Vadalarm Tanácsok a napelemek felszereléséhez - Vadalarm blog

Raktárkisöprés: Január végéig 10.000 Forint kedvezménnyel vásárolhatsz villanypásztort! Kattints ide!

Tanácsok a napelemek felszereléséhez

A napelem célja, hogy a Napból érkező sugarak fényenergiáját elektromos árammá alakítsa. Ezt a feladatot akkor tudja a legoptimálisabban ellátni, ha minél több napsugár, minél hatékonyabb begyűjtésére képes. De min múlik a hatékonyság?

A napsugarak „begyűjtése” akkor történhet a legnagyobb hatásfokkal, ha a sugárnyalábok merőlegesen érkeznek a napelem felületére. Mivel a Nap folyamatos mozgásban van (legalábbis, ha a Földet vesszük viszonyítási alapnak), az egyszerűbb napelemek azonban nem mozognak, így nem képesek követni az égitest pályáját, sokat számít, hogy nem csak a tökéletesen merőlegesen beeső sugarakból lehet energiát nyerni, hanem van egy bizonyos „tűréshatár” is. Ezzel együtt törekedni kell arra, hogy a Nap pályájára merőleges tájolással helyezzük ki a napelemeket. Ez hazánkban egyértelműen a déli irány, ugyanakkor természetesen a Föld más pontjain ettől eltérő lehet.

Napelem dőlésszöge

Ami a dőlésszöget illeti, azt a Nap delelési magasságához, illetve szezonális pályájához érdemes igazítani, amely minden évszakban más. Emiatt először érdemes eldönteni, hogy jellemzően télen vagy nyáron szeretnék kihasználni a Napból érkező energiát. A téli időszakban az átlagos delelési magasság 19° körül van, a nyári időszakban pedig 66° körül, ez nem kevés eltérést jelent, így a szezonális használat esetén érdemes igazodni hozzá. Ha azonban egész évben szükség van a napelem munkájára, és szeretnénk minden időszakban a lehető legtöbbet kinyerni belőle, egy átlagos szöget érdemes választani, ami hazánkban 45° körül van.

A Vadalarm napelem vásárlóinak a tájoláson kívül (a fentebb említett déli irányt kell eltalálni!) nem kell mással törődniük, hiszen a készülék olyan konzolra került rögzítésre, amelynek dőlésszöge a hazai viszonyok között télen-nyáron közel maximális kihasználtságot biztosít.

Nagyon lényeges szempont, hogy a napelem legalább 1,5-2 méteres póznára kerüljön, és ne legyen a környezetében semmilyen árnyékolás (faág, tető, épület stb.), mert az ronthatja a hatékonyságot.

A Vadalarm napelem fedőrétege tökéletesen időjárásálló, nem kell félteni még a jégesőtől sem. Ugyanakkor a rárakódott port, növényi részeket, egyéb szennyeződéseket érdemes róla rendszeresen eltávolítani, mert takarásként ronthatják a hatékonyságot.

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem (50W)

Vadalarm mezőgazdasági napelem (50W)

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

A napelem adózása, avagy milyen hivatali költségekkel jár egy napelem(rendszer) 2.

Cikksorozatunk második részében annak járunk utána, hogy az újonnan bevezetett napelem adó vajon vonatkozik-e villanypásztorokhoz használt napelemekre. Szerinted mi lett az eredmény?

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.