Barion Pixel Mikor jó a villanypásztorod földelése? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Mikor jó a villanypásztorod földelése?

Villanypásztorokkal való foglalatoskodásunk első időszakában vált számunkra is egyértelművé, hogy mennyire sokan hanyagolják el ezt a villanypásztorok számára kritikus elemet.

Körbekérdezéseink alapján a legtöbb villanypásztor telepítő mindössze egy darab betonvasat, jobb esetben acélcsövet szokott leütni a földbe földelés gyanánt. Ha épp esett korábban, akár még úgy is tűnhet, hogy ez a megoldás tökéletes. Ám a villanypásztorok telepítésekor legalább egy éves időtávban kell gondolkodnod, így oda kell figyelned arra is, hogy milyen talajba és milyen mélyre szúrod le a szondá(ka)t. Azért használjuk zárójelesen a többesszámot, mert el kell ismernünk, van olyan talaj és földelési megoldás, ahol elég lehet egy ponton leszúrni egy darab vasat, és megoldottad a problémát. Ám az esetek túlnyomó többségében vagy a talaj vagy a szonda nem megfelelő. Számokban ez a következőképpen néz ki: ha 1 szondával szeretnéd megoldani a földelést, akkor legalább 2 méter mélységben kell gondolkodnod, ha esetleg két ponttal számolsz, azokat már elég 1 méter mélyre szúrnod, végül ha rászánod magad az általunk is ajánlott 3 szondás rendszerre, akkor azokat elegendő fél méter mélyre szúrnod.

Miért fontos a szondák anyaga?

Valószínűleg ezt sem kell túlmagyaráznunk, hiszen evidens, hogy jól vezető fémből kell készülnie a talajba szúrt elemeknek. Azonban az sem mindegy, hogy meddig marad az. Egy földbe szúrt vasdarab pár hónap alatt valóban nem rozsdásodik el túlságosan. Ám ha hosszú távra tervezel, mindenképpen érdemes rozsdamentes acélból készült földelőt alkalmaznod. Ugyanis rozsdásodás során az acél elektromos ellenállása nagyjából egymilliószorosára nő. Ez azt jelenti, hogy a földelésed 1, vagy kevés csapadék esetén 2 év alatt biztosan tönkre fog menni, ha nem rozsdamentes anyagot használsz.

A szondák kihelyezése

Tekints úgy egy több szondából álló földelő rendszerre, mint egy biztonsági rendszerre. Ha az egyiket olyan helyre szúrod ahol túl kavicsos a talaj, vagy épp beleakad valaki és letépi róla a vezetéket, még mindig ott van a többi. Alapvetően a telepítéskor azt kell figyelembe venned, hogy lehetőleg semelyik két szonda között ne legyen 5 méternél kisebb távolság, lehetőleg ne kavicsos, hanem tömör talajba szúrd őket.

Reméljük, ezzel a rövid írással segítettünk a villanypásztor rendszerednek megfelelő földelés kialakításában. Ha kérdésed van, írj bátran kommentet. Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk hasonló cikkeinkről, iratkozz fel a lenti blokkban hírlevelünkre!

Ezt olvastad már?

Mi köze a világ legnagyobb feltalálójának a villanypásztorunkhoz?

Talán Te is hallottál már a szerb-horvát származású Nikola Tesláról. Róla nevezték el a mágneses indukciót Teslának, és a világ legjobban gyorsuló elektromos szériaautója is az ő nevét viseli. Hazánkhoz is komoly kötődése van, hogy élete találmányát a budapesti Városliget porába rajzolta le először. Villanypásztorunkhoz egy másik találmánya kötődik elég szorosan.

Ajánlott termék

Vadalarm villanypásztor

Vadalarm villanypásztor

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.