Barion Pixel Mekkora problémák jelent a lopás a mezőgazdaságnak? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Mekkora problémák jelent a lopás a mezőgazdaságnak?

A mezőgazdaság bizony egy olyan ágazat, ami komolyan ki van téve nagyon sokféle kockázatnak. Csak hogy néhányat említsünk: fagykár, vadkár, tűz, jégeső, belvíz, aszály, árvíz, lopás. Ezek közül az utolsóval fogunk most foglalkozni.

Biztosan te is találkoztál a legáltalánosabb példákkal (ha szerencséd volt, nem testközelből): gázolaj, traktor, rézvezeték, borjú, csirke, öntözőcső ellopásával. Az esetek szaporodásának még a jogszabályi környezet is kedvez napjainkban, ugyanis 2012-től a szabálysértési értékhatár 20.000 forintról 50.000 forintra emelkedett. Így a jelenlegi szabályok szerint, ha ellopják például Vadalarm Pro vadriasztódat vagy biciklidet, az nem számít bűncselekménynek. Szenzációhajhászásból sokszor eltúloznak egyes eseteket, emiatt pedig néha hajlamosabbak vagyunk nagyobb valószínűséget tulajdonítani ezen események bekövetkezésének, mint amit a tények indokolnának.

Beleástuk hát magunkat a bűnügyi statisztikákba, és a mezőgazdasághoz köthető kulcsszavakra keresve előástuk a számadatokat megyékre lebontva. Kiderül például, hogy az elmúlt 5 évben Bács-Kiskun megyében lopták el a legtöbb traktort (8-at), tyúklopásban viszont már Hajdú-Bihar megye vezet 722 darabbal. A tűzifalopási eseteket megnézve nem túl meglepő, hogy Borsod vezet 1158 lopási esettel. Érdekességként pedig még egy adatot találtunk: a vizsgált időszakban Magyarországon 9 darab trolit loptak el. Hogy mit kezd valaki egy lopott trolival, azt mi sem tudjuk.

Visszatérve a mezőgazdasághoz köthető lopásokra, több milliárdos tételről beszélhetünk. Ez az adat azonban megtévesztő lehet, egyrészt a gyakran be sem jelentett szabálysértések miatt, másrészt mivel mindenki tisztában van vele, hogy az esetek jelentős részében a rendőrség tehetetlen, ezért gyakran százezres nagyságrendű lopásokat sem jelentenek már be. Ezek összegét csak becsülni tudjuk, de nem kizárt, hogy mindent egybevetve a lopás "ágazat" bevétele eléri a 10 milliárd forintos összeget.

Termékeink esetében is különös figyelmet szentelünk a lopás kérdésének. Már régen észrevettük, hogy a vadriasztót nem használó gazdák a vadaktól tartanak, a vadriasztóinkat használók meg attól, hogy ellopják eszközeiket. Ezért találtuk ki egy évvel ezelőtt a lopásbiztosítást, ami minden Vadalarm Prora 3.000 Ft-ba kerül, és 2 évre biztosít védelmet egyszeri lopás esetén. Ha eltűnik vadriasztód, feljelentést kell tenned, majd az erről készült jegyzőkönyvet eljuttatni hozzánk, mi pedig küldünk neked egy újat. A fenti számokhoz hasonlóan nem titkoljuk saját statisztikáinkat sem. Amióta lehetővé tettük a lopásbiztosítás megkötését, minden ötödik ügyfelünk élt ezzel a lehetőséggel a Vadalarm Pro esetében, és ezeknek kevesebb, mint 10%-át lopták el.

Hogy a számokból végül mit szűrsz le, azt inkább rád bízzuk. Egy biztos: a mezőgazdaságban sajnos egyre több lopás történik, és ha emiatt rágódsz azon, hogy kipróbáld-e valamelyik Vadalarm Pro vadriasztót, akkor most ide is leírjuk, hogy vadriasztóinkra köthetsz lopásbiztosítást is, így teljes lesz nyugalmad. Olvasd el a részleteket itt!

Ezt olvastad már?

Így helyezd ki vadriasztódat - illusztrált segédlet

Sokan egy kicsit félreértik, hogy pontosan hogyan is kell kihelyezni a vadriasztókat. Általában az a félreértés, hogy 100 hektárra 100 darabot kell kihelyezni. Cikkünkben megmutatjuk, hogy hogyan lehet megoldani akár 100 hektár védelmét mindössze 2-3 vadriasztóval.

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.