Vadalarm Ilyen gyorsan jöhet egy egérinvázió - Vadalarm blog Vadalarm

Karácsonyi ajánlatunk: Vadalarm Ajándékkártya 20% ajándékfeltöltéssel! Kattints ide!

Ilyen gyorsan jöhet egy egérinvázió

A hétköznapi ember számára szinte elképzelhetetlen, hogy a rágcsálók milyen gyors tempóban szaporodnak és – ha jó helyük van – milyen gyorsan birtokba tudnak venni egy-egy területet, ingatlant. Egy kifejlett nőstény egér évente akár ötször-hatszor is ellik, egy-egy alom kb. hat-nyolc kölyökből áll. Az egerek kifejlődésének ideje mindössze két hónap, vagyis ennyi idő után a frissen született kölykök is ivarérettekké válnak.

Kedves olvasónk! Mai feladványunk, hogy számold ki: egy egérpártól, a leszármazottak kölykei és azok szaporodása révén hány egyed születik egy év alatt, míg a vemhességi idő mindössze 20 nap? Ugye nem könnyű még elképzelni sem, nem hogy kiszámolni?

Az emberek környezetében két egérfaj megjelenése jellemző, a házi és a mezei egéré, de fellelhetőek az ezek kereszteződéséből létrejövő, ún. güzü egerek is, amelyek mindkét faj jellegzetességeit hordozzák. Az egerek megjelenése az emberek környezetében, házaiban inkább az ősz és tavasz közötti időszakra tehető, hiszen a téli hidegben nehezebben találnak táplálékot az erdőn-mezőn, így szívesen „fanyalodnak rá” a mi éléskamráinkra. Azonban könnyen előfordulhat, hogy nyáron is találkozhatunk egerekkel, hiszen bolondok lennének lemondani egy kiváló emberközeli élelmiszerforrásról csak azért, mert épp kint meleg van és sok a táplálék.

Jellemző a mezei egerek inváziója az ember környezetében ősszel, amikor a szántás révén összezúzódnak a járataik, és kénytelenek új otthont, új élelmiszerforrást keresni, mivel nem férnek hozzá a raktáraikhoz. Megfigyelések szerint száraz nyarak után nagyobb az egérszaporulat, de az esős ősz szintén inspirálhatja őket arra, hogy száraz lakásainkban keressenek menedéket.

Természetesen ezek nem törvények, így számos eltérés is előfordulhat. Hirtelen szaporulatot okozhat az adott évi jó termés, de az is, ha valamely terményünket nem jól tároljuk és észre sem vesszük, már egércsaládok élnek a kamrában/fészerben/veremben. Ne feledjük, az egér vemhessége kevesebb mint három hét, így valóban, egy apró figyelmetlenség is elég lehet ahhoz, hogy ezek az aprócska, de annál kellemetlenebb rágcsálók elárasszák a házunkat! Arról már inkább nem is beszélünk, hogy milyen csúnya betegségeket terjeszthetnek.

Ajánlott ingyenes e-könyv

Tudj meg mindent a rágcsálókról

Tudj meg mindent a rágcsálókról

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.