Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Tanácsok a napelemek felszereléséhez

A napelem célja, hogy a Napból érkező sugarak fényenergiáját elektromos árammá alakítsa. Ezt a feladatot akkor tudja a legoptimálisabban ellátni, ha minél több napsugár, minél hatékonyabb begyűjtésére képes. De min múlik a hatékonyság?

A napsugarak „begyűjtése” akkor történhet a legnagyobb hatásfokkal, ha a sugárnyalábok merőlegesen érkeznek a napelem felületére. Mivel a Nap folyamatos mozgásban van (legalábbis, ha a Földet vesszük viszonyítási alapnak), az egyszerűbb napelemek azonban nem mozognak, így nem képesek követni az égitest pályáját, sokat számít, hogy nem csak a tökéletesen merőlegesen beeső sugarakból lehet energiát nyerni, hanem van egy bizonyos „tűréshatár” is. Ezzel együtt törekedni kell arra, hogy a Nap pályájára merőleges tájolással helyezzük ki a napelemeket. Ez hazánkban egyértelműen a déli irány, ugyanakkor természetesen a Föld más pontjain ettől eltérő lehet.

Napelem dőlésszöge

Ami a dőlésszöget illeti, azt a Nap delelési magasságához, illetve szezonális pályájához érdemes igazítani, amely minden évszakban más. Emiatt először érdemes eldönteni, hogy jellemzően télen vagy nyáron szeretnék kihasználni a Napból érkező energiát. A téli időszakban az átlagos delelési magasság 19° körül van, a nyári időszakban pedig 66° körül, ez nem kevés eltérést jelent, így a szezonális használat esetén érdemes igazodni hozzá. Ha azonban egész évben szükség van a napelem munkájára, és szeretnénk minden időszakban a lehető legtöbbet kinyerni belőle, egy átlagos szöget érdemes választani, ami hazánkban 45° körül van.

A Vadalarm napelem vásárlóinak a tájoláson kívül (a fentebb említett déli irányt kell eltalálni!) nem kell mással törődniük, hiszen a készülék olyan konzolra került rögzítésre, amelynek dőlésszöge a hazai viszonyok között télen-nyáron közel maximális kihasználtságot biztosít.

Nagyon lényeges szempont, hogy a napelem legalább 1,5-2 méteres póznára kerüljön, és ne legyen a környezetében semmilyen árnyékolás (faág, tető, épület stb.), mert az ronthatja a hatékonyságot.

A Vadalarm napelem fedőrétege tökéletesen időjárásálló, nem kell félteni még a jégesőtől sem. Ugyanakkor a rárakódott port, növényi részeket, egyéb szennyeződéseket érdemes róla rendszeresen eltávolítani, mert takarásként ronthatják a hatékonyságot.

Ezt olvastad már?

A napelem adózása, avagy milyen hivatali költségekkel jár egy napelem(rendszer) 2.

Cikksorozatunk második részében annak járunk utána, hogy az újonnan bevezetett napelem adó vajon vonatkozik-e villanypásztorokhoz használt napelemekre. Szerinted mi lett az eredmény?

Ajánlott ingyenes e-könyv

Napenergia a mezőgazdaságban

Napenergia a mezőgazdaságban

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.