Barion Pixel Az 5 "legvadkárosabb" megye - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN

Koronainfó: a kiszállítások továbbra is zökkenőmentesek. Intézkedéseinkről itt olvashatsz

Az 5 "legvadkárosabb" megye

Tudod, melyik az az 5 megye, amit a legjobban érint a vadkár problémája? Nekünk már volt egy sejtésünk róla, de most olvastunk el egy tanulmányt, ami számokkal is igazolja elképzelésünket. Vajon a Te lakhelyed benne van a TOP5 vadkár által sújtott megyében?

Először is ejtsünk pár szót a forrásról, hisz nem szeretnénk plagizálni. Töredelmesen bevalljuk, nem mi voltunk azok, akik kibogarászták a KSH adatokból, és egyéb forrásokból, hogy kit mikor, hol és mennyi vadkár ért. Fő információforrásunk egy egyetemi Phd értekezés volt.

Viszont fontos kiegészítést is szeretnénk tenni: sajnos tapasztalatból tudjuk, hogy a bejelentett vadkár és a valós vadkár között néhol akár kétszeres különbség is lehet. A másik fontos dolog, amit figyelembe kell venni, hogy az alábbi térképen azt látjuk, hogy hol mekkora értékű kártérítést fizettek ki vadkárra. Ez pedig nem csak attól függ, hogy mekkora a helyi vadállomány, hanem attól is, hogy milyen értékű növényeket károsítottak.

De a bővebb értelmezés és elemzés előtt álljon itt most a várva várt térkép:

A vadkár mértéke Magyarországon

A színek jelentése (fehértől a bordóig):

  • 0-10 Ft/ha
  • 10-100 Ft/ha
  • 100-300 Ft/ha
  • 300-750 Ft/ha
  • 750-1200 Ft/ha

Szóval a címben említett 5 leginkább érintett megye: Zala, Somogy, Vas, Baranya, Veszprém. (Nagyjából minden évben ilyen sorrendben). Zala, Somogy, és Vas megye a 2014-es adatok szerint is elfoglalta a dobogót. Így kijelenthetjük, hogy lényegi változás a vadkár eloszlásában az elmúlt 4-5 évben nem történt. Az ország többi része nagyjából ugyanannyira érintett a problémában, kivéve a dél-keleti részt, ahol nagyságrendekkel kisebb problémát jelent a vaddisznók, őzek, szarvasok és nyulak pusztítása.

Sajnos a feldolgozott statisztikai adatok már néhány évesek, így időszerű volna egy hasonló elemzést ismét elkészíteni. Nem is olyan régen az a gondolat fogalmazódott meg bennünk, hogy az elkészítés szerepét magunkra vállaljuk. Mi azonban csak saját ügyfeleinket fogjuk megkérdezni, ezért sem lesz ez egy reprezentatív felmérés. Mégis úgy gondoljuk, hogy ha olyan embereket kérdezünk meg a vadkárról, akikről biztosan tudjuk, hogy nem csak érintettek benne, de még tenni is próbálnak ellene, akkor a valósághoz nagyon közeli képet kell kapnunk.

Ha Te is szeretnél részt venni ebben a felmérésben, azt legkönnyebben úgy jelezheted számunkra, hogy feliratkozol az oldal alján. Hamarosan jelentkezni fogunk e-mailben és küldjük a kérdőívet!

Ezt olvastad már?

Mire költenek a nálunk vásárló gazdák - nem reprezentatív felmérés

Még januárban készítettünk egy rövid kérdőívet, mely több érdekes kérdést is tartalmazott. Úgy döntöttünk, ennek kiértékelésére több posztot is szánunk. Ezek közül első írásunkat olvasod most, melyben arról lesz szó, hogy mely területekre mennyit költenek a gazdák.

Ajánlott termék

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Pro ultrahangos vadriasztó

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti vadkárodat. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak
Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.