Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Kötelességek és szerepek a vadkár megelőzésében - 3. rész

A vadkárok megelőzésében a vadászati joggal rendelkezőnek, illetve a föld használójának egyaránt részt kell vennie. Mindketten tehetnek, és kötelesek is megtenni bizonyos dolgokat, amelyekkel megelőzhető, illetve csökkenthető a keletkező vadkár mértéke.

A vadászati joggal rendelkezőnek például kötelessége az adott szezon vadászatait úgy megszervezni, hogy az adott évre és időszakra kijelölt kvóta teljesítve legyen, vagyis a szükséges mértékű állománycsökkentés megtörténjen.

Ha fokozott vadkárveszély áll fenn, kötelessége gondolkodni a vadriasztásról, továbbá vadgazdálkodási eszközöket alkalmazni, amelyek biztosítják, hogy a vadak ne látogassák élelemszerzés céljából az adott földterületet. Elterelő etetéssel gondoskodnia kell arról, hogy a vadak távol maradjanak az adott földről, illetve vadkárelhárító vadászatok révén eltávolítani a kárt okozó egyedeket.

A föld használójának feladata elsősorban a vadászati joggal rendelkező vadkárelhárítási munkájának támogatása. Például az erdőterület mellett olyan növénykultúra telepítésével, ahol a vadak jól észlelhetőek. Továbbá kötelessége együttműködni a vadkárelhárító berendezések és módszerek alkalmazásában, helyet biztosítani ezen berendezések elhelyezéséhez. Ugyanakkor feladata a vadállomány kímélete és védelme is.

A vadkár megelőzése történhet mechanikai, elektromos valamint hang- és fényhatásokon alapuló, illetve biológiai és/vagy kémiai védekezéssel. Az első csoportba a legegyszerűbb eszközként számon tartható, ugyanakkor nem feltétlenül a legolcsóbb kerítések tartoznak. Ha már ismersz minket, tudhatod, hogy mi igyekeztünk az arany középutat választani: folyamatosan olyan eszközök megalkotásán dolgozunk, amelyek hektárra vetített költségei jóval alatta maradnak a kerítésépítés költségének, de hatékonyságuk mégis közelít hozzá. Ha te is szereted az arany középutakat, akkor kattints ide!

Ezt olvastad már?

Így dolgozik egy vadkár szakértő - 2. rész

Többrészes írásunkban vadkár szakértői bőrbe bújunk és megnézzük, mekkora munka is ez. A második cikkben mgvizsgáljuk a vadkár felmérésének módját, és tervezett jövőbeni változtatását.

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.