgező lehet-e az emberre vagy háziállatokra rágcsálóirtó szer? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mérgező lehet-e az emberre vagy háziállatokra rágcsálóirtó szer?

A házainkba beszemtelenkedő állatokat többféle módszerrel próbálhatjuk meg távol tartani. Léteznek különféle riasztóeszközök, vannak olyan eszközök, amelyekkel élve lehet elkapni őket és vannak olyanok, amelyek bizony a halálukat okozzák. Sajnos vannak olyanok is, amelyek ugyan meg nem ölik az állatot, de a foglyul esve lassú halállal végül egészen biztosan elpusztul benne (ragacs).

A mérgek és irtószerek, nem csak az egerekre és patkányokra, hanem az emberre, kutyára és macskákra is veszélyesek. A hatásmechanizmusukat tekintve a mérgek között vannak olyanok, amelyek rövid és hosszú hatótávúak, az előbbiek közé tartoznak a (manapság már ritkábban használt) cianid-tartalmú szerek. Az utóbbiak csoportjába pedig azokat soroljuk, amelyek különféle szervi problémákat okoznak (májkárosítás, véralvadás-gátlás).

Az ún. késleltetett hatású irtószerek jelentősége az, hogy egyrészt az egyedek nem a kitett szer mellett pusztulnak el (az esetek egy részében nem kell őket eltakarítani, illetve nem jelent gondot, ha beszorulnak valahova és ott bomlanak), másrészt a rágcsálócsalád többi egyede nem alkot összefüggést az elfogyasztott táplálék és a haláleset között. Ez nagyon fontos, különösen a patkányok esetében, hiszen rendkívül okos és tanulékony állatok, amelyek nem esznek többet olyan élelmiszerből, amelyről feltételezik, hogy összefüggésbe hozható egy társuk halálával.

A rágcsálóirtó szerek általában olyan zárt dobozban kaphatóak, amelyeken a gyárilag perforált és kitéphető ajtónyílások pont olyan méretűek, hogy a megcélzott faj egyedei bemehessenek rajta. Ennek az a célja, hogy más meleg vérű állat, illetve ember ne férhessen hozzá, így elkerülhetőek legyenek a mérgezések. Érdemes ezeket nem kibontani, mert balesethez vezethetnek, de az időjárás viszontagságai tönkre is tehetik a mérget. Sok terméket emellett keserű összetevővel is „gazdagítanak”, hogy véletlen kóstolás esetén hamar kiderüljön, hogy nem élelmiszer.

A hatékonyság szempontjából rendkívül fontos, hogy a mérget tartalmazó dobozokat a rágcsálók szokásos útvonalán helyezzük el, mert bármilyen csábító illattal rendelkezik is, nem fognak belemenni, ha távol esik a csapásaiktól. Az igazán profi irtók más és más illatanyaggal rendelkező mérgeket helyeznek ki olyan helyen, ahol amúgy sok a táplálék, és attól függően is, hogy milyen az amúgy fellelhető táplálék minősége, aromája.

Tehát a fő tanulságot mindenképpen érdemes levonni. Ha méreggel való rágcsálóirtásra adod a fejedet, mindenképpen figyelj rá, hogy olyan helyre tedd azt ki, ahol nem járnak saját háziállataid, és biztos vagy abban is, hogy a rágcsálók, amik meg fogják enni, nem fognak utána olyan helyre menni, ahonnan tetemeiket nem tudod majd kibányászni. Ha nálad mégis a gipszkartonba költözött egerek okoznák a fő problémát, akkor mielőtt bármit is tennél, érdemes 2 percet rászánnod egy korábbi írásunk átolvasására.

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Mit esznek a rágcsálók: tévhitek és a valóság

A gyermekmeséknek igen gyakori szereplői az egerek, amelyek a világon a legjobban a sajtot szeretik. További nagy kedvenc a sün, amely a hátán hordja a piros almát, amelyet hazavisz majd megesz. Hát innen datálódnak a tévhitek, amelyeket, ha nincs később személyes tapasztalatunk, talán életünk végéig nem vetkőzünk le.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.