Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Megérkezett! A Vadalarm Villanypásztor felügyelet már önállóan is rendelhető! Kattints és nézd meg!

Nyári Vadkárok

Mint azt bizonyára sejtetted, a vadkárok többsége éjszaka keletkezik. Nappal az állatok is inkább hűsölnek, ahogy azt az alábbi kép is mutatja. Na, de térjünk is rá a lényegre, hisz a nyári vadkárok a tavasziaktól elsősorban nem a hőség miatt különböznek. Alapvetően a növények növekedése, és az állatok éves bioritmusa határozza meg a különbségeket. 

Ebből adódóan a túráskár már nem igazán számottevő, hisz tavasszal elsősorban a vaddisznók fehérjehiánya, és az ősszel a talajba hullott magvak gerjesztik ezt a fajta problémát. A túrás okai a magok kikelésével és a fehérjehiány enyhülésével megszűnnek.

A másik megszűnő probléma, amit elsősorban szarvasok, néhol őzek okoznak, a fák törzsének károsítása. Ugyanis az agancsot védő háncsot már jórészt levedlik ilyenkorra az állatok, így nem dörgölőznek a fákhoz annyit. Hozzá kell tenni azonban, hogy fiatal bakok esetén akár még nyár vége felé is előfordulhat a jelenség.

Azonban nem csak az állatok, de a növények növekedésével is fokozódik a veszély. A kukorica, napraforgó, esetenként dohány, stb ültetvényekben, illetve zöldségesekben rágásukkal egyre nagyobb károkat okoznak az őzek és a szarvasok. Ha egyszikű növény közepét korán kirágják, az sajnos nem is nő tovább. Újravetni ilyenkor már nem lehet, így a veszteséget el kell könyvelnünk.

A rágáskár a nyár második felében válik igazán intenzívvé. Ebben az időszakban már nem maga a növény zöldje, hanem termése kerül a célkeresztbe. A vaddisznó és a szarvas is rendszeresen rájár a búzára, zabra, rozsra és kukoricaföldekre, ezzel komoly károkat okozva. A nyár során általános jelenség még, hogy a válogatós őzek a szőlők és gyümölcsök friss hajtásait rágják le.

Rágáskár jellemző nyulakra is, ám előfordulásának mértéke csak egy bizonyos populáció szintet átlépve válik igazán jelentőssé. Nyár vége felé, aratás után a nyulak már inkább a kukorica-, krumpli-, és répa földeken tanyáznak, így ott kell résen lennünk.

A kalászosokban, különösen aratás előtt komoly károkat inkább nagyobb testméretük miatt a vaddisznók képesek okozni. Ők azonban szerencsére csak akkor jelennek meg egy adott területen, ha az általuk inkább kedvelt erdős részeken élelemhiány lép fel. Ekkor azonban megdézsmálják a termesztett répát, burgonyát, kukoricát, és ahogy írtuk, az érésben lévő kalászosokat sem hagyják békén.

A fő tanulsága írásunknak a költséghatékonyság. Hiszen láthatod, a vadkár nem csak időben, de hely szerint is változó jelenség. Ha kellő mértékű ismeretanyag birtokában vagy, vadriasztóid (most teljesen mindegy, hogy a mi gondozásmentes vadriasztóinkról, vagy más konkurens termékekről van szó) áthelyezésével nagyobb területet tudsz megvédeni ugyanannyi pénzből. Mindössze a megfelelő időben kell átrakni a megfelelő helyre.

Bármilyen kérdésben szívesen állunk rendelkezésedre, akár vásárlónk vagy, akár nem. Írj nekünk bátran az info@vadalarm.hu címre, és segítünk megoldani vadkár problémádat! Köszönjük figyelmedet. :)

Ezt olvastad már?

Ti akartátok, hát most megkapjátok! Itt az új garanciánk.

Manapság szinte az összes blogposztot a Ti felvetéseitekre válaszul írjuk. Így alakult ez most is. Az elmúlt hetek-hónapok legnagyobb Vadalarm ellenérvére, az ellophatóság kérdésére szeretnénk megadni a megfelelő választ.

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.