Vadalarm 5 tipp a téli madáretetéshez - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

5 tipp a téli madáretetéshez

A melegebb hónapokban se feledkezz meg a tollas barátaink etetéséről, viszont az köztudott, hogy a téli madáretetés a legtöbb fajt érintő legfontosabb és legösszetettebb madárvédelmi tevékenység. Mottónkat és állatszeretetünket szem előtt tartva kérünk mindenkit, hogy megfelelő formában és módon etesse a madarakat ebben az időszakban, ugyanis ez egy nagyon fontos tevékenység a harmonikus ökoszisztéma megtartása érdekében. Ebben a cikkben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ajánlásaira alapozva kiemeltünk 5 fontos pontot, amit ha betartasz, gyönyörű énekükkel és lényükkel meghálálnak a madarak Neked.

1. Időben kezdd el a madarak etetését.

A téli madáretetés 6 hónapon át, az első fagyok beköszöntétől a fagyok  megszűnéséig, azaz novembertől márciusig tartó feladat. Ha egy új helyen szeretnénk etetőt kitenni és odaszoktatni őket a téli etetés időszakára, akkor már októbertől érdemes elkezdeni.

2. Megfelelően helyezd ki az etetőt.

Mostanra bizonyára az ország nagyrészében leesett a hó. Ilyenkor különösen fontos, hogy védettebb helyre tegyük ki az eleséget, ahol még a madarak könnyen megtalálják, de nem takarja el a hó, vagy nem mossa el a csapadék. Az alábbi képen egy jó megoldás látható, de kiváló a fedeles, házikó formájú etető is. Az is fontos, hogy legyen valami búvóhely az etető mellett: bokor, fa, növényzet, valamint megfelelő magasságban legyen, a kutyáktól, macskáktól védve őket.

vedett_teli_eteto

3. Légy rendszeres és kiszámítható etető.

A madarak megszokják, hogy hol kínálnak etetőhelyeket a számukra. Télről - télre, akár messziről is visszatérnek az etetők közelébe. Ha váratlanul abbahagyjuk a magvak, gyümölcsök pótlását, főleg a tél leghidegebb időszakában, akkor a madarak nehéz helyzetbe kerülhetnek. A kistestűek 5 - 10 gramm  körüliek, azaz nagyon alacsony a testtömegük. Ahhoz, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát muszáj eleséghez jutniuk. A rendszerességen az etetőhöz szoktatott madarak élete múlhat.

4. Ne feledkezz meg a madáretető kiegészítőjéről.

A Madárvédelmi Egyesület így hivatkozik az itatóra (az etető kiegészítője) és ez a tény vitathatatlan, hisz a több napig tartó fagyokban a folyadék is kritikus tényező a madarak túlélése szempontjából. Magyarországon gyakran szárazak, hó- és zúzmaramenetesek a telek, így ezekből nem juthatnak az állatok vízforráshoz. Fontos azonban az is, hogy gyakran cseréljük és ellenőrizzük, hogy nincs-e befagyva, vagy nem ürült-e ki az itató.

5. Megfelelő eleséget tegyél ki.

Fontos, hogy utánajárj annak, hogy mivel szabad etetni a madarakat. Az alábbi táblázatot nyugodtan elmentheted magadnak, mert a lehető legtöbb dolog benne van. Nem kell drága eleségért rohannod a kisállatboltba, nem lehet kifogás a madarak etetése ellen az, hogy nincs otthon mit adni neki. Látható, hogy az átlagos háztartásban megtalálható dolgokkal is etethetőek: többek között alma, magvak, főtt rizs, főtt tészta, lágy macska- és kutyaeledel. Gondolj bele, hogy mennyi almahéjat vagy bármilyen szósz mellé kifőzött tésztát dobnak ki az emberek. Ha ezek nem a kukában, hanem a madáretetőben landolnának, akkor sokkal több tollas élné túl a telet.

madaretetes_elesegekA táblázat tartalmának forrása a Magyar Természetvédelmi Egyesület

 

Fontos szempont, hogy mi kiemelten a téli etetésről írunk ebben a cikkben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ajánlásaira alapozva. Természetesen tavasszal, nyáron és ősszel is elkezdhető az állandó, egész évben tartó, rendszeres madáretetés. Élelemhez juttatásuk a gazdák számára abból a szempontból is fontos, hogy az etető környékét megszokják és később is ott keressenek élelmet, ne pedig a szántóföldeken, veteményeseken. Tisztában vagyunk vele, hogy számos mezőgazdasági szakember szeretné a termései, vetései környékéről elűzni ezeket az állatokat, de az etetőhöz szoktatás mindkét oldalnak egy jó, köztes megoldást jelent. 

A borítókép forrása: https://www.cheapsnowgear.com/ 

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.