Vadalarm Így látják a gazdák: Kérdőív kiértékelés a koronavírus helyzetéről a mezőgazdaságban. - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU SK PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Így látják a gazdák: Kérdőív kiértékelés a koronavírus helyzetéről a mezőgazdaságban.

A csapból is a koronavírus folyik, ezért könnyen elkaphat bárkit a pánik, de megalapozott döntéseket csak higgadtan és kellő mennyiségű és minőségű információ birtokában lehet meghozni. Mint tudjuk, a gazdáknak pedig nem kevés lépést kell előre tervezniük. Ezért indítottunk egy kérdőívet, amivel az volt a célunk, hogy megtudjuk milyen hatásokkal számolnak a gazdák és hogyan kezelik a járvány következményeit.

Meg kell jegyeznünk, hogy türelmetlenül vártuk a feltérképezés végeredményét. Egyrészről azért, mert kifejezetten a mezőgazdaságra kiélezve nem készült még hasonló. Másrészről, mert cégünk kiemelt fontossággal kezeli ezt a kérdést, ugyanis alapvető célunk a korszerű technológiák biztosítása a gazdák számára. A Ti helyzetetekről az információ fontos a Vadalarm csapatának, hogy támogatóan, Veletek karöltve tudjunk működni.

Kitöltők négyötöde férfi, ám ez nem jelenti azt, hogy a hölgyek és asszonyok nem érintettek a kérdésben. Mindösszesen azt mutatja, hogy a gazdák közt többségben vannak a férfiak. (83,7%)

Válaszadó gazdáink túlnyomó többsége, azaz több mint a négyötöde kisvárosokban és falvakban él. (88,3%) Itt szeretnénk ismételten megjegyezni, hogy a falugazdászok védelmében a NAK - Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - javaslatot tett a mezőgazdasági támogatások benyújtási határidejének kitolására, így csökkentve az érintkezést és a vírus terjedését az gazdák között. Ebben az is segít, ha a gazdák a falugazdászt elektronikos úton vagy telefonon keresik fel.

Életkortól függetlenül nagy komolysággal kezelik a koronavírus helyzetét, nem figyelhető meg a gazdák körében kifejezetten az idős korosztály félelme. Egyaránt foglalkoztatja az embereket a vírus agráriumra való hatása. Jól látható, hogy a nagy többség egyéni gazda, ezért a hatások vállalkozóként is érintik, amikre költségcsökkentéssel reagálnak.

diagramm_holdolgozol.png

A felmérésünkből megtudhattuk, hogy a gazdák jóval több, mint felének kizárólagos jövedelemforrása a mezőgazdaság valamely szegmenséből származik, azaz csak elenyésző, 22 százalékuknak van lehetőségük egyéb forrásból a jövedelmüket pótolni. Ebből kifolyólag érthető, hogy a megkérdezettek kis-híján egésze komolyan veszi a vírus által okozta fenyegetést és fél a gazdasági következményektől, egy esetleges gazdasági válságtól.

Milyen komolysággal kezelik a gazdák a vírust?

A félelem nem megalapozatlan, de pánikra semmi ok. A Morgan Stanley gazdasági elemzése is hasonló következtetésekre jut. A Morgan Stanley a világ egyik vezető pénzügyi szolgáltató cége, amely kiemelkedő színvonalú szolgáltatásokat nyújt befektetési, banki, értékpapír-kereskedelmi és befektetés-menedzsment területen. Az említett elemzésben világosan látható, hogy Magyarországon ugyan lesz recesszió, de nem a rettegett 2008-as válsághoz hasonló krízissel kell számolnunk szerencsére. A gazdasági nehézségek várhatóan kevesebb mint egy év alatt meg fognak oldódni.

diaramm_hatasmunkahely.png

Nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a gazdák ugyanakkor édesapák, édesanyák, nagypapák és nagymamák és családtagok, barátok is egyben, ami kibontakozni látszik a válaszokból. A rendkívüli jogrend és veszélyhelyzet miatt számos koncert, valamint focimeccs, mise és egyéb tömegrendezvény elmaradt, amely a kitöltők magánéletének felborulását eredményezi. Sajnálatos módon többen jelezték, hogy esküvő, orvosi kezelés, utazás és haszonállat értékesítés elhalasztását is követelte a kialakult helyzet. Ugyanakkor szépen kirajzolódik a végeredményből, hogy sokan mondanak le önkéntesen a családi eseményekről feltehetően szeretteik védelmének érdekében.

diagramm_hatas.png

Nem mellékes megjegyezni azt sem, hogy a felmérést félretéve is alig lehet olyan ember, akit ne érdekelne a mezőgazdaság sorsa ebben a helyzetben. Országunk tökéletes adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy agrárországként emlegessük. Tehát a gazdák nehézségei mindenkire hatással lesznek. Az agrárium sorsa fontos tárgykör Magyarország számára. Ezzel a kormányzat is tisztában van, amennyiben tényleg komoly hatások érik a gazdákat, nyilvánvalóan kiemelt helyen is lesznek kezelve.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Európa szerte népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő felhasználók körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Hirdetéseink személyreszabásához és a legjobb szolgáltatás érdekében weboldalunk sütiket használ. Tájékoztatónkat itt éred el.