Vadalarm A napelem adózása, avagy milyen hivatali költségekkel jár egy napelem(rendszer) 2. - Vadalarm blog

Árkorrekció: rágcsálóriasztónk ára 3.000 Ft-tal nő november 10-től. Szerezd be még időben a régi áron ide kattintva!

A napelem adózása, avagy milyen hivatali költségekkel jár egy napelem(rendszer) 2.

Cikkünk egy kétrészes sorozat befejező része, így amennyiben nem olvastad volna az első írásunkat, a korábban bevezetett napelemekre vonatkozó termékdíjról, ide kattintva most bepótollhatod lemaradásodat.

Napelem adó újratöltve

A „napelem adó” kifejezést újabban már nem a hat éve bevezetett majd két éve irracionális mértékre emelt termékdíjra használjuk. Idén márciustól a napelem(rendszer)ek vásárlóinak új költséggel kell számolniuk: számukra is bevezetésre kerül az elosztói teljesítménydíj, más néven rendszerhasználati díj, amelyet az ingatlan elhelyezkedése szerint illetékes elektromosáram-szolgáltató részére kell befizetni.

A rendszer- vagy hálózathasználati díj létjogosultságát az adja, hogy azok a fogyasztók, amelyek többé-kevésbé önellátóak az elektromos áram terén, a napelemrendszer segítségével, nem fizettek korábban ilyen díjat. Ez a tétel a szolgáltatók fogyasztóinak számláiban pedig minden esetben – az áramfogyasztás mértékével arányosan – szerepel. Emiatt korábban a napelemhasználók rendszerhasználatának költségeit is a sima fogyasztók finanszírozták.

Bár az új „adónem” bevezetése újra nagy felzúdulást váltott ki az azóta töretlenül növekvő népszerűséggel rendelkező napelemek tulajdonosai és a potenciális kiépíttetők között, egyelőre nem kell igazán aggódnunk az új terhek miatt.

A harmadik neve szerint hálózati használati díjnak nevezett költségek egyelőre csak azokat a háztartásokat érintik, amelyek évente 4000 kWh feletti mennyiségű elektromos áramot termelnek a napelemrendszer segítségével. Az érintettség másik feltétele, hogy az adott rendszer kapcsolatban legyen az áramszolgáltató rendszerével (időnként betápláljon, időnként vételezzen onnan). A 4000 kWh-s limit a szakemberek szerint a napelemes rendszert használó háztartások kis részét érinti csak, hiszen sokan messze alatta maradnak (egy átlagos háztartás éves fogyasztása kb. 2200 kWh).

Ugyanakkor egyelőre ez a rendszerhasználati díj csak elviekben létezik, hiszen a hatóságilag megállapított összege 0 forint/hó. Természetesen ez az összeg bármikor megváltozhat, hiszen nyilván nem véletlenül vezették be a fizetésének kötelezettségét.

A Vadalarm mezőgazdasági napelemet semmilyen szempontból nem érinti a második napelem adó. Sem az elektromos áramszolgáltatók rendszerével nem kerül kapcsolatba (szigetüzemű), se a megtermelt áram mennyisége nem lépi túl a törvényben megállapított limitet. Így vásárlóinknak nem kell tartania attól, hogy plusz költséget jelentene számukra termékeink használata.

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem (50W)

Vadalarm mezőgazdasági napelem (50W)

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

A napelem adózása, avagy milyen hivatali költségekkel jár egy napelem(rendszer) 1.

Két részes cikksorozatunkban a napelem adókat vizsgáljuk meg. Megtudhatod, hogy milyen adók nehezítik a napelemek elterjedését hazánkban, és hogy ezek körül egyáltalán melyik vonatkozik rád, mezőgazdasági napelem felhasználóra.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.