Barion Pixel A napelem adózása, avagy milyen hivatali költségekkel jár egy napelem(rendszer) 2. - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

A napelem adózása, avagy milyen hivatali költségekkel jár egy napelem(rendszer) 2.

Cikkünk egy kétrészes sorozat befejező része, így amennyiben nem olvastad volna az első írásunkat, a korábban bevezetett napelemekre vonatkozó termékdíjról, ide kattintva most bepótollhatod lemaradásodat.

Napelem adó újratöltve

A „napelem adó” kifejezést újabban már nem a hat éve bevezetett majd két éve irracionális mértékre emelt termékdíjra használjuk. Idén márciustól a napelem(rendszer)ek vásárlóinak új költséggel kell számolniuk: számukra is bevezetésre kerül az elosztói teljesítménydíj, más néven rendszerhasználati díj, amelyet az ingatlan elhelyezkedése szerint illetékes elektromosáram-szolgáltató részére kell befizetni.

A rendszer- vagy hálózathasználati díj létjogosultságát az adja, hogy azok a fogyasztók, amelyek többé-kevésbé önellátóak az elektromos áram terén, a napelemrendszer segítségével, nem fizettek korábban ilyen díjat. Ez a tétel a szolgáltatók fogyasztóinak számláiban pedig minden esetben – az áramfogyasztás mértékével arányosan – szerepel. Emiatt korábban a napelemhasználók rendszerhasználatának költségeit is a sima fogyasztók finanszírozták.

Bár az új „adónem” bevezetése újra nagy felzúdulást váltott ki az azóta töretlenül növekvő népszerűséggel rendelkező napelemek tulajdonosai és a potenciális kiépíttetők között, egyelőre nem kell igazán aggódnunk az új terhek miatt.

A harmadik neve szerint hálózati használati díjnak nevezett költségek egyelőre csak azokat a háztartásokat érintik, amelyek évente 4000 kWh feletti mennyiségű elektromos áramot termelnek a napelemrendszer segítségével. Az érintettség másik feltétele, hogy az adott rendszer kapcsolatban legyen az áramszolgáltató rendszerével (időnként betápláljon, időnként vételezzen onnan). A 4000 kWh-s limit a szakemberek szerint a napelemes rendszert használó háztartások kis részét érinti csak, hiszen sokan messze alatta maradnak (egy átlagos háztartás éves fogyasztása kb. 2200 kWh).

Ugyanakkor egyelőre ez a rendszerhasználati díj csak elviekben létezik, hiszen a hatóságilag megállapított összege 0 forint/hó. Természetesen ez az összeg bármikor megváltozhat, hiszen nyilván nem véletlenül vezették be a fizetésének kötelezettségét.

A Vadalarm mezőgazdasági napelemet semmilyen szempontból nem érinti a második napelem adó. Sem az elektromos áramszolgáltatók rendszerével nem kerül kapcsolatba (szigetüzemű), se a megtermelt áram mennyisége nem lépi túl a törvényben megállapított limitet. Így vásárlóinknak nem kell tartania attól, hogy plusz költséget jelentene számukra termékeink használata.

Ezt olvastad már?

A napelem adózása, avagy milyen hivatali költségekkel jár egy napelem(rendszer) 1.

Két részes cikksorozatunkban a napelem adókat vizsgáljuk meg. Megtudhatod, hogy milyen adók nehezítik a napelemek elterjedését hazánkban, és hogy ezek körül egyáltalán melyik vonatkozik rád, mezőgazdasági napelem felhasználóra.

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.