Barion Pixel Mi köze a világ legnagyobb feltalálójának a villanypásztorunkhoz? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Mi köze a világ legnagyobb feltalálójának a villanypásztorunkhoz?

Talán Te is hallottál már a szerb-horvát származású Nikola Tesláról. Róla nevezték el a mágneses térerősséget, és a világ legjobban gyorsuló elektromos szériaautója is az ő nevét viseli. Hazánkhoz is komoly kötődése van, hogy élete találmányát a budapesti Városliget porába rajzolta le először. Villanypásztorunkhoz egy másik találmánya kötődik elég szorosan.

Kezdjük azzal, hogy egy kicsit részletesebben bemutatjuk Neked villanypásztorunk lelkivilágát. A technika nagyvonalakban a következő: 12 V-os feszültségből 18.000 V- os nagy feszültséget állítunk elő, aminek az egyik pólusát fém rudakkal levezetjük a földbe, a másikat meg rákötjük a karámvezetékre. Az áramkör pedig akkor záródik, amikor Riska hozzáér a vezetékhez, miközben a patái a földbe süppednek. Kicsit durvábbak a számok, mintha belenyúlnál a konnektorba, nem? De akkor mégis miért nem ég szénné helyből szegény állat?

Erre a válasz megint csak viszonylag egyszerű. Egyrészt az áramerősség egy megengedett érték alatt van, másrészt a villanypásztorok nem folyamatosan, hanem szaggatottan üzemelnek. Ez az a csattogás-kattogás, amit hallhatsz is ha közel hajolsz. Ez jellemzően 1 impulzus szokott lenni másodpercenként. Ennek ellenére nem veszélymentes emberre nézve sem, főleg szívbetegeknek és gyerekeknek kell vigyáznia. Mi egy saját fejlesztésünkkel ezért rádobtunk még egy lapáttal a biztonságra. Nézzük, hogy hogyan!

Talán hallottál már a Tesla-tekercsről. Ha nem, akkor itt egy rövid, de izgalmas videó amiben két ilyen tekerccsel zenét játszanak le.

A lényeg, hogy itt is nagyfeszültséget állítanak elő, hisz ez kell az óriási villámokhoz. De mégis hogyan lehet vele úgy zenélni, ahogy azt a videóban láthattad? A zene, mint tudhatod, különböző frekvenciájú hanghullámokból áll össze. A villám kisüléskor is létrejön ez a hangnyomás. Ha pedig a tekercset egy zene frekvenciáinak megfelelően kapcsolgatunk akkor a nagy villamok fogják közvetíteni a zenét.

Oké, de hogy jön ez pontosan a villanypásztorhoz? Felépítésében ez valóban nagyon hasonló hozzá, de azért mégsem zenél, gondolhatod. Viszont a magasfrekvenciájú váltakozó áramnak van egy olyan érdekes tulajdonsága is, hogy nyugodtan meg lehet fogni, ugyanis nem megy be az ember bőre alá, helyette a bőr felületén halad. Ugye már érted, ez mitől biztonságosabb? Hiszen nem tudja megállítani a szívedet, ha egyszer el sem ér oda. A korrektség kedvéért azért gyorsan tegyük azt is hozzá, hogy mi nem használunk olyan magas frekvenciákat, mint a Tesla-tekercsekben szoktak, de pont akkorát már igen, hogy a bőrödön még kellően csípősnek érezd, de a szerveidet még ne bántsa annyira.

Reméljük írásunkkal most már jobban érted, milyen jelenségek is játszódnak le egy villanypásztorban. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel lent hírlevelünkre és még sok ilyet küldünk! Ha kérdésed van, nyugodtan keress meg minket!

Ezt olvastad már?

Mire való, és mire nem való egy villanypásztor?

Azzal a gazdák többsége tisztában van, hogy mire való egy villanypásztor, de sokan használják olyan feladatokra is, amikre nem való. Nézzük, miért nem lehet hatékonyan védekezni vadak ellen villanypásztorral.

Ajánlott termék

Vadalarm villanypásztor

Vadalarm villanypásztor

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.