Vadalarm Kártékony madarak - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Kártékony madarak

Legújabb cikkünkben gondos utánajárással négy kártevő madárról a lehető legtöbb ismeretet gyűjtöttük össze nektek. Ugyanis mi azt valljuk, hogy  a megfelelő tudás birtokában lehet sikeresen megbirkózni a madarak által okozott kárral. A mostani írásunkban a szarkát, a varjút, a seregélyt és a rigót szeretnénk kiemelni. Ebben a cikkünkben minden madár fényképe fölé mellékelünk egy könnyen meghallgatható hangfájlt is, így nem kell látnod a madarat, a távolból is felismerheted őket.

Szarka

A szarka a madarak osztályának verébalakúak rendjébe, ezen belül a varjúfélék családjába tartozó faj.

szarka.jpg

Szarka

Népi nyelven tolvaj szarkának szokás nevezni, ugyanis előszeretettel gyűjti össze a fényes tárgyakat, ám a fémen kívül a magokat is kicsipegeti, így a gazdáknak a vetési szezonban okozhat fejfájást. Néhányan úgy gondolják, hogy a termésben nem okoznak kárt. Ugyan, az igaz, hogy a szarka étlapján inkább a rovarok dominálnak és a bogyókat, gyümölcsöket és gabonákat kis mértékben fogyasztja. Pontosan ezért nem fordul meg a gondolat sokakban, hogy a szarka elriasztása szükséges lehet a veteményünkből. Mivel nem az elsődleges táplálékforrás a szarka számára a veteményeskert, így hát nincs is kimondott időszak és hely, amikor és ahol lecsap. Érdemes figyelni a frissen ültetett ágyásokat, nem téblábol-e a közelében szarka.

Vetési varjú

A vetési varjú a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a varjúfélék családjába tartozó faj.

varju.jpg

Vetési varjú

 

Az évtizedek során, a beszűkült élőhelyük és a vadászok miatt lakott területre települt az állomány, ezért innen kényszerül élelmet szerezni. A hím feladata a táplálékszerzés, míg a tojó az etetést végzi. A fészekalj nagysága 3-6 tojásból áll, így hát 5-8 éhes csőrt kell etetnie a hímnek. A nevén kívül mi sem bizonyítja jobban, hogy mi a gazdák problémája ezzel a madárral. Szívesen vadászik rovarokra, de jelentős mennyiségű haszonmagvat fogyaszt. Így tehát az elvetett kukoricát és búzát erősen ajánlott tőlük megóvni. Ebből jól látszik hát, hogy hol és mikor okoz problémát, ha pedig nem védekezünk ellene, csak a szerencsén múlik mekkorát.

Seregély

A seregély a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a seregélyfélék családjába tartozó faj

seregely.jpg

seregély

A magyar mezőgazdaság számára igen-igen kártékony madár. Ez a madár intelligens és szereti a gyümölcsöket, a gyümölcskár egyik legnagyobb okozója. Évente 5-7 fiókát költenek. Érthető tehát, hogy a hirtelen megnövekvő család mért igényel tavasszal sokkal több élelmet. Emiatt is okoz óriási problémákat ez a 21 centiméteres madár a gyümölcs- és szőlőtermesztőknek. Más szemszögből nézve a seregély nagy segítő is egyben, hiszen parajokat, rovarokat, gilisztákat is fogyaszt. Ennek ellenére mi tagadás, az elűzésük sok anyagi nehézségtől és aggodalmas szüretidőtől óvja meg a bortermelőket.

Rigó

A fekete rigó a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a rigófélék családjába tartozó faj.

rigo.jpg

Fekete rigó

A fekete rigó mozgása lomhább, mint a seregélyé és kisebb csoportokban csipegeti a szőlőket. A hímek teljesen feketék, míg a tojók és a fiatalok barnás színezetűek, 4-6 tojást raknak. Ez a madár is a szőlőszemek lecsipegetésével okoz főként kárt, de beéri a zamatos eperszemekkel is. Így hát ez a tollas is a bortermelőknek okoz kárt legfőképp.

 

 

A rigón, a varjún, a seregélyen és a szarkán kívül is igen sok madár okoz anyagi kárt a mezőgazdaságban, de ennek ellenére azt gondoljuk, hogy nem írtani kell őket, csak a veteményes területéről elűzni. Számunkra nem opció a vegyszer, a csapda vagy a légpuska. Neked se ez legyen a megoldás, mi tudunk jobbat: a madárriasztót!

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.