Barion Pixel Így helyezd ki vadriasztódat - illusztrált segédlet - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Így helyezd ki vadriasztódat - illusztrált segédlet

Sokan egy kicsit félreértik, hogy pontosan hogyan is kell kihelyezni a vadriasztókat. Általában az a félreértés, hogy 100 hektárra 100 darabot kell kihelyezni. Cikkünkben megmutatjuk, hogy hogyan lehet megoldani akár 100 hektár védelmét mindössze 2-3 vadriasztóval.

Az alapvető félreértés tehát az, hogy akinek nagy földje van, annak sok vadriasztóra van szüksége. Holott ez egyáltalán nincs így, csak nem az úgy nevezett "terület alapú" védelemben kell gondolkodni, hanem a területnek azt a szélét kell csak okosan védeni, ahonnan jönnek a vadak. Persze a terület alapú védelemnek is van értelme, de erről majd később.

Most nézzünk meg egy gyakorinak mondható esetet, amikor is egy 120 méter széles földsáv végénél az erdőből kijövő vadak okoznak problémát. Az alábbi ábrán nagyon jól látható, az általunk javasolt kihelyezési mód Vadalarm Normal esetére: a föld végétől 40 méterre, a vadak várható érkezési irányába fordítva.

Vadalarm vadriasztó kihelyezése

Amennyiben ennél szélesebb parcellát szeretnél védeni, úgy a következő ábra lehet számodra irányadó. Igyekeztünk érzékeltetni a lényeget: ha egymástól 80 méterre helyezed el őket, akkor amire a hang odaér az erdősávhoz, már szétterjed annyira, hogy a teljes szélességben hallható legyen. A számok szintén Vadalarm Normal esetére vonatkoznak.

Vadalarm vadriasztó kihelyezése

A harmadik eset, amit már korábban is említettünk, azoknak lehet érdekes, akik a házuk mögötti kertet szeretnék megvédeni a vadaktól. Ebben az esetben (1 hektár alatt) van értelme valóban a terület lehető legnagyobb részének lefedésében gondolkodni, ilyenkor a legjobb megoldás, ha az utolsó épület mögé helyezed ki a Vadalarm vadriasztót.

Vadalarm vadriasztó kihelyezése

A fenti ábrákon a számok minden esetben a Vadalarm Normal kihelyezésére vonatkoznak. Ha a Vadalarm Megát választod, akkor a föld szélétől való távolsághoz adj hozzá még 10 métert és a vadriasztók közti távolságot nyugodtan vedd 100 méterre.

Persze tudjuk, hogy a valóságban a sokkal összetettebb esetek sem ritkák, például amikor egy domboldalt szeretnél védeni. De átalánosan még azt a tanácsot tudjuk a fentiek mellé adni, hogy a legjobb, ha a Vadriasztót mindig a földfelszínnel párhuzamosan helyezed ki, olyan magasságban, hogy az állatoknak nagyjából a fejmagasságában legyen.

Ezt olvastad már?

2017-es év eleji felmérésünk eredményei

Szerinted melyik a legolvasottabb mezőgazdasági hírportál? És szerinted mennyit fizet a magyar gazda a magyar tejért, ha a boltban vásárol? Mindezekre a választ megtudhatod felmérésünk eredményeiből. Kattints és olvasd el!

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.