Barion Pixel Napelemek a mezőgazdaságban - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Napelemek a mezőgazdaságban

Akár vadriasztás, akár villanypásztor rendszer mindegyikben van egy közös pont: az energiaellátás. A külterületi felhasználások esetében az energiát manapság a legpraktikusabban a napból tudod beszerezni. A növények már évmilliárdok óta ezt teszik, ideje lenne követnünk a példájukat. Nézzük meg kicsit részletesebben a lehetőségeket!

Mai világunk az energia körül forog. Mindenhez energia kell a traktoroktól kezdve a hűtőn át egészen a mobiltelefonig. Akár sajnálod, akár nem, tény, hogy jelenleg ennek a sok energiának egy nagyon apró része származik csak a napból. Azonban tipikusan a mezőgazdaságban fordulnak elő leggyakrabban olyan területek, ahol a kis teljesítményű, szigetüzemű rendszerekre van szükség. Ez azt jelenti, hogy nem kell hálózatra kötni az áramot, és a napelemmel egy akkumulátort töltesz, ami éjszakára tárolja az áramot. Jellemzően az ilyen felhasználási területek a villanypásztorok és biztonsági rendszerek.

Sajnos azon kívül, hogy néhol különadók is sújtják a napelemes technológiákat, más tényezők is hozzájárulnak ahhoz, hogy a napelemek hazánkban a mai napig nem terjedtek el igazán. Nézzük ezeket sorra, aztán pedig azt, hogy mit tehetünk ellenük.

Drága technológia

Minden technológia kezdetben drága. De nem csak az eszközök előállítási költsége teszi drágává, ehhez hozzájárul az is, hogy kezdetben nincsenek még kialakítva azok a pontok, ahol az új technológia kapcsolódni tud a már meglévő rendszerekhez. Emellett még az is probléma szokott lenni, hogy eleinte viszonylag kevesen értenek hozzá, ebből kifolyólag kevesen értik, miért jó nekik ha megvásárolják.

Bonyolult kiépítés

Képzeld el, hogy egy autóban ülsz, leáll a motor, és kapsz egy hibaüzenetet. Ha ilyenkor az első reakciód az, hogy "az a k***a elektronika", akkor sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak, te még a múltban élsz. De azt gondolom, nagyon jól tudod te is, hogy ez a jelen. Az okos ember megtanulja használni, a többi meg lemarad a fejlődésben. Nem áltatunk senkit, a napelemekhez is tartozik elektronika. Ezzel semmi baj nincs is, inkább csak azzal, hogy az egyes gyártók azt gondolják, a gazdák feladatkörébe tartozik az elektronika és a napelem összekábelezése is. Mi nem így gondoljuk.

Nem feltétlenül drága és bonyolult

Amikor elkezdtük a Vadalarm márka felépítését, szóba került, hogy elemes termékeket is gyárthatnánk. Ezt a gondolatot azonban hamar elvetettük annak tudatában, hogy egy ceruzaelem 1 négyzetméter talajt tesz tönkre. Nem is mernénk tiszta lelkiismerettel árulni bármit is gazdáknak, ami közben tönkreteszi a földet. Ezt az elvünket vittük tovább most egy lépéssel, és kezdtünk el komolyabban foglalkozni a napelemes rendszerekkel. A célunk az volt, hogy a magyar gazdák ne csak műveljék, de minden napi tevékenységükkel óvják is a földet.

Azzal is tisztában vagyunk továbbá, hogy csak akkor lesz életképes a megoldásunk, ha megoldjuk számodra a fent részletezett problémákat. Nézzük is meg sorban újításainkat, és arra kérünk, meséld el nekünk, mit gondolsz róluk (akár kommentben, akár e-mailben).

A napelemek sokáig azért nem voltak versenyképesek, mert egyszerűen nem gyártották őket olyan volumenben, hogy jó áron beszerezhetőek legyenek. Azonban ennek már jó ideje vége. Ami menet közben viszont nem változott, az az, hogy a napelemeket értékesítő cégek általában projekt alapon és nem napi eladásokban gondolkodnak. Tehát ha egy komplett napelemes rendszert kérsz tőlük, akkor először részletes árajánlatokat készítenek, amibe belerakják a különböző elektronikákat, szerelési munkálatokat és egy csomó olyan eszközt, melyet általában tőlünk nyugatabbra gyártanak (értelemszerűen az árukból nyugati béreket fizetve). Azonban mi egy darab terméket fejlesztettünk, melyet minden esetben pontosan ugyanúgy kapsz meg tőlünk. Felmész a webshopba, kattintasz kettőt, másnap szállítjuk. Nincs kecmec, nincs egyedi rendszer. Ettől lesz elérhető egy technológia ára.

A következő ellenérv volt a napelemekkel szemben, hogy bonyolult a kiépítésük. Nos, valóban az. Főleg akkor, ha ezt láttatják az átlagfelhasználóval. Mi azonban tisztában vagyunk vele, hogy számodra teljesen felesleges információ a napelem töltésszabályzó elektronikájának működése, vagy egyáltalán annak bekötése. Ugye? Téged csak az érdekel, hogy amíg süt a nap, adja le az állandó feszültséget, ami rá van írva. Hogy azt MPPT modullal, vagy DC-DC konverterrel oldja meg: kit érdekel? Mi tehát egyszerűen fogtuk magunkat és belepakoltunk minden elektronikát egy kis dobozba, amit felraktunk a napelem hátuljára és felrögzítettük egy acélkonzolra. Ezzel létrehoztunk számodra egy komplett megoldást. Nem részegységet, ahogy azt mások teszik (pl itt, ahol 32 ezerért is csak konzolt kapsz). Neked semmi dolgod nincs vele, csak a kijövő akkusarukat rárakni egy 12V-os aksira (piros a pozitív, fekete a negatív pólus).

Ajánlott termék

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Vadalarm mezőgazdasági napelem

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.