Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

A napelem adózása, avagy milyen hivatali költségekkel jár egy napelem(rendszer) 1.

Éppen húsz éve, 1997-ben nyitották meg az első napelemgyárat hazánkban (sajnos ez azóta, 2003-ban végleg bezárt). Ez a dátum jól jelzi ennek a megújuló energiának az elterjedéséhez kapcsolódó első mérföldkövet hazánkban, bár elvétve már ennél korábban is – a 80-as évek végén, 90-es évek elején is – telepítettek külföldi forrású napelemeket Magyarországon. Napjainkban egyre gyorsuló ütemben terjed egy az energiaforrás, nem csak azért mert megújuló, környezetkímélő és olcsó, hanem azért is, mert az innováció révén sokféle és kevésbé költséges fajtái is megjelentek már a piacon.

Napelem adó első felvonás

A napelemek, bár a működtetésük rendkívül előnyös és a kezdeti beruházás akár többszörös megtérülést is ígér, elterjedése nem volt túlságosan gyors folyamat. Ennek oka a készülék borsos ára, a szerelvények, szerelés, építési munka magas költségei voltak. Bár a gyártási és készülék-innováció következtében a napelemek ára az elmúlt húsz évben folyamatosan csökkent, 2011-től kezdve a kezdeti költségeket tovább növeli két, a hivatalok felé befizetendő, a köznyelvben adónak nevezett költség is.

2011-ben a napelemeket besorolták a környezetvédelmi termékdíjköteles termékek közé. Ennek oka, hogy az Országgyűlés úgy ítélte meg, hogy a napelemek a felhasználás után, leselejtezett állapotukban terhelik környezetet. A szórakoztató elektronikai cikkekkel egy csoportba, a „Jelentős szennyezést okozó termékek” kategóriájába (III. Kategória) kerültek besorolásra, így 2015-től 114 Ft/kg termékdíjat kell fizetni a forgalmazóknak az egyes napelemek után. Ez a mérték Európán belül is magasnak számít (pl. a Belgiumban megállapított összeg hatszorosa), és bevezetésekor nagy felháborodást keltett a besorolás igazságtalannak kikiáltott volta is.

A példátlanul magas termékdíj több folyamatot is elindított hazánkban. Egyrészt – mivel a forgalmazók természetesen a költségeket tovább hárították a vevőkre – a napelemek elterjedése lassult. Másrészt a napelem-forgalmazók egy része áttette a székhelyét a környező országokba, ahol nem kényszerülnek ekkora plusz költség kifizetésére.

Írásunkat folytatjuk! Ha nem akarsz lemaradni a folytatásról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Ezt olvastad már?

Mire elég 20 Watt?

Napjaink energiaéhes világában sokan azt gondolják, hogy a 20 Watt semmire nem elég. Ez nem igaz. Olvasd el a cikket és tudd meg, mire elég 20 Watt!

Ajánlott ingyenes e-könyv

Napenergia a mezőgazdaságban

Napenergia a mezőgazdaságban

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.