Vadalarm Ragadozó madarak - Vadalarm blog

Árkorrekció: rágcsálóriasztónk ára 3.000 Ft-tal nő november 10-től. Szerezd be még időben a régi áron ide kattintva!

Ragadozó madarak

madárvédés és termény megóvás egyszerre?

 

Az előző cikkünkben a mezőgazdasági termelők szempontjából kártékony madarakról írtunk. A Facebookon való megosztást követően sok váratlan  reakciót kaptunk. Kiemeltük a seregélyeket, a szarkákat, a rigókat és a varjakat. Ezek a madarak – szerintünk főleg a seregély – gyönyörűek. A szépségükön túl pedig nagyobb részt hasznosak is. Mindezek ellenére a mezőgazdasági növény- és gyümölcstermesztőknek a legfőbb anyagi veszteséget okozó tényező. A rigón, a varjún, a seregélyen és a szarkán kívül is igen sok madár okoz anyagi kárt a mezőgazdaságban, de ennek ellenére azt gondoljuk, hogy nem írtani kell őket, csak a veteményes területéről elűzni. Számunkra nem opció a vegyszer, a csapda vagy a légpuska. Számos tollas barátunk már védett faj az alacsony egyedszámuk miatt, így hát neked se ez legyen a megoldás.

Ez szép felvetés: madárvédés és termény megóvás? Az elején mi is vakartuk a fejünket, hogy mivel tudunk segíteni a gazdáknak úgy, hogy hűek maradunk az irányelvünkhöz. Végül ügyfeleink közreműködésével fejlesztettük ki a gyümölcsösökben, szőlőben és vetésekben nagy károkat okozó madarak elleni leghatásosabb madárriasztónkat. Termékünk a napból nyert energiával, ragadozó madarak hangjával, természetes módon tartja távol a madarakat. Madárriasztóink semmi kárt nem tesznek a tollas barátainkban, sőt még messzire sem űzik őket, a hatósugara a veteményes területére elegendő, nem tovább. Rájöttünk, hogy a madarak természetes ragadozóival lehet a termények közeléből elűzni és ezzel megakadályozni az anyagi kárt.

Előző cikkünkben nagy népszerűnek bizonyultak a hangfájlok, ezért most is lehetőség van madarak hangjának a meghallgatására.

A seregélyek legtöbb természetes ellensége a madarak közé tartozik. A seregélyeket főleg héják, karvalyok, a vándorsólyom, a kabasólyom, valamint a vörös vércse, parlagi sas, az egerészölyv és a mocsári rétihéja ejti el.

Vörös vércse (Falco tinnunculus) hangja

Az ember közeli környezetben a fekete rigók legnagyobb természetes ellenségei a házi macskák, amelyek leginkább a frissen kikelt fiókákat veszélyeztetik, melyek igen sérülékenyek ebben a korban. Azonban a ragadozó madarak, mint például a karvaly szintén elejtik a rigókat, amikor alkalmuk nyílik rá és fél is tőlük a rigó.

Karvaly (Accipiter nisus) hangja

A varjak ellenségei közül a róka és nyuszt, a vándorsólyom, héja és uhu a legveszélyesebbek, legalább is bizonyosan tudjuk, hogy a uhu nagyon szereti a varjúhúst.

Uhu (Bubo Bubo) hangja

Illetve, hogy rövidre zárjuk, hiszen az összes madárt nem lehet felsorolni, minden olyan madár fél a madárriasztónktól, aminek természetes ellensége az ölyv, a sólyom, a sas és a vércse. Így hát a Szarka sem marad ki a sorból.

Kaba sólyom (Falco subbuteo) hangja

 

Tehát a madarak és a növények védelmét egyszerre a leghumánusabb megoldással, a madárriasztóval lehet megoldani. Ezen felül bíztatunk arra mindenkit, hogy szárnyas barátainknak tegyen ki etetőt és itatót, hisz élelmet és vízforrást keresnek a veteményesben, ahonnan a madárrisztóval elűzzük őket.

Ajánlott termék

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Kártékony madarak

Gondos utánajárással, négy kártevő madárról a lehető legtöbb ismeretet gyűjtöttük össze nektek, ugyanis a megfelelő tudás birtokában lehet sikeresen megbirkózni ezekkel az állatokkal. A mostani írásunkban a szarkát, a varjút, a seregélyt és a rigót szeretnénk kiemelni. Ebben a cikkünkben minden madár fényképe felé mellékelünk egy könnyen meghallgatható hangfájlt is, hiszen nem szükséges látni a madarat, a távolból fülelve is fel lehet ismerni.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.