Vadalarm Egy traktor életének 88%-ában nem termel pénzt. - Vadalarm blog

Árkorrekció: rágcsálóriasztónk ára 3.000 Ft-tal nő november 10-től. Szerezd be még időben a régi áron ide kattintva!

Egy traktor életének 88%-ában nem termel pénzt.

Egy átlagos szezonban a kisebb birtokok esetében (1-50 ha) nagyon alacsony az erőgépek kihasználtsága: mindösszesen 400-500 gépmunkaóra. Közepes gazdaságoknál (50-300 ha) földdel rendelkezők esetében már 800-1400 órát is dolgozhat egy traktor az agronaplo.hu szakfolyóirata szerint. A kutatás a szántóföldi növénytermesztést fedte le, tehát egyéb ágazatokban természetesen lehet egy kis eltérés. Átlagosan körülbelül 200 hektárnyi földdel rendelkezik egy gazda, ezért ezzel és évenkénti 1000 gépmunkaórával számolunk tovább. Tehát 1000 munkaórát kell elosztani 8760 órával (egy évvel). Ebben az esetben 11,4% egy traktor kihasználtsága. Ez még számunkra is megdöbbentő eredmény. Egy átlagos gazda traktorja majdnem 88%-ban csak áll.

Természetesen a fenti adatok, ahogyan azt hangsúlyoztuk is, átlagosak és a többségre vonatkoznak.  Vannak traktorok, amiket télen hókotróként használnak, vagy amiket bérbe adnak. Így a munkaóra számuk biztosan jóval magasabb a fent kiszámoltnál. A traktorok bérbeadása hasonló gondolat alapján jött létre, mint a carsharing, másnéven a közösségi autózás. Mindkettő célja, az, hogy ne kelljen saját járművet venni és fenntartani, hanem jóval alacsonyabb évi kiadással számolva csak bérelni. Természetesen az autók és traktorok bérlésének is, mint mindennek vannak árnyoldalai. Szakértők szerint azoknak éri meg autót bérelni, akik 10.000 km-nél kevesebbet közlekednek évenként, traktort pedig azoknak, akiknek 4500Ft/üzemóra felett van saját gépjük fenntartásának díja.

A mezőgazdasági eszközök nagy része, a szakma szezonalitása miatt a traktorokhoz hasonlóan kihasználatlanok. Természetesen vannak eszközök, például az állatriasztók, napelemek, villanypásztorok vagy öntözőrendszerek, melyek egész nap be vannak kapcsolva és periodikusan üzemelnek, de általánosan még ezekről is elmondható, hogy hosszú idő alatt térülnek meg. Mi tagadás, jó lenne, egy olyan termék, amely hamarabb térül meg!

A mi szempontunkból a gazdálkodás fontos eszközei az állatriasztók. Egy vadriasztó, madárriasztó nyári kelléke a növénytermesztésnek. Míg egy rágcsálóriasztó inkább télen őrzi a betakarított terményeket. A minőségi állatriasztók ára 20.000 forinttól akár a csillagos égig is terjedhet. Ha többfajta állat okoz kárt, akkor mindegyikre külön riasztót kell vásárolni: madárriasztót, vadriasztót, rágcsálóriasztót. Ennek egyik oka az, hogy a vadakra és a rágcsálókra más frekvenciájú ultrahang hat.  A madarakra pedig nincs hatással az ultrahang, náluk a ragadozó madarak hangját lejátszó riasztók a hatásosak. Egy jóminőségű vadriasztó, ami 7 ha védelemre képes, kb. 90.000 Ft, egy átlagos madárriasztó 2 hektár védelemmel pedig 45.000 Ft. Tehát, ha egyszerre madarak és vadak is ostromolják a növényeket, a megállításuk milliós nagyságrendű beruházás is lehet. 

Mindenki azt várja és a világ is afelé tart, hogy minél nagyobb és gyorsabb megtérülése legyen egy terméknek, így mi is ezen vagyunk. Jelenleg egy nálunk vásárolt vadriasztónak a megtérülési ideje visszajelzések és tapasztalatok szerint 2 év, azonban nem titok, hogy valami óriási dobásra készülünk, amiben főszerepet kap majd a kihasználhatóság. Ne aggódj, már csak néhány napot kell várnod arra, hogy megtudd, mi mit tudtunk tenni ennek az ügynek az érdekében. A legkíváncsibbaknak annyit elárulunk, hogy ha követtek minket Instagramon és Facebookon, némi kulisszatitkot el tudtok csípni, ha szemfülesek vagytok! Legújabb termékünk érkezéséről elsőként akkor tudhatsz, ha lejjebb görgetsz és feliratkozol hírlevelünkre.

Ajánlott termék

Vadalarm Tripla ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Tripla ultrahangos vadriasztó

Akár 7 hektáros védelem egyetlen eszközzel!

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Egyszerre vadat és egeret is riaszt? – Igen!

Minél drágább egy vadriasztó, annál inkább meg kell gondolnia az embernek, – főleg ebben a nehéz időben – hogy a vásárolt termék ár és kihasználhatóság szempontjából mennyire előnyös. Hosszas tervezésnek, fejlesztésnek és jónéhány mérnöknek köszönhetően így született meg a kétfunkciós riasztó, mely egeret és vadat egyaránt riaszt.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.