Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Milyen betegségeket terjesztenek a rágcsálók?

Sokan azt gondolják, hogy a rágcsálók jelenléte a házban, illetve az emberek környékén csak vidéken, a természetközeli élőhelyeken okozhat problémát. Ez semmiképpen sincs így, hiszen például az egerek előszeretettel költöznek be panelházak szigetelésébe, csőhálózataiba, falaiba is. Az élelmiszerraktárakban és -üzemekben, boltok raktáraiban de akár eladótereiben is az egyik legnagyobb gond a rágcsálók távol tartása illetve irtása.

De miért olyan nagy gond, ha ezek a kis állatok beköltöznek a házainkba, akár vidéken a pajtáinkba, kamráinkba?

Akinek már volt egér a hétvégi házában, biztosan be tud számolni arról, hogy mekkora károkat képesek okozni ezek az aprócska rágcsálók. Az egy dolog, hogy megkóstolnak, összerágnak mindent (még olyan dolgokat is, amelyek nem tartoznak a klasszikus élelmiszer kategóriába, mint pl. drótok és műanyagok), de mindenfelé elszórják az ürüléküket, összejárják a bútorokat, taszító tisztátalanság-érzést és szagokat hagyva maguk után.

Amivel kevesebben vannak tisztában, hogy a rágcsálók (egerek, patkányok) számos betegséget is terjeszthetnek, amelyek közül több az emberre is igen veszélyes lehet. Az egerek nyálából és ürülékéből kerülnek ezek a vírusok az emberi szervezetbe. De sajnos nem csak azokban az esetekben, ha érintkezésbe kerülünk ezekkel a váladékokkal, hanem akkor is, ha azok szemcséi kiszáradás után a levegőbe kerülnek és belélegezzük őket.

Az egerektől kaphatunk fertőző agyhártyagyulladást, szalmonellát, baromfipestist, száj- és körömfájást, tularémiát és még számos ijesztő és kellemetlen betegséget. Kifejezetten tilos az egér által megrágott élelmiszerek elfogyasztása, és ha olyan helyiséget takarítunk, amelyben egérürülék található, minden esetben alkalmazzunk szájmaszkot!

A patkányoktól fenyegető betegségek közül az egyik legsúlyosabb a leptospirosis vagy más néven iszapláz, amely súlyos vese és májkárosodást okozhat, belső vérzésekkel kísérve, szélsőséges esetben akár halálos is lehet. További betegségek, amelyeket a patkányok terjesztenek: trichinosis, rágcsálótífusz, vírusos hemorrhágiás láz, tularémia, hastífusz, veszettség, vérhas stb..

Ezek a betegségek elsőre elég ijesztőnek hathatnak. Ugyan nem az indokolatlan ijesztgetés vezérelt minket a cikk írására, de azért jó, ha tisztában vagyunk a veszélyekkel. Ezért is mondjuk, hogy mindig jobb megelőzni a bajt.

Ezt olvastad már?

Milyen épületekbe szeretnek leginkább télre beköltözni a rágcsálók?

Írásunkban megvizsgáljuk, hogy van-e különbség az egyes épület típusok között abból a szempontból, hogy mennyire érzik magukat jól benne a rágcsálók. Szerinted a gipszkarton álmennyezetet vagy az üveggyapotot szeretik jobban?

Ajánlott ingyenes e-könyv

Tudj meg mindent a rágcsálókról

Tudj meg mindent a rágcsálókról

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.