Vadalarm 5 tipp a téli madáretetéshez - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

5 tipp a téli madáretetéshez

A melegebb hónapokban se feledkezz meg a tollas barátaink etetéséről, viszont az köztudott, hogy a téli madáretetés a legtöbb fajt érintő legfontosabb és legösszetettebb madárvédelmi tevékenység. Mottónkat és állatszeretetünket szem előtt tartva kérünk mindenkit, hogy megfelelő formában és módon etesse a madarakat ebben az időszakban, ugyanis ez egy nagyon fontos tevékenység a harmonikus ökoszisztéma megtartása érdekében. Ebben a cikkben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ajánlásaira alapozva kiemeltünk 5 fontos pontot, amit ha betartasz, gyönyörű énekükkel és lényükkel meghálálnak a madarak Neked.

1. Időben kezdd el a madarak etetését.

A téli madáretetés 6 hónapon át, az első fagyok beköszöntétől a fagyok  megszűnéséig, azaz novembertől márciusig tartó feladat. Ha egy új helyen szeretnénk etetőt kitenni és odaszoktatni őket a téli etetés időszakára, akkor már októbertől érdemes elkezdeni.

2. Megfelelően helyezd ki az etetőt.

Mostanra bizonyára az ország nagyrészében leesett a hó. Ilyenkor különösen fontos, hogy védettebb helyre tegyük ki az eleséget, ahol még a madarak könnyen megtalálják, de nem takarja el a hó, vagy nem mossa el a csapadék. Az alábbi képen egy jó megoldás látható, de kiváló a fedeles, házikó formájú etető is. Az is fontos, hogy legyen valami búvóhely az etető mellett: bokor, fa, növényzet, valamint megfelelő magasságban legyen, a kutyáktól, macskáktól védve őket.

vedett_teli_eteto

3. Légy rendszeres és kiszámítható etető.

A madarak megszokják, hogy hol kínálnak etetőhelyeket a számukra. Télről - télre, akár messziről is visszatérnek az etetők közelébe. Ha váratlanul abbahagyjuk a magvak, gyümölcsök pótlását, főleg a tél leghidegebb időszakában, akkor a madarak nehéz helyzetbe kerülhetnek. A kistestűek 5 - 10 gramm  körüliek, azaz nagyon alacsony a testtömegük. Ahhoz, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát muszáj eleséghez jutniuk. A rendszerességen az etetőhöz szoktatott madarak élete múlhat.

4. Ne feledkezz meg a madáretető kiegészítőjéről.

A Madárvédelmi Egyesület így hivatkozik az itatóra (az etető kiegészítője) és ez a tény vitathatatlan, hisz a több napig tartó fagyokban a folyadék is kritikus tényező a madarak túlélése szempontjából. Magyarországon gyakran szárazak, hó- és zúzmaramenetesek a telek, így ezekből nem juthatnak az állatok vízforráshoz. Fontos azonban az is, hogy gyakran cseréljük és ellenőrizzük, hogy nincs-e befagyva, vagy nem ürült-e ki az itató.

5. Megfelelő eleséget tegyél ki.

Fontos, hogy utánajárj annak, hogy mivel szabad etetni a madarakat. Az alábbi táblázatot nyugodtan elmentheted magadnak, mert a lehető legtöbb dolog benne van. Nem kell drága eleségért rohannod a kisállatboltba, nem lehet kifogás a madarak etetése ellen az, hogy nincs otthon mit adni neki. Látható, hogy az átlagos háztartásban megtalálható dolgokkal is etethetőek: többek között alma, magvak, főtt rizs, főtt tészta, lágy macska- és kutyaeledel. Gondolj bele, hogy mennyi almahéjat vagy bármilyen szósz mellé kifőzött tésztát dobnak ki az emberek. Ha ezek nem a kukában, hanem a madáretetőben landolnának, akkor sokkal több tollas élné túl a telet.

madaretetes_elesegekA táblázat tartalmának forrása a Magyar Természetvédelmi Egyesület

 

Fontos szempont, hogy mi kiemelten a téli etetésről írunk ebben a cikkben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ajánlásaira alapozva. Természetesen tavasszal, nyáron és ősszel is elkezdhető az állandó, egész évben tartó, rendszeres madáretetés. Élelemhez juttatásuk a gazdák számára abból a szempontból is fontos, hogy az etető környékét megszokják és később is ott keressenek élelmet, ne pedig a szántóföldeken, veteményeseken. Tisztában vagyunk vele, hogy számos mezőgazdasági szakember szeretné a termései, vetései környékéről elűzni ezeket az állatokat, de az etetőhöz szoktatás mindkét oldalnak egy jó, köztes megoldást jelent. 

A borítókép forrása: https://www.cheapsnowgear.com/ 

Ajánlott termék

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Legyél Vadalarm viszonteladó!

Biztosan többen tudjátok, hiszen a weboldalon publikus, hogy van egy partnerprogramunk. Lehetséges pályázathoz ajánlatot kérni, vadásztársaságként és viszonteladóként regisztrálni hozzánk. Nem titkolt tevékenységünk, hogy viszonteladói toborzó programunk lázasan folyik a háttérben. Mindezt annak érdekében, hogy országszerte egyre több bolt polcain jelenjenek meg a termékeink, hogy vásárlás előtt egy közeli település gazdaboltjában megtekinthetőek legyenek a termékeink. 

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.