Vadalarm Milyen akkumulátort válassz villanypásztorodhoz, napelemedhez? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Milyen akkumulátort válassz villanypásztorodhoz, napelemedhez?

Ha bármilyen elektromos rendszert üzemeltetsz akkumulátorról, akkor ez a legfontosabb kérdés számodra. Hiszen, ha nem megfelelő akkumulátort választasz, az ablakon dobod ki a pénzt. Ahhoz, hogy jobban megértsd, milyen célra mely akkumulátorokat érdemes használni, összeszedtük neked a leggyakrabban előforduló típusokat. Mindegyiket ugyanazon szempontok alapján igyekszünk bemutatni neked, megnézzük az árát, életartamát, előnyeit, hátrányait, és azt, hogy mire érdemes használnod az adott típust.

Ólom-savas akkumulátorok

Egyértelműen ez a legnépszerűbb típus, és egyben a legolcsóbb is. Felépítése jó 100 éve változatlan, rácsos ólom és ólom-dioxid lemezek helyezkednek el benne, melyeket kénsav vesz körbe. Általában 6 rekeszből épül fel (ugyanis rekeszenként 2V-os feszültséggel üzemel), így áll elő az ismerős 12V-os kapocsfeszültség. Előnye ennek az akkutípusnak egyértelműen olcsóságában rejlik. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy önindítókhoz tervezik őket és nem villanypásztorokhoz, vagy éjszakai világításhoz. Ami lényegében annyit jelent, hogy rövid idejű, nagy áramerősségű terhelésekre valók. Ha nagyon lemerülnek (ún. mélykisülési állapotba kerülnek), akkor nagyon nehéz, vagy lehetetlen feléleszteni őket. Újratöltésükkor a szellőzőnyílásokat mindenképpen le kell venni, hiszen a folyamat során hidrogén termelődik. Emiatt kifejezetten tilos mellettük még dohányozni is. Érdemes még tudni, hogy folyamatos merítés és töltés mellett átlagosan csak 300 töltést bírnak, és élettartamuk során fokozatosan veszítik el kapacitásukat is.

AGM akkumulátorok

Nevük egy angol rövidítésből származik (Absorbed Glass Mat), mely lényegében annyit jelent, hogy a hagyományos akkumulátorokban lévő kénsavat egy speciális anyagból készült párnával fogják fel. Így elhanyagolhatóra csökken minden, a töltésből adódó probléma esélye. Cserébe természetesen, ha körülnézünk az akkupiacon, akár háromszoros árakkal is találkozhatunk a hagyományos ólom-savas aksikhoz képest. Azonban nem kell megijedni, hiszen élettartama is megfelelő töltés és merítés mellett akár 1000 ciklus is lehet, ami simán visszahozza az árát. Ugyanis amíg egy lakókocsiban, villanypásztorhoz, vagy napelemhez használt hagyományos aksiból már a harmadikat dobod ki, ennek csak akkor kezd el észrevehetően csökkenni a kapacitása. Összefoglalva, az AGM akkumulátorok környezet és pénztárcabarát megoldást jelentenek azok számára, akik hosszú távon gondolkodnak.

Zselés akkumulátorok

A zselés akkumulátorok nagyban hasonlítanak az AGM akkumulátorokhoz, ugyanis az elektrolitot itt sem csak simán folyadék állapotban tartalmazza. Ebben az esetben szilikagéllel szívják fel az elektrolitot, így az AGM akkukhoz hasonlóan még akkor is működőképes marad az akkumulátor, ha megsérül, akár kilyukad. Sajnos viszont kisebb árammal lehet tölteni, mint az előbbit, így tovább tart feltölteni. Emellett komoly hátránya, hogy minden ólomakkumulátor közül ez a legérzékenyebb a mélykisütésre. Vagyis, ha túlságosan lemeríted, már mehetsz is a boltba a következőért. Ára azonban nagyjából az AGM akkumulátorok szintjén helyezkedik el, így egyre kevésbé népszerű.

Nikkel akkumulátorok

A modern elektronika kezdetén az imént részletezett ólom akkumulátorok egyetlen alternatívája a nikkel akkumulátor volt (akkor még ebből is csak a nikkel-kadmium típusú létezett). Ez azonban mai szemmel nézve nagyon sok hátránnyal rendelkezik, ezért szinte már alig használják.

Lítium akkumulátorok

Ahol elsődleges kérdés az akkumulátorok tömege, és csak másodlagos az ára, ott a lítium akkumulátorokat alkalmazzák manapság (elektromos közlekedési eszközök, telefonok, stb). Hátránya, hogy ára jóval magasabb az ólom akkumulátorokhoz képest, ám mivel drasztikus mértékű a fejlődés ezen a területen, könnyen meglehet, hogy ez nem lesz így sokáig. Azonban a hozzá szükséges elektronikára, ami a mélykisüléstől és a túltöltéstől egyaránt védi, még jó ideig szükség lesz. Vad- és madárriasztóinkban egyébként mi is ilyen cellákat alkalmazunk.

Tehát akkor milyen akkumulátort rakj Vadalarm villanypásztorod vagy napelemed mellé?

A Vadalarm napelem szett kimeneti feszültségét (amit az akkumulátorsarukon mérhetsz) alapvetően 12V-os akkukhoz méreteztük. A pontos kimeneti érték követi a rákötött 12 V-os akkumulátor feszültségszintjét, hogy mindig a megfelelő áramerősséggel töltse azt. Amikor az akkumulátor teljesen feltöltött, automatikusan leáll a töltés. Mivel a naponta történő feltöltéseket és kisütéseket az ólom-savas akkumulátorok kevésbé bírják, ezért AGM, vagy zselés akkumulátor használatát javasoljuk hozzá. Természetesen nem dől össze a világ, ha te mégis az olcsóbb ólom-savas akkut választod, de az ebből a döntésedből származó kellemetlenségekért nem tudunk felelősséget vállalni. Ebben az esetben számolnod kell ugyanis az akku gyorsabb elöregedésével, és azzal a ténnyel, hogy a töltéskor felszabaduló hidrogén távozásárra lehetőséget kell biztosítanod. Ezt legkönnyebben az akku kupakjainak lecsavarásával érheted el. Azonban a meleg nyári napokon így elpárologhat belőle a desztillált víz, amit után kell töltened. Tehát összefoglalva azt tanácsoljuk, hogy inkább költs akkudra többet, mert hosszútávon visszahozza az árát. Rövid távon meg egyszerűen csak kényelmesebb.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.