Vadalarm Mire való, és mire nem való egy villanypásztor? - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Mire való, és mire nem való egy villanypásztor?

Amikor valaki ultrahangos vadriasztót szeretne vásárolni, gyakran azt meséli nekünk, hogy ő már a villanypásztort is próbálta vadkár ellen, mégsem segített. Viszont amikor valakinek villanypásztorra van szüksége, soha nem hív minket azzal, hogy nem vált be a vadriasztó a marhákra, ezért most szeretne egy villanypásztort.

Talán ennek az az oka, hogy a gazdák többsége tisztában van vele, hogy mire való egy villanypásztor, de azzal nem, hogy mire nem kellene alkalmazni. Az ugye egyértelmű, hogy állatok egy adott területen való bent tartására tökéletes megoldás, hiszen nem is lehetne mással körbe zárni egy területet hasonló költségvetés mellett. (Legalábbis hatékonyan).

Viszont amikor sokan a veteményes kiskertek védelmére alkalmazzák a villanypásztort, szomorú eredményre jutnak. Ez több okra is visszavezethető, lássuk most ezeket.

Élelem

A vadak természetesen éhségükben, és nem jókedvükben rontanak neki a növényeknek. Míg a legelőn tartott marhákat maximum egy kis hűsölni vágyás vagy a szabadságvágy kósza gondolata készteti arra, hogy elhagyják a biztonságos és fűben gazdag legelőt. Így amikor például egy éhes vaddisznó hozzáér a villanypásztorhoz, nem feltétlenül fogja őt meghatni, míg ha Riskát egy kicsit is megcirógatja a nagyfeszültség, máris átgondolja az aznapi terveit.

Háziasság

Ez is egy egyértelmű indoka a vad és szelíd állatok eltérő viselkedésének, hiszen például egy ló lehet, hogy mérgében képes átugrani a karámvezetéket is (bár, ha jól van kihelyezve, nem szabadna tudnia), ám mégsem fogja feltétlenül ezt megtenni, egyszerűen azért, mert ő egy háziállat.

Testalkat

A kertek kártevői zömmel kisebb testű állatok, mint amikre általában a villanypásztorokat alkalmazni szokták. Például a karámvezeték tökéletes egy szarvasmarha számára, ha az a fejmagasságában van, azonban egy nyúl, vagy vaddisznó ellen ez már nem sokat ér. Ellenben, ha valaki rafináltan megpróbálja lejjebb rakni a vezetéket, hogy a vaddisznó se férjen át alatta, akkor könnyen abba a hibába eshet, hogy a karámvezetéket leföldeli a magas aljnövényzet és legyengíti azt.

Szőrzet

Egy villanypásztor vásárlásakor fontos már a legelején eldönteni, hogy milyen erősségűre van szükség belőle. Ugyanis a hosszabb szőrű állatokra általában 6J-os, míg a rövidebb szőrű társaikra 4J-os erősségűt ajánl a szakirodalom. Tehát érthető, hogy egy lovakra vásárolt eszközzel szintén nem lehet hatékonyan fellépni vaddisznók ellen.

Összefoglalva

Jól látható a fentiekből, hogy minden eszköznek megvan a saját feladata, feladatköre. A villanypásztoré az állatok bent tartása, a vadriasztóé az állatok kint tartása. Tapasztalataink alapján nem érdemes kísérletezned ezek szerepének megcserélésével, persze ezt megfelelő tájékozottság mellett szíved joga eldönteni.

Hogyan telepíts a villanypásztort?

Ez már egy kicsit hosszabb terjedelmű téma, ám azzal a jóhírrel szolgálhatunk, hogy erről szóló e-könyvünk most számodra is ingyenesen elérhető. Összeszedtük benne, hogy mi alapján kell összeállítani egy villanypásztor rendszert (tervezéstől a beszerzésen át a telepítésig). Emellett példaszámításokkal illusztráljuk, hogy milyen alkatrészből mennyire lesz szükséged. A legvégén pedig elolvashatsz 5 gyakori hibát, amibe a legtöbben beleesnek a villanypásztor rendszerük kiépítése során. Ha szeretnéd kérni te is ezt a könyvet, akkor nincs más dolgod, mint ide kattintani és megadni e-mail címedet, ahova elküldhetjük.

Ajánlott termék

Vadalarm villanypásztor

Vadalarm villanypásztor

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.