Vadalarm Minden, amit tudni akartál a Vadveszély táblákról - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Minden, amit tudni akartál a Vadveszély táblákról

Aki rendelkezik jogosítvánnyal, az erdős-bokros részeken autózva viszonylag gyakran találkozhat vadveszélyt jelző táblával. Bizonyára sokan tudják, hogy mit jelent, de kevesen vannak tisztában például azzal, hogy ki dönt a kihelyezéséről, kit terhel az ilyen útszakaszon történt vadgázolás felelőssége, és egyáltalán mire érdemes odafigyelni a tábla láttán. A tisztánlátás miatt kerestük meg nemrég a Közútkezelő kommunikációs osztályát néhány kérdéssel. Az erre kapott válaszokat most veled is megosztjuk!

Kezdjük az elején. Mit is jelent pontosan az ugró szarvas a piros háromszögben? A 2012-es Útügyi Műszaki Előírás szerint „a jelzőtáblát olyan útszakaszon kell elhelyezni, ahol az utat rendszeresen használt vadcsapás keresztezi”. Valószínűleg eddig senkinek sem mondtunk újat. Ám azt már kevesebben tudják, hogy az út milyen hosszú szakaszára vonatkozik a tábla.

vadveszely.jpg

Erre a már említett Előírás egy másik passzusa ad választ. „Ha egy veszélyes útszakaszon a veszély 1,0 km-nél hosszabb -és ezen a szakaszon nincs útkereszteződés- a veszélyes szakasz hosszát a veszélyt jelző tábla alatt mindig fel kell tüntetni, ha pedig a veszély az útkereszteződés után is folytatódik, a veszélyt jelző táblát a kereszteződés után -szükség esetén az előbbi módon – meg kell ismételni.” Ennek értelmében tehát a vadveszélyt jelző tábla vagy addig tart, ami alá van írva, vagy pedig 1 km hosszan.

Korábban már írtunk róla, hogy a vadgázoláskori felelősség megállapítása koránt sem egy egyértelmű jogi kérdés. Ugyanis helyzettől függően ez lehet az autós, a helyi vadásztársaság, vagy a közút kezelőjének felelőssége. Cikkünkben erre most nem térünk ki részletesebben, mert ebben a korábbi írásunkban már összefoglaltuk, mit a teendőd vadgázolás esetén.

Az országot járva az az érzésed támadhat, hogy Soprontól Debrecenig végig vagyunk pakolva vadkárra figyelmeztető táblákkal. Joggal merült fel kérdésünk, hogy „Mitől függ, hogy egy adott útszakaszon helyeznek-e ki vadveszélyre figyelmeztető táblát?”. Erre a választ a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályáról kaptuk meg extra gyorsan, amit utólag is köszönünk.

„Azokon a közúti szakaszokon, ahol vadon élő állatok gyakrabban fordulhatnak elő, a területileg illetékes vadásztársaság kezdeményezheti, hogy a társaságunk kezelésében lévő útszakaszon, amely a vadásztársaság területén áthalad, a vadveszélyt jelző táblákat az ő költségére kihelyezzük. A vadjelző táblák kihelyezéséhez egyrészt az új utaknál és a felújításoknál jellemzően előírt hatástanulmányok alapján megállapítható a vadak vonulási útjai. Az autópályák esetén a vadátjárók ezek alapján készülnek el. Másrészt tapasztalati úton is meghatározhatók a vadak vonulási területei. (pl: erdősávok mentén, vadelütések helyei alapján) A vadjelző táblák ezek alapján kerülnek ki, ezeket tehát minden közlekedőnek érdemes komolyan venni és a térségben körültekintőbben közlekedni.”

Tehát a válasz alapján egyértelmű, hogy nem véletlenszerűen dobálják le a táblákat. A közhiedelemmel ellentétben komoly hatástanulmányok eredményeként születik meg a kihelyezés pontos helye. Ha pedig valaki úgy érzi, hogy valahonnan hiányzik egy ilyen tábla, akkor a vadásztársaságnál érdemes kezdenie az ügyintézést.

Végezetül álljon itt pár szó az autókra szerelhető vadriasztókról. Sokan ezektől csodát várnak. Ám a valóságban ezek jellemzően hatástalanok. Noha ultrahangos vadriasztókat gyártunk, nem javasoljuk használatukat, mert hamis biztonságérzetet keltenek a sofőrben. Gondolj csak bele: szerinted ha az autód zaját nem hallja meg az állat több száz méterről, akkor majd egy jellemzően aprócska, és méréseink szerint alig kimutatható hangot kibocsátó eszközét majd meg fogja? Nem. És ezt nem csak hasraütésszerűen állítjuk, hanem mérésekkel alátámasztva.

Ezért legbölcsebb, ha a Magyar Közút munkatársának szavaival zárjuk írásunkat: a táblákat minden közlekedőnek érdemes komolyan venni és a térségben körültekintőbben közlekedni. Biztonságos utat kívánunk!

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Pro

Vadalarm Smart Pro

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Tekerd fel a hangerőt!

Az utóbbi időben sokat emlegetjük a Vadalarm Pro Állatriasztót. Nem hiába, hiszen ez az a termékünk, ami pont azt riaszt, amit csak szeretnél. Ennek nincs más oka, mint a kifogyhatatlan okosfunkciók száma! Ennek a blogposztnak is az a célja, hogy egy hasznos funkciót mutassunk be neked. Olvasd el a blogposztot, ha szeretnéd megtudni, hogyan tekerheted fel a hangerőt a Pro esetében!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.